Linkuri accesibilitate

Не валите с больной головы на здоровую


©Shutterstock.
©Shutterstock.

Pe cine dau rușii vina pentru prăbușirea monedei lor naționale.

Economiștii spun că devalorizarea masivă a rublei rusești se datorează combinației dintre sancțiunile impuse de Occident Rusiei și căderea liberă a prețului la petrol. Mulți ruși însă caută anumite țări și anumiți oameni pe care să dea vina. Lucian Ștefănescu rezumă relatarea pregătită de serviciul central de știri al Europei Libere.

E un vechi proverb rusesc, Не валите с больной головы на здоровую, care spune literalmente „nu-ți pune problemele dintr-un cap bolnav într-unul sănătos”, adică nu da vina pe alții pentru necazurile tale.

Un sfat bun, dar probabil ignorat când Rusia, care se luptă cu o rublă în cădere liberă, se uită după cineva pe care să învinovățească pentru cea mai dură calamitate economică ce a lovit această țară în ultimii 16 ani.

Economiștii cu scaun la cap sugerează că o combinație între sancțiunile occidentale și prețurile joase la petrol pe plan mondial a contribuit la căderea precipitată a rublei rusești. Dar unele oficialități rusești și chiar ruși de rînd arată cu degetul spre niște țapi ispășitori mai convenabili:

1) Elvira Nabiullina - - Să fii șefa Băncii Centrale a Rusiei în acest moment pare a fi cea mai proastă slujbă din lume, mai ales când cel mai bun lucru pe care-l poți oferi sînt niște pilule amare. Nabiullina (care conduce Banca Centrală din 2013 și a aprobat în 16 decembrie decizia de a mări dobânda cheie de la 10,5 la 17 procente) a sugerat că devalorizarea rublei este un semn că Rusia „trebuie să învețe să trăiască într-o realitate nouă”.

Unii deputați din Duma de stat au cerut însă ca Nabiullina să vină în fața Parlamentului și să explice ceea ce peralmentarul comunist Nikolai Arefiev a numit „crima de stat” a ridicării dobânzii. Într-o lovitură în mod particular urîtă, trolii ruși au profitat de ocazie pentru a reaminti twittersferei că Nabiulloina nu e rusoaică, ci e de etnie tătară.

2) Occidentul - - Întotdeauna un vinovat de serviciu, și în cazul ăsta parțial vinovat de-adevăratelea, dat fiind efectul sancțiunilor pe care Vestul le-a impus Rusiei pentru intervenția ei în Ucraina. Un locuitor al Moscovei a spus agenției Reuter că criza rublei „arată că americanii vor să-l dea jos pe președintele nostru”. Alții au spus Europei Libere că Uniunea Europeană. Ucraina, și bineînțeles „idioții de americani ” sînt de vină.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a pus și el vina pe Occident, dar a nu a recunoscut că e vorba de sancțiuni. „Nu sancțiunile, ci mai degrabă păguboasa noastră dependență financiară și tehnologică de Occident a devenit cauza vulnerabilității noastre, a scris Rogozin pe Twitter. El a adăugat că „politica de a ne construi propriul nostru sistem financiar, înlocuirea importurilor și dezvoltarea industriei naționale sînt absolut corecte.”

3) Speculanții de valută - - În discurul său despre starea națiunii din 4 decembrie, președintele rus Vladimir Putin a pus vina pentru căderea rublei pe „așa-numiții speculanți” (în 4 decembrie, rubla era la un nivel relativ sănătos de 54,4 ruble la un dolar american). Putin a cerut Băncii Centrale și Guvernului să ia „măsuri aspre și coordonate” împotriva speculanților.

Șefa Băncii Centrale Elvira Nabiullina însă a afirmat că actuala legislație rusă este suficientă pentru a preveni manipularea pieței. Ea a mai spus că insituția pe care o conudce anchetează acum doar un singur asemenea caz.

Între timp, mulți dintre rușii de rînd au intrat în panică și cumpără dolari, euro și chiar hrivne ucrainene, ceea ce l-a făcut pe unul din cosilierii lui Putin să pună vina pentru actuala turbulență pe „emoții și o dispoziție speculativă”.

4) Rosfneft - - E doar o chestiune de timp pînă când cercul apropiat al lui Putin va începe să se sfădească. Prima lovitură as venit de fapt, când fostul ministru de finanțe Aleksei Kudrin a scris pe Twitter că actuala depreciere a rublei a fost exacerbată de un misterios tîrg de milioane de ruble dintre Banca Centrală și firma Rosneft încheiat luna trecută.

Kudrin a spus că acest acord, asemuit de unii critici cu salvarea de către Banca Centrală a companiei Rosfnet, vine în cel mai nepotrivit moment. Șeful Rosfneft și aliat al lui Putin Igor Secin a respins orice legătură între chestiunea bondurilor și căderea rublei, acuzîndu-i pe critici de provocare.

5) Dmitri Medvedev - - Premierii, în special cei ghinioniști, sînt cei mai potriviți țapi ispășitori pe timp de criză. Se zvonește deja că Medvedev ar urma să fie înlocuit cu nimeni altul decît Kudrin însuși.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG