Linkuri accesibilitate

Guvernul Borisov și fondurile private de pensii


Banii din fondurile private se vor duce la Institutul de asigurări de stat.

Transferarea, după modelul lui Victor Orban, a depunerilor pentru cea de a doua pensie de la fondurile private la Institutul național de asigurări, a pus la grea încercare coaliția de centru dreaptă în Bulgaria.

În pofida apelurilor din partea opoziției de stânga, sindicatelor dar și a partenerilor la guvernare din Blocul reformator, Blocul patriotic și partidul ABV, formațiunea GHERB al primului ministru Boiko Borisov a impus, cu ajutorul deputaților din partidul turc, modificarea sistemului de pensii prin care banii din fondurile private se vor duce la Institutul de asigurări de stat. O decizie similară a lui Victor Orban a golit practic fondurile private de pensii din Ungaria.

Pentru a două oară în ultimele săptămâni partidul turc a apărut în poziția de partener neformal la guvernare. Cu Borisov au votat și cinci independenți desprinși din coaliția „Centru democratic bulgar”. De amintit că și guvernul său minoritar format în 2009 nu a avut probleme în Parlament. În 2010, după ce și-a „cumpărat” deputați din trei partide mai mici Borisov a renunțat la parteneriatul jenant cu ultranaționaliștii din „Ataka”.

Co-președintele Blocului reformator, Radan Kânev, a avertizat că soarta Coaliției de centru-dreaptă este pusă la grea încercare. În zilele următoare consiliul Blocului își va preciza poziția.

Kânev a amintit de decizia adoptată de primul guvern Borisov prin care a fost transferată în bugetul de stat rezerva Casei naționale de sănătate. Curtea constituțională a anulat decizia, dar cele 1,5 miliarde de euro au fost întretimp cheltuite. Exista temerea că identică va putea fi soarta miliardelor din fondurile de pensii. În condițiile prăbușirii, până la nivelul de 78 de milioane de euro în ultimul semestru, a investițiilor străine guvernul a fost nevoit să contracteze 6 miliarde credite externe ca să mențină bugetul pe linia de plutire.

Se pune problema supraviețuirii coaliției. Borisov a avertizat că în condițiile crizei riscurile pentru guvernarea de centru-dreaptă sunt și riscuri pentru țara. El însă știe foarte bine că partenerii săi mai mici sunt nepregătiți de noi alegeri anticipate. Pe de altă parte partidul turc și-a declarat deschis disponibilitatea de a sprijini în Parlament un eventual guvern minoritar în frunte cu fostul general de poliție. Turcii însă au pus condiția ca Borisov să se debaraseze de Blocul patriotic.

Previous Next

XS
SM
MD
LG