Linkuri accesibilitate

„Oferim o şansă actualei guvernări...”


O listă de propuneri referitoare la drepturile femeilor avansată negociatorilor noii coaliții de guvernare.

Echipele partidelor politice care negociază formarea coaliţiei de guvernământ sunt încurajate de un grup de organizaţii ce apără drepturile femeilor să ţină cont în procesul discuţiilor şi de aspectul gender. În demersul lor, reprezentanţii societăţii civile cer, între altele, desemnarea unei femei în fruntea Guvernului sau Parlamentului. O listă propunerilor a fost prezentată astăzi partidelor politice ce fac parte din viitorul Legislativ.

Cote clare pentru reprezentarea femeilor în politică, introducerea concediului paternal şi legi care ar combate, nu doar pe hârtie, violenţa împotriva femeilor - sunt câteva dintre propunerile care au fost înaintate astăzi echipelor ce negociază componenţa viitorului Guvern.

În ce priveşte reprezentarea doamnelor în funcţii de răspundere, Republica Moldova, de rând cu alte state ale lumii, şi-a asumat, prin intermediul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, ca până în 2015 să aibă o reprezentare de cel puţin 3% a femeilor în Parlament. La o primă analiză a componenţei viitorului Legislativ, această cifră, cel mai probabil, nu va fi atinsă, prin urmare, constată preşedinta clubului politic 50/50, Catinca Mardarovici, guvernul de la Chişinău va trebui să admită în faţa partenerilor săi occidentali că a eşuat în atingere acestui obiectiv.

Şansa Republicii Moldova, spune experta, ar fi adoptarea în lectură finală a proiectului de lege care vorbeşte despre cota minimă de reprezentare a femeilor în politică, lege care s-ar putea aplica la alegerile locale din 2015:

Ecaterina Mardarovici în studioul Europei Libere
Ecaterina Mardarovici în studioul Europei Libere

„Oferim o şansă actualei guvernări ca să poată raporta despre o reprezentare în Consiliile locale şi Consiliile raionale de 40% şi 25% primari. Pentru asta este nevoie ca să fie adoptată legea cu privire la cota minimă de reprezentare a femeilor şi bărbaţilor în listele de candidaţi şi să fie aplicate pentru alegerile din 2015. Această cotă de 40 la sută să fie respectată pentru fiecare cinci locuri. Doi, în cazul în care partidele nu vor respecta această cotă listele de candidaţi ale acestor partide să nu fie înregistrate la CEC.”

O altă propunere înaintată de ONG-urile care apără drepturile femeilor vizează combaterea violenţei domestice. Datele statistice cu care operează autorităţile arată că 40% dintre femeile din Republica Moldova au suferit de cel puţin o formă a violenţei pe parcursul vieţii.

Angelina Zaporojan, preşedinta „Centrului de Drept al Femeilor” crede că atâta timp cât în societate femeile nu vor avea aceleaşi şanse ca şi bărbaţii, problemele din domeniu cu greu vor fi depăşite. În Republica Moldova o lege care ar combate violenţa domestică funcţionează din 2007, doar că rezultatele acesteia se lasă aşteptate, constată Angelina Zaporojan:

„Exista reticenţa organelor de poliţie de a investiga cazurile de violenţă în familie sub aspectul încălcării drepturilor omului şi sub aspectul penal. În continuare este perpetuată atragerea la răspundere contravenţională pentru cazurile de violenţă în familie. Or, scopul unei legi privind combaterea violenţei în familie este, pe de o parte, acordarea asistenţei şi protecţiei de urgenţă victimelor violenţei în familie - copiilor şi familiilor - pe de altă parte, atragerea la răspundere a agresorilor. Din păcate, aceste două elemente, chiar dacă se regăsesc în legea Republicii Moldova, în practică, lasă de dorit.”

În opinia preşedintei „Centrului de Drept al Femeilor” lucrurile ar evolua mai rapid dacă Republica Moldova ar semna şi ratifica Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi asta pentru că semnarea unui asemenea document presupune şi asumarea unor obligaţiuni din partea guvernului de la Chişinău.

Alte propuneri înaintate astăzi partidelor politice care negociază formarea coaliţiei de guvernământ se referă la introducerea concediului paternal, reformarea sistemului de pensii, dar şi modificarea formulei de calcul a suportului financiar oferit femeilor pe parcursul concediului de maternitate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG