Linkuri accesibilitate

Ce rămâne din Ponta fără doctorat?


Ce se întâmplă cu banii câștigați la universitate cu gradul de conferențiar? Dar cu cei obținuți din avocatură?

În România, premierul Victor Ponta a anunțat că renunță la titlul de doctor în drept. Îl câștigase cu o teză scrisă sub îndrumarea fostului premier Adrian Năstase, care, între timp, a făcut închisoare de două ori pentru corupție. În primăvara lui 2012, s-a descoperit că Victor Ponta a plagiat. Premierul glumea atunci că nu-și poate da demisia „din doctor”. Între timp și-a schimbat părerea...

Premierul României se află într-o campanie susținută de schimbare a imaginii, care să-l ajute să-și păstreze atât funcția guvernamentală, cât și locul la vârful partidului său, după ce a pierdut acum o lună, alegerile prezidențiale. Ideea de a renunța la titlul de doctor în drept, face parte, astfel, din acțiunile de recredibilizare pe care Victor Ponat le-a demarat.

Există însă cel puțin două probleme în acest demers al premierului român: în primul rând că nu și-a recunoscut plagiatul în scrisoarea pe care a trimis-o Universității București și în al doilea rând că nimeni nu poate renunța unilateral la titlul de doctor, fiindcă el se dă sau se retrage după anumite reguli clar stabilite de cadrul legal.

În România, doctoratul se obține prin susținerea unei lucrări originale în fața unei comisii universitare formată din cinci profesori, iar uletrior acest titlu trebuie confirmat de o comisie aflată sub umbrela ministerului Educației. Peste aceste organisme Ministerul a creat un alt Consiliu care în 2012 l-a „salvat” de acuzațiile de plagiat pe Victor Ponta, după ce Comisia de Etică a Universității București a hotărât că premierul a plagiat 115 pagini din cele 297 ale tezei sale de doctorat.

Universitatea București confirmă primirea scrisorii premierului Ponta
Universitatea București confirmă primirea scrisorii premierului Ponta

„Teza de doctorat susținută de Victor Ponta în 2003 a încălcat principiile cercetării universitare” a fost verdictul Comisiei. Ulterior și Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, organism abilitat să se pronunțe în cazuri de acest fel, a decis că premierul român a plagiat.

În scrisoarea adresată rectorului Universității București, premierul român spune că după ce va „părăsi viața politică” își dorește „să inițieze un nou demers doctoral, respectând toate standardele și cerințele de la acel moment”. În acest fel Victor Ponta își recunoaște plagiatul, chiar dacă nu o face explicit. Inițiind acest demers, premierul ar putea obține exact acuzația pe care a înăbușit-o prin mijloace politice acum doi ani, adică retragerea titlului de doctor prin verdictul de plagiat.

Nu e clar dacă după o eventuală decizie de acest fel nu vor urma și altele care să-i afecteze activitatea ulterioară, fiindcă Victor Ponta a beneficiat de avantajul doctoratului atunci când a intrat în barou sau când a fost angajat la Universitatea Româno-Americană, unde predă din 2007, cu gradul de conferențiar, și unde apare în continuare cu ca doctor în drept. Nu e clar dacă pornind de aici acțiunile lui și veniturile obținute ca avocat sau cadru universitar nu vor fi puse sub semnul întrebării.

Lucrurile rămân confuze, iar Victor Ponta, al cărui plagiat a fost desoperit în aceeași perioadă în care ministrul Apărării din Germania și președintele ungar demisionau exact din același motiv, nu a înțeles nici atunci și nu pare să înțeleagă nici acum semnificația demisiei de onoare.

XS
SM
MD
LG