Linkuri accesibilitate

Societatea civilă doreşte să fie informată despre ce se discută şi la ce înţelegeri s-a ajuns


Consiliul Național al ONG-urilor se pronunță din nou pentru negocieri politice transparente.

Zeci de organizații neguvernamentale moldovene s-au reunit în combinații diferite în zilele de după alegeri, adresând public cel puțin trei îndemnuri la mai multă transparență partidelor europene care negociază formarea noului guvern. Analiștii politici adresează și în mod individual asemenea apeluri aproape zilnic. O relatare despre cel din urmă.

Nemulţumiţi de modul netransparent în care se desfăşoară negocierile pentru formarea coaliţiei de guvernământ, mai mulţi experţii constată că politicienii abia ieşiţi din campanie electorală, deja ignoră electoratul şi propriile promisiuni făcute înainte de scrutin.

Vladislav Gribincea
Vladislav Gribincea

Chiar dacă partidelor proeuropene li s-a încredinţat o a doua şansă, spune juristul Vladislav Gribincea, cetăţenii au puţină încredere în clasa politică. Prin urmare, negociatorii ar trebuie să informeze veridic şi coordonat despre ce discută reprezentanţii celor trei partide, pentru că în caz contrar se creează impresia că nu se discută despre agendă de guvernare ci partajarea funcţiilor, notează Vladislav Gribincea:

„Transparenţa este ceva care politicienii o datorează întotdeauna şi de fiecare dată. Nu mai există spaţiu pentru ceea ce spunea domnul Streleţ: „lăsaţi-ne în pace să negociem”. Ei au avut şansa să negocieze acest lucru în anul 2009 şi 2010 şi am văzut ce a ieşit. Eu nu cred că ei acum se pot abate de la ceea ce şi-au asumat atunci, mai ales că multe sunt scrise în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Prin urmare, de negociat pe substanţă, nu prea este. Şi atunci apare întrebarea: ce negociază timp de 17 zile, nu cumva funcţii? Şi dacă funcţii, atunci care sunt acele funcţii?”

Dacă partidele din viitoarea coaliţie ar discuta probleme de interes public, atunci nu ar exista o asemenea secretomanie, consideră mai mulţi fruntaşi ai societăţii civile. Altfel, spun ei, aceştia pot fi învinuiţi că se înţeleg asupra unor scheme de îmbogăţire personală.

Ecaterina Mardarovici
Ecaterina Mardarovici

Ecaterina Mardarovici, preşedinta Consiliului Naţional al ONG-urilor susţine că societatea civilă nu îşi doreşte să participe la negocieri, ci doar să fie informată despre ce se discută şi la ce înţelegeri s-a ajuns. În opinia ei, formarea coaliţiei de guvernare este o afacere publică nu privată:

„Funcţiile, ministerele se negociază între parteneri. Dar ei trebuie să fie sinceri şi să spună exact ce negociază şi care sunt principiile. Greşeala care se face în Republica Moldova de 20 de ani nu este împărţirea ministerelor, este neînţelegerea că un minister, împărţit între partide, nu înseamnă că acel ministru desemnat… partidul îşi asumă responsabilitatea să delegheze un candidat pentru această funcţie, iar acest ministru este un ministru al coaliţiei, un ministru care reprezintă toate componentele coaliţiei.”

Până acum, mai mulţi analişti şi membri ai societăţii civile şi-au exprimat îngrijorarea că politicienii procedează pe vechi şi fac din negocieri un negoţ. Am încercat să aflu dacă şi simplii cetăţeni împărtăşesc aceste temeri:

„Trebuie să fie public, să asculte lumea ce vorbesc ei acolo, dar ei vorbesc între dânşii şi numai ei ştiu. Ar trebui să spună ce discută acolo.”

„Discută despre funcţiile şi portofoliile lor, care să fie.”

„La noi în ţară totu-i ascuns şi toate se fac, numai poporul să nu ştie. Îngrijorări nu am, pentru că de câte ori sunt alegeri, numai ei ştiu ce fac.”

„Să găsească soluţia şi să formeze o coaliţie pentru a începe o guvernare corectă, lipsită de orice cumătrism.”

„Eu în fiecare seară mă strădui să privesc emisiuni ca să mă conving. Într-adevăr faţă de prima coaliţie, acum e mult mai secret, mult îi mai nu la locul lui. E dezamăgitor, am crezut că o să fie o oarecare schimbare.”

Trecătorii pe care i-am întâlnit pe străzile Chişinăului speră că negocierea majorităţii parlamentare nu v-a intra în impas şi până pe 30 decembrie, politicienii vor prezenta noul program de guvernare. Dacă vor ignora solicitările cetăţenilor şi ale societăţii civile, între care principala, să nu partajeze instituţiile de drept, cel mai probabil, partidele de la guvernare vor fi taxate în vara anului viitor, când vor avea loc alegeri generale locale, susţin experţii care şi-au făcut publică luarea de atitudine.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG