Linkuri accesibilitate

Un apel la reîntoarcerea migranților acasă


Un semn de întrebare: locuri de muncă pentru migranții din Rusia afectați de devalorizarea rublei.

Deprecierea rublei ruseşti poate duce la un reflux al migranţilor moldoveni din Federaţia Rusă, cred unii experţi. Dar ce le poate oferi Republica Moldova cetăţenilor moldoveni odată reveniţi acasă.

Valentina Buliga
Valentina Buliga

Ministra în exerciţiu al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, a convocat astăzi o conferinţă de presă cu ocazia Zilei internaţionale a migrantului, făcând un apel către moldoveni să revină acasă.

Potrivit oficialului, în acest an peste 35.000 de familii, în mare parte de tineri care au revenit în ţară, beneficiază de ajutoare sociale. O parte dintre aceştia îşi găsesc ulterior un loc de muncă, a mai spus Valentina Buliga.

„Guvernul Republicii Moldova a aprobat acel program naţional de reîntoarcere. În cadrul agenţiilor naţionale de ocupare a forţei de muncă avem persoane desemnate care special se ocupă de înregistrarea şi evaluarea situaţiilor fiecărei persoane care se reîntoarce acasă, pentru a fi încadrat în câmpul muncii, pentru a-şi schimba profesia atunci când în satul de baştină nu are un loc de lucru”.

Totodată, migranţii, indiferent de ţara de unde vin, sunt ajutaţi să-şi iniţieze o afacere, prin intermediul programului Pare 1+1. La un leu investit, statul mai alocă încă unul.

Totuşi, Valentina Buliga admite că în cazul în care ar reveni în Moldova un număr mai mare de migranţi s-ar putea să nu găsească locuri de muncă, dar, spune ea, asta nu este doar sarcina Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, ci a tuturor autorităţilor.

Vladimir Hotineanu
Vladimir Hotineanu

L-am întrebat şi pe preşedintele comisiei parlamentare pentru protecţie socială, Vladimir Hotineanu, ce politici au fost elaborate pentru a reintegra eventualii migranţi veniţi dinspre Rusia, mai ales că de mai bine de un an unii politicieni ruşi au transmis ameninţări că pot interzice accesul moldovenilor în ţara lor.

Vladimir Hotineanu este însă optimist şi spune că cei plecaţi în Rusia îşi pot găsi un job şi acasă: „şi în agricultură încep investiţii, şi la sectorul drumuri sunt programate pentru anul viitor şi totul va depinde de continuarea parcursului nostru european, care înseamnă investiţii şi locuri noi de muncă. Eu nu sunt de părere că trebuie pentru ei special careva programe. Sunt cetăţenii Republicii Moldova şi ei trebuie să participe absolut competitiv cu cetăţenii care nu au migrat”.

Potrivit președintelui unei asociaţii de migranţi moldoveni din Rusia, Alexandr Kalinin, în Federaţia Rusă muncesc 350.000 de cetăţeni moldoveni, iar în sezonul de recoltare a produselor agricole cifra poate ajunge şi la 700.000. Alexandr Kalinin este sceptic în ceea ce priveşte politicile care ar favoriza reîntoarcerea migranţilor.

„Nu ştiu ce poate propune guvernul de la Chişinău pentru a asigura cu locuri de muncă un număr atât de mare de cetăţeni. Astăzi nu văd astfel de măsuri, de aceea cred că, în primul rând, trebuie restabilite relaţiile politice cu Rusia”.

Economistul Iurie Morcotîlo, de Expert-Grup, prevesteşte o înăsprire și mai gravă a politicii migraţionale a Federaţiei Rusiei vizavi de cetăţenii din toate ţările CSI. Două-treimi din migranţii plecaţi în Rusia provin din zonele rurale, iar Republica Moldova le poate propune, în opinia sa, locuri de muncă decât în agricultură. În viziunea lui Iurie Morcotîlo, acest fapt nu este nici în beneficiul noilor angajaţi, care ar avea salariile cele mai mici din ţară, şi nici în beneficiul economiei, deoarece agricultura este un sector nereformat, unde plăţile neformale ating cele mai înalte cote.

Previous Next

XS
SM
MD
LG