Linkuri accesibilitate

Stela Mocan: „cu platformele digitale la dispoziție e nevoie doar de voință politică pentru a le utiliza în beneficiul cetățeanului”


Un bilanț 2014 cu șefa Centrului de Guvernare electronică de la Chișinău.

Guvernul spune că cetăţenii şi firmele pot solicita astăzi prin internet aproape o sută de servicii şi documente eliberate de instituţiile publice, de la acte de stare civilă – la extrase din registrul bunurilor imobile. Un bilanţ al aşa numitei E-Guvernări în Republica Moldova.

Stela Mocan: „Au fost lansate un şir de servicii publice în format electronic, nu multe, însă dacă vorbesc doar de ceea în ce a investit Centrul în ultimii trei ani de zile, din banii creditului Băncii Mondiale, vorbim de factura fiscală electronică, de e-viza, de raportare electronică la Casa Naţională de Asigurări în Medicină, vorbim de aplicarea on-line pentru cazierul judiciar, aplicarea on-line pentru licenţă, acte normative în construcţie, care pot fi accesate on-line.

Vorbim de câteva servicii care sunt acum în implementare cum este registrul digital agricol, deci, dacă vrem să mergem în Uniunea Europeană, să trecem la standardele Uniunii Europene, să avem transparenţă în domeniul agriculturii, calitate, avem nevoie de acest serviciu digital agricol care urmează a fi lansat anul viitor.

Tot un proiect important, care vine pe filiera anticorupţie, se referă la registrul controalelor, o platformă care reuneşte peste 20 de autorităţi şi organe cu funcţii de control, care îşi publică orarele de desfăşurare a rapoartelor şi controalelor, respectiv, dacă un controlor merge la un om de afaceri şi vrea să-l verifice şi dacă acest control nu este înregistrat şi autorizat pe rsc.gov.md este unul ilegal.

Având toate platformele digitale la dispoziţie urmează doar să avem voinţă politică să le utilizăm la nivel sectorial pentru a curăţi procesele de livrare a serviciilor şi a oferi cetăţeanului posibilitatea de a solicita aceste servicii on-line.”

Europa Liberă: Ce trebuie să facă cetăţeanul ca să poată beneficia de aceste avantaje oferite pe on-line?

Stela Mocan: „Cetăţeanul trebuie să acceseze portalul serviciilor publice, servicii.gov.md, pe care la această oră poate accesa informaţii despre peste 400 de servicii publice, oferite doar de autorităţile publice centrale şi tot acolo

La această etapă avem peste 90 de servicii care au fost create independent....

va vedea care este acea listă de servicii care pot fi accesate în format electronic. La această etapă avem peste 90 de servicii care au fost create independent.

Trebuie să cunoască că sunt servicii publice pe care le poate accesa în format electronic doar utilizând IDNP-ul, codul din 13 cifre din buletin. Sunt servicii publice, de exemplu, dacă vrea să-şi comande acte de stare civilă, duplicatele actelor de stare civilă are nevoie de semnătura digitală. De ce? Pentru că oferă informaţie securizată!

Semnătura digitală o poate obţine fie de la operatorii de telefonie mobilă sau obţinându-şi buletinul digital, care, la fel, are posibilitatea de semnătură digitală sau semnătura digitală pe stick. Are nevoie de această semnătură pentru a se identifica în spaţiul virtual, pentru a semna sigur în spaţiul virtual şi pentru a avea ceritudinea că datele lui nu se pierd pe undeva.”

Europa Liberă: Din curiozitate întreb: ştiţi, poate, care este serviciul solicitat cel mai des de cetăţeni pe servicii.gov.md?

Stela Mocan: „La etapa dată cele mai solicitate sunt serviciul e-cazier, deci, acolo avem o rată de adopţie de peste 95%. Aplicarea on-line pentru licenţă, iarăşi, are o rată de adopţie peste 95%. Dacă ne referim la factura fiscală electronică, vorbim de peste 180 de mii de facturi şi de peste un miliard 700 de milioane de lei care au trecut prin această factură fiscală electronică.”

