Linkuri accesibilitate

„Politica externă, favorizată de contextul internațional, a reușit să deschidă niște orizonturi fără precedent pentru această palmă de pământ”


Punctul de vedere săptămînal al lui Gheorghe Cojocaru în dialog cu Valentina Ursu.

În vizita lui săptămânală la studioul din Chișinău al EL, publicistul și istoricul Ghe. Cojocaru a stat de vorbă cu Valentina Ursu despre moștenirea guvernului Iurie Leancă.

Gheorghe Cojocaru: „Validarea rezultatelor alegerilor parlamentare de către Curtea Constituțională a atras după sine depunerea mandatului de către guvernul în frunte cu liberal-democratul Iurie Leancă. Noul guvern, în mod obligatoriu, va arăta altfel după ce noua coaliție pro-europeană se va pune de acord asupra responsabilităților pe care fiecare dintre cele trei partide, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal, și le asumă la această oră.”

Europa Liberă: Acest executiv intră în istorie, dar ce rămâne după el, ce moștenire lasă guvernul Leancă societății, națiunii?

Gheorghe Cojocaru: „Să amintim că, instalat în fruntea guvernului, într-un moment critic pentru parcursul european al societății, primul ministru Iurie Leancă, după un an și jumătate de guvernare, are toate motivele să încheie cu capul sus acest mandat, mai ales că tot el va fi și candidatul Partidului Liberal Democrat și al întregii coaliții pro-europene la funcția de prim-ministru. Iurie Leancă este cel care a promis în 2009 anularea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova și s-a ținut de cuvânt, este cel care a semnat Acordul de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană și tot el a trebuit să mențină economia pe linia de plutire în toată această perioadă grea de restricții și sancțiuni impuse de Federația Rusă împotriva produselor din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Și totuși sunt voci care, atunci când aud despre acest bilanț care se face după încheierea guvernării Leancă, zic că rezultatele externe le-ar depăși pe cele interne și că mai multă atenție ar fi trebuit să se acorde problemelor pe interior.

Gheorghe Cojocaru: „Da, aceasta este o constatare justă, dar să observăm de asemenea că este pentru prima dată în istoria recentă a Republicii Moldova când politica externă, favorizată de contextul regional și internațional, reușește să deschidă niște orizonturi fără precedent pentru această palmă de pământ și să readucă, de ce să nu recunoaștem, optimismul și încrederea în ziua de mâine. Astfel, bunele relații cu țările Uniunii Europene, cu Statele Unite și, nu în ultimul rând, cu vecinii vor putea fi valorificate pentru reducerea sărăciei și îmbunătățirea calității vieții. Este de reținut și faptul că guvernul Leancă a făcut eforturi apreciabile și în vederea majorării salariilor unor largi categorii sociale, precum profesorii, medicii, oamenii de cultură și de știință, reușind să țină sub control și inflația...”

Europa Liberă: Dacă ar fi să comparăm calitățile premierului Leancă cu cele ale omologilor săi din exterior, ați putea spune că are un stil al său de a conduce guvernul?

Gheorghe Cojocaru: „Cred că se poate vorbi despre stilul de conducere al primului ministru Iurie Leancă care pare a fi omul politic ce pune accentul pe angajament, pe munca tenace, ca și cheie a succesului. Este străin de efectele reziduale ale scenei publice, este un om al convingerilor ferme, onest, respectat și de prieteni, dar și de adversarii politici, un prim-ministru care nu a dezamăgit și care, mai mult decât atât, a câștigat încrederea oamenilor simpli, toate acestea cel puțin până la proba contrarie.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG