Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu cere înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei (Hotnews)


Decizia Curții Constituționale a României despre neconstituționalitatea ordonanței referitoare la „traseiști” (Ziare.com).

Presa online a preluat imediat declarațiile făcute de președintele în funcție Traian Băsescu pe aeroport, înainte de plecarea la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Șeful statului a susținut adoptarea de noi sancțiuni europene împotriva Federației Ruse, întrucât situatia din estul Ucrainei riscă sa devina ceva gen Transnistria, notează Hotnews. Rusia continuă să consolideze pozițiile separatiștilor, a spus Băsescu, care a fost de părere că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ar putea renunța treptat la aroganță sub presiunea sancțiunilor și a efectelor lor „devastatoare” asupra economiei țării.

„Evenimentul zilei” deja publicase un material informativ despre sancțiunile deja pregătite de adoptare la Consiliul European de azi. Erau vizate investițiile europene în Crimeea, cetățenii europeni să nu mai poată să cumpere sau să finanțeze companii din peninsulă. „Noile sancțiuni au menirea de a arăta liderului de la Kremlin că, în ciuda devalorizării rublei și a crizei din Rusia, nu se pune problema îndulcirii atitudinii față de Moscova”, scrie „Evenimentului zilei” și adaugă că președintele american Barack Obama intenționează să promulge legea prin care Congresul SUA autorizează sancțiuni sumplimentare împotriva Rusiei. Articolul detaliază situația economiei Rusiei: rubla s-a devalorizat cu 40% de la începutul acestui an. Companiile au practic închis accesul la credite. Criza, care nu pare să influențeze semnificativ economia României, seamănă tot mai mult cu aceea din 1998, când Rusia a declarat intrarea în incapacitate de plată.

Pe site-ul Ziare.com, Ioana Ene-Dogioiu comentează decizia Curții Constituționale a României care a declarat neconstitutțională o ordonanță de urgență emisă în august de guvernul lui Victor Ponta: așa-numita ordonanță „a traseiștilor”. Timp de 45 de zile, înaintea campaniei electorale pentru prezidențiale, aleșii locali au căpătat dreptul să-și poată schimba apartenența politică în numele căreia au candidat pe funcție. Au trecut atunci la Partidul Social-Democrat aproximativ 300 de primari și consilieri județeni. Curtea Constituțională a invalidat acum măsura dispusă prin ordonanță, dar nu și-a asumat și corectarea ei. E treaba Parlamentului să voteze anularea ordonanței. Regula este că, în asemenea situații, efectele deja instalate rămân instalate. Ioana Ene-Dogioiu insistă că lucrurile ar trebui să rămână așa, oricât de frustrant ar fi. Altminteri s-ar crea un precedent periculos. Ordonanțele de urgență sunt un instrument necesar în anumite situații, iar instrumentul nu trebuie compromis. Cu alte cuvinte, e preferabil să nu fie pedepsiți niște primarii „traseiști”, care au procedat imoral, decât să se fisureze un palier al statului de drept.

Mai multe comentarii se ocupă de responsabilitatea secretarului de stat pentru probleme de urgență, Raed Arafat, în urma prăbușirii unui elicopter SMURD în lacul Siutghiol. Patru angajați ai serviciului național de urgență au murit înecați. Autoritățile care trebuiau să încerce să-i salveze sunt acuzate de opinia publică și de presă că s-au bâlbâit. I se cere demisia celebrului medic sirian Raed Arafat, devenit dintr-o dată, din eroul fondator al SMURD, „lebăda neagră”, afirmă editorialista de la „România liberă”. Comentatorii zilei consideră că Arafat ar trebui să demisioneze, chiar dacă e posibil să nu fie direct vinovat.

XS
SM
MD
LG