Europa Liberă: Un sondaj realizat la începutul acestui an arată că 20% dintre moldoveni utilizează Internetul pentru convorbiri telefonice sau obţinerea informaţiilor şi doar şapte la sută pentru solicitarea serviciilor publice oferite de către instituţiile guvernului. Cum se explică acest scepticism în a accesa aceste servicii pe internet?

Stela Mocan: „Aveţi dreptate şi noi am realizat un sondaj de opinie publică privind agenda de E-guvernare, am să vă dau cele mai proaspete date, încă nu le-am făcut publice şi suntem la acelaşi nivel de 7% - rata de utilizare a serviciilor electronice. De ce se întâmplă acest lucru? Unu, pentru că avem servicii foarte puţine pe on-line, doi, comunicăm puţin la nivel de instituţii sectoriale.

Fiecare instituţie publică care oferă posibilitatea de interacţiune pe on-line trebuie să se gândească cum promovează această interacţiune, pentru că asta vine să aducă diminuări de costuri, transparenţă şi o calitate mai bună a serviciilor.

Trei, totuşi, avem o rată scăzută de educaţie digitală, avem un nivel scăzut de abilităţi digitale şi aici nu mă refer la comunicarea noastră pe skype sau platforme sociale, pentru că la capitolul acesta stăm foarte bine, dar mă refer

Avem o rată scăzută de educaţie digitală, un nivel scăzut de abilităţi digitale...

anume la posibilitatea de a şti ce să facem cu calculatorul, telefonul în afară de a accesa un portal şi în afară de a comunica pe reţele. Deci, aici e nevoie să comunicăm mai mult, să instruim mai mult cetăţenii. În prezent, se fac paşi concreţi. Noi, împreună cu colegii de la Novateca, reţeaua bibliotecilor digitale, avem săptămânal prezentări şi instruiri pentru bibliotecari pe care îi rugăm să ne ajute să informăm cetăţenii despre acea paletă de servicii electronice care poate fi accesată, dar nu este de ajuns. Avem nevoie de un efort per sistem.”

Europa Liberă: Ministerele sunt încurajate să treacă pe paginile lor de internet tot mai multă informaţie. Particip.gov.md este o platformă care îşi propune să facă mai uşoară comunicarea dintre cetăţeni din autorităţi. Totuşi, spuneau zilele trecute utilizatorii acestei platforme că nu şi-a demonstrat eficienţa. Cum vă explicaţi acest lucru?

Stela Mocan: „Platforma particip.gov.md este administrată de colegii noştri de la Cancelaria de Stat, participă în popularea ei cu proiecte şi colegii din ministere. Aveţi dreptate, este un portal care urmează a fi racordat la aşteptările cetăţenilor, racordat sub aspect digital, sub aspect de cît de prietenos este, cît de clar prezintă informaţia în această eră a vitezei.

În acelaşi timp, trebuie să vedem cum conectăm cetăţeanul într-un proces de co-creare a acestor politici şi servicii publice. Noi am lansat un proiect împreună cu PNUD Moldova, se numeşte Centrul de inovaţii sociale „My Lab” care aplică metode mai inovative cum este metoda de design „thinking” la redefinirea mai multor servicii publice, dar şi la redefinirea modului în care se elaborează o politică publică.

De exemplu, împreună cu colegii de la CNAS am mers prin oficiile teritoriale şi am întrebat mămicile care vin să depună dosarele pentru a-şi ridica îndemnizaţia unică la naştere ce-şi doresc ele? Cum ar dori ele să fie oferit acest serviciu? Multe au spus că ele vin cu copii şi nu au un scaun pe care să se aşeze sau ar dori să poată de acasă să aplice pentru acest serviciu. Deci, întrebând cetăţenii, consultându-ne cu ei, am făcut o altă schemă de livrare a acestui serviciu.

Urmează împreună cu colegi de la CNAS să punem pe on-line această schemă curăţată, redefinită a serviciului public, care să fie pe aşteptările cetăţeanului. Iată astfel de abordări vrem să aplicăm cît mai mult în sectorul public, începând cu anul viitor, sperăm şi Guvernul să fie deschis pentru astfel de inovaţii.”

XS
SM
MD
LG