Linkuri accesibilitate

Ultima șansă politică a lui Victor Ponta?


Parlamentul de la București a validat noua formulă guvernamentală propusă de premierul Victor Ponta cu 377 voturi pentru și 134 voturi împotrivă.

Plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului a validat în această noapte noua formulă guvernamentală propusă de premierul Victor Ponta cu 377 voturi pentru și 134 voturi împotrivă. Votul a fost secret cu bile, iar pentru învestire a fost necesar votul majorității parlamentarilor.

Premierul socialist Victor Ponta a invocat necesitatea unui nou vot de încerdere pentru cabinetul pe care îl conduce din cauza modificării compoziției politice a excutivului prin retragerea formațiunii maghiare din guvern. În același timp premierul a spus de la tribuna parlamentului că are un program de priorități pentru următorii doi ani, până la finele lui 2016, când vor avea loc noi alegeri parlamentare. În primul rând, Victor Ponta speră că România va contoriza 5 ani consecutivi de creștere economică din 2012, când PSD a preluat guvernarea, până în 2016, la următorul scrutin.

Victor Ponta, liderul socialiștilor români a reluat și în această seară de la tribuna Parlamentului idealul unui model social care să furnizeze dreptate și solidaritate socială. Premierul susține că de la venirea sa la putere, acest model a început să dea roade și că redistribuirea către cei săraci ar fi fost asigurată de cele aproape 3 miliarde de euro obținuți printr-o mai bună colectare a taxelor. Lucrurile sunt însă relative, chiar astăzi de pildă, leul românesc înregistrează o scădere importantă, în plus locurile de muncă promise de guvernarea de stângă nu s-au concretizat, pentru că Victor Ponta a preferat să reducă la minimum fondurile de investiții care ar fi putut asigura o repornire a economiei authtone, inclusiv reducerea șomajului.

Premierul Ponta a promis în fața Parlamentului înaintea votului de învestire a noului său cabinet să mențină măsurile necesare investitorilor, între ele cota unică de 16 la sută și scutirea de impozit a profitului reinvestit. Pentru compensare a vorbit însă din nou despre scăderea TVA la produsele de baze.

Noul cabinet este format din miniștri proveniți în special din rândurile parlamentarilor, cu două excepții: ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, un tehnocrat, care trebuie să repare daunele produse în perioada alegerilor prezidențiale prin organizarea defectuoasă a votului din străinătate și Sorin Cîmpeanu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, care a declarat totuși că ar putea deveni membru în Partidul Conservator care l-a propus pentru portofoliul educației. Deocamdată singura lui idee pentru domeniul pe care îl va gestiona ar fi reintroducerea examenului de admitere la facultate, ca modalitate a creșterii performanței. Eurodeputatul Cristian Preda, crede, pe de altă parte că viitroul ministru al Educației ar trebui să răspundă și cererii Universității București referitoare la retragerea diplomei de doctor a premierului Victor Ponta, după ce s-a demonstrat că lucrarea lui de doctorat a fost plagiată în proporție de peste 50 la sută.

Angel Tîlvar este noua propunerea pentru funcţia de minsitru delegat pentru Românii de pretutindeni, după ce Adrian Anghel nu a primit avizul comisiei parlamentare de specialitate. Ionuț Vulpescu, deputat PSD, care provine din pepinierea fostului președinte Ion Iliescu, va fi ministrul Culturii.

Candidatul pentru portofoliul Economiei, Mihai Tudose, deputat PSD, a dat de înțeles la audierile parlamentare că nu ar fi de loc deranjat de exploatările cu cianuri, dar nici nu și le-ar asuma: „Sunt pe planeta aceasta o mulţime de tehnologii sau chiar şi aceasta cu cianuri, trebuie să vedem în ce condiţii, fiindcă se exploatează cu cianuri şi în ţări foarte verzi, ţări din Peninsula Scandinavică, care sunt recunoscute pentru protecţia mediului. Specialiştii şi-au spus punctul de vedere că tehnologia propusă la momentul acela pentru Roşia Montană nu era cea mai fericită soluţie. Găsim o soluţie acceptabilă. Dacă nu o găsim, aşteptăm până se inventează”. Viitorul ministru al Economiei sugerează deci că nu va lua nicio decizie în chestiunile complicate și că se teme chiar să aibă un punct de vedere personal bine conturat.

Noul guvern va avea 20 de portofolii, cu patru mai puține decât cabinetul anterior prin comasarea unor portofolii, cum ar fi spre exemplu cel al Finanțelor cu al Bugetului sau cel al Energiei cu cel al Întrereprinderilor Mici și Mijlocii.

Victor Ponta și-a prezentat noile priorități, fără ca măcar să amintească eșecurile anterioare, într-un moment în care credibilitatea lui se află la cea mai scăzută cotă, iar 52 la sută dintre români au părere proastă și foarte proastă despre premierul României (Sondaj Avangarde, 14 decembrie 2014). 39 la sută au o părere bună și foarte bună, iar restul se abțin. Cu acest scor de credibilitate Monica Macovei este la doar un procent sub Victor Ponta (38 la sută au o parere bună și foarte bună față de ea). Premierul României are o ultimă șansă de a-și dovedi capacitatea politică cu ajutorul acestui nou executiv care nu excelează prin personaje foarte pricepute, dar care ar putea să se concentreze asupra câtorva priorități pentru a lăsa ceva în urma lui Victor Ponta. Rămâne de văzut, bunăoară, dacă pariul lui de construire a autostrăzii Comarnic-Brașov de pe Valea Prahovei va fi câștigător: dacă nu va fi gata până în 2016, Ponta a spus că nu mai candidează pentru nicio funcție politică.

XS
SM
MD
LG