Linkuri accesibilitate

R. Moldova a semnat contractul de import al gazelor din România, la aproape patru luni de la lansarea gazoductului Iași-Ungheni


E posibil ca robinetul să fi deschis la 1 ianuarie 2015.

Livrarea propriu zisă a gazelor va începe mai târziu, în ianuarie. În lunile scurse de la lansarea gazoductului, premierul Iurie Leancă a avansat câteva date la care trebuiau să înceapă livrarea gazelor. Toate au fost încălcate, primul ministru sugerând că Republica Moldova a fost presată de concernul rus Gazprom, prin intermediul companiei MoldovaGaz, pe care o controlează. Au încetat aceste presiuni? Relatează Liliana Barbăroșie:

Guvernul nu a clarificat pînă acum această situaţii. Dar din septembrie, când premierul Iurie Leancă a vorbit prima dată despre nevoia unei înţelegeri cu MoldovaGaz ca distribuţia gazelor româneşti să poată să înceapă efectiv, responsabilul de domeniul energetic din cabinetul de miniştri, ministrul economiei, Andrian Candu, a avut cel puţin două ocazii să încerce să obţină aceste înţelegeri: mai întâi la Moscova, unde l-a întâlnit pe ministrul rus al energiei Alexandr Novac. Apoi când l-a primit la Chişinău pe vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Gazprom Valeri Golubev.

Declaraţiile făcute după aceste runde de discuţii nu au adus însă nici ele mai multă claritate. În plină campanie electorală, Andrian Candu a făcut două anunţuri ce mai degrabă plasau într-un context favorabil partidul său: că a reuşit să obţină prelungirea cu încă un an a contractului de livrare a gazelor naturale ruse; că a reuşit să negocieze o reducere, cu aproximativ 50 de dolari, a tarifului de achiziţie.

Criticii au spus îndată că reducerea s-ar datora declinului înregistrat de preţul petrolului de care este legată formula de calcul a tarifului la gazele naturale, şi nu talentului negociatorilor de la Chişinău.

Într-un interviu pentru presa rusă, Andrian Candu mai făcuse o declaraţie pe care mulţi o văzuseră oarecum legată de înţelegerile pe subiectul gazelor naturale: că Republica Moldova ar avea o serie de active ce ar putea prezenta interes pentru investitorii ruşi, enumerând printre ele şi câteva întreprinderi de stat din domeniul energetic.

Se poate crede totuşi acum când deja s-a semnat şi acordul că în sfârşit pot să înceapă livrările gazelor naturale prin conducta Iaşi-Ungheni? Mai mulţi experţi din domeniul energetic cu care am reuşit să stăm de vorbă se declară deocamdată sceptici, pentru că ar există încă o serie de probleme tehnice care împiedică acest lucru şi în care nu s-ar fi înregistrat nici un fel de progrese.

Ruslan Surugiu, preşedinte al Centrului de Eficienţă Energetică de la Chişinău:

„Semnarea acordului semnifică faptul că monopolul de furnizare a gazului natural pe piaţa Republicii Moldova începe să se distrugă. Déjà nu va fi monopol, ci duopol. Dar problema e că deocandată pot beneficia de gazul acesta, în caz de necessitate, doar consumatorii din Ungheni. Deci, trebuie să aşteptăm prelungirea conductei până la Chişinîău. Iar aici intervine un alt moment: Moldova-Gaz este proprietarul reâţeleui de transport. Guvernul, deci, trebuie să preia de sub controlul Moldova-Gaz reţeaua de transport şi să ofere posibilitate la orice furnizor să intre cu gazul în Republica Moldova.”

Victor Parlicov, expert IDIS Viitorul, fost director ANRE:

„Eu nu văd cum ar putea să înceapă aceste livrări, pentru că VestTransGaz, care se va ocupa de transportarea gazelor, nici măcar pentru licenţă nu a aplicat. Ei nu au voie fără licenţă să desfăşoare activitatea de transport. Nu e licenţă - nu e tarif, nu e tarif – cu ce preţ au să vândă gazul cosumatorilor? Apoi, contractele sunt încheiate? Eu nu am auzit să fi fost încheiate contracte între Ungheni-Gaz şi Energocom. Tot ce se întâmplă acum e că, pe fondal politic, în toiukl discuţiilor legate de constituirea coaliţiei, cineva îăncearcă să arate că lucrează. ”

Deşi recunoaşte existenţa acestor probleme, Sergiu Ciobanu, actualul şef al Agenţiei de Reglementări în Energetică, se declară totuşi optimist:

„Eu trebuie să văd contractual ca să comentez.

Europa Liberă: Dar VestTransGaz a luat licenţă?

Sergiu Ciobanu: „Nu.”

Europa Liberă: Dar fără licenţă ne putem imagina că poate începe distribuția?

Sergiu Ciobanu: „Nu. Nu se poate. Dar pot să vină încă să depună.”

Europa Liberă: Şi reuşesc să vină?

Sergiu Ciobanu: „Da. Dacă vin, pot să ia şi într-o oră. Energocom, care a semnat contractual, are licenţă. Şi dacă ia şi VestTransGaz, avem deja tot lanţul. Cred că azi, mâine vor veni după licenţă.”

Din puţinele detalii cunoscute deja până la publicarea acordului, rezultă că gazele româneşti vor fi achiziţionate la un tarif cu 50 de dolari mai jos decât tariful de achiziţie al gazelor ruseşti. Consumatorii nu vor simţi deocamdată acest lucru, pentru că se va opera cu un tarif ponderat, egal pentru toţi consumatorii.

Iniţial va fi vorba despre cantităţi mici, de probă, iar capacitatea conductei va putea fi utilizată la maximum atunci când Republica Moldova va reuşi să pună în practică şi următorul proiect.

Este vorba despre gazoductul Ungheni - Chişinăul evaluat la 60 de milioane de euro construcţia căruia ar trebui să înceapă în 2015 şi pentru care UE a şi oferit primele 10 milioane de euro.

Previous Next

XS
SM
MD
LG