Linkuri accesibilitate

„Libertatea de expresie à la russe” (Jurnal de Chișinău)


Un interviu cu Mihai Ghimpu (Timpul).

Svetlana Corobceanu scrie în „Jurnal de Chişinău” un articol despre împrejurările şi explicaţiile faptului că „autorităţile ruse i-au interzis liderului PSD, Victor Şelin, accesul pe teritoriul Federaţiei Ruse”. Autoarea îl citează pe dl Şelin care i-a declarat că, reţinut duminică, ora 12.00, pe Aeroportul „Domodedovo” din Moscova, a stat „şapte ore într-un birou al FSB-ului rusesc de pe teritoriul aeroportului alături de încă cinci cetăţeni moldoveni, kirghizi şi kazahi, care aveau şi ei interdicţia de a intra în Rusia.

„Nu am comis nicio încălcare pe teritoriul Federaţiei Ruse. Am fost acuzat că aş pune la cale organizarea unor manifestaţii împotriva autorităţilor Federaţiei Ruse cu scopul de a obţine amnistierea cetăţenilor R. Moldova cărora li s-a interzis accesul pe teritoriul statului rus. Acest fapt, potrivit sesizării, ar putea duce la destabilizarea situaţiei în Federaţia Rusă”, a spus dl Şelin. „Nu voi arăta cu degetul, dar cred că e o răzbunare la adresa noastră din cauza că nu ne-am retras din alegeri în favoarea partidului lui Igor Dodon. Cineva dintre politicieni este interesat să înrăutăţească relaţiile noastre cu Moscova”, a mai spus dl Şelin. În replică, Igor Dodon a negat categoric că ar avea vreun amestec în acest caz.

Scriitorul Mircea V. Ciobanu îşi întitulează editorialul său din „Jurnal de Chişinău” Libertatea de expresie à la russe”. Analizând sub mai multe aspecte prestaţia televiziunilor ruseşti în Republica Moldova, dl Ciobanu arată, între altele, că „apărătorii televiziunilor ruseşti susţin că retragerea licenţei e un atentat la libertatea cuvântului. Absurd! Libertatea de opinie are în vedere dreptul cetăţeanului la opinie, nu dreptul statului (oricare ar fi el) la manipulare”. În editorialul ce pare a fi una dintre cele mai migăloase şi complete analize a fenomenului televiziunilor ruse în spaţiul ex-sovietic, autorul se întreabă: „Care-i cetăţeanul limitat în drepturi? E o crimă temperarea influenţei unui regim autoritar, care în interior îşi terorizează cetăţenii, iar în exterior se foloseşte de regulile democraţiei?”

Într-un interviu acordat publicaţiei „Timpul”, preşedintele PL, Mihai Ghimpu, se pronunţă pentru organizarea unui referendum pentru a reduce numărul voturilor necesare alegerii şefului statului de la 61 până la 51, „dacă vrem să păstrăm cursul nostru european”. Totodată, liderul liberal se pronunţă împotriva alegerii directe a şefului statului. „Nu trebuie să complicăm şi mai mult situaţia politică. Despre care alegeri directe vorbiţi? Datorită cui noi guvernăm acum? Datorită Partidului Comunist Reformator şi a blocului „Uniunea Vamală”. Dacă acceptăm alegeri directe, vom pierde cursul european. Haideţi să fim treji la minte! Eu şi PL nu vom face jocul Moscovei”, a subliniat dl Ghimpu.

Într-un articol întitulat „În interesele evoluţiei”, „NewsMaker”, autorii, Evgheni Şolari şi Serghei Kalnîş, scriu despre faptul că „PCRM este gata să discute cu partidele proeuropene condiţiile de participare la guvernare. Cadrul pentru asemenea negocieri a fost creat prin decizia plenarei CC al PCRM din 13 decembrie. […] Decizia a întâmpinat destui adversari în interiorul partidului. Unii dintre ai au numit decizia drept „prohod” al PCRM”. Autorii notează, totodată, că, recent, şeful delegaţiei UE, Pirkka Tapiola, a amintit că noua şefă a politicii externe şi de securitate europene, Federica Mogherini, şi noul comisar european pentru negocieri de extindere şi vecinătate, Johannes Hahn, s-au pronunţat pentru un nou guvern moldovenesc „incluziv şi responsabil”.

„Panorama” scrie că „Pirkka Tapiola este împotriva amestecului UE şi SUA în negocierea coaliţiei”. Publicaţia îl citează pe dl Tapiola cu afirmaţia că Uniunea Europeană nu consideră necesar să participe la negocierile privind formarea coaliţiei de guvernare, aşa cum a propus PL care susţine că la tratative trebuie neapărat să participe mediatori din partea UE şi SUA. „Moldova este o ţară suverană şi independentă. Consider că din partea oricărui diplomat ar fi iresponsabil să comenteze negocierile privind crearea coaliţiei. Sunt treburile interne ale R. Moldova […] Noi urmărim cu interes procesul respectiv”, a subliniat şeful delegaţiei UE, citat de ziar.

XS
SM
MD
LG