Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Strășeneanca”


Invitatul rubricii este redactorul-șef Andrei Margarint.

txt

Un medalion literar de poezie şi cîntec cu genericul ”Anul 2014, anul Dumitru Matcovschi” s-a desfăşurart zilele acestea în biblioteca din satul Drăguşeni, unul cele mai mici sate din raionul Străşeni.

Copiii au mărturisit, că prin poeziile sale, autorul le-a donat adevărate lecţii de viaţă: să ai dragoste de strămoşi, de limba şi de neamul tău, să te doară prezentul şi viitorul ţării.

Participanţii la această acţiune au aflat amănunte din copilăria şi creaţia lu Dumitru Matcovschi. Pe parcursul anului curent biblioteca şi gimnaziul din Drăguşeni au organizat mai multe activităţi culturale, consacrate marelui poet. La concursul raional literar dedicat biografiei şi operei lui D. Matcovschi. Elevul Grigore Paladi, de la gimnaziul din s. Drăguşeni, a obţinut locul trei în raion.

Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională a donat un camion de vidanjare oraşului Străşeni. Cu această ocazie pe piaţa centrală din or. Străşeni a avut loc o acţiune de donare. Domnul Thomas Gillis, responsabil pentru Ucraina şi Moldova din partea Biroului USAID/Washington a înmînat solemn cheile de la echipamentul specializat primarului de Străşeni, Doamnei Valentina Casian.

Domnul Thomas Gillis a menţionat, că orașul Străşeni, la fel ca şi multe alte oraşe din Republica Moldova, se confruntă cu provocările legate de deservirea reţelelor de apă şi canalizare. Problema principală a localităţilor o constituie faptul, că echipamentele existente sunt insuficiente, învechite, ori lipsesc în genere. Autocamionul de vidanjare va contribui la îmbunătăţirea serviciilor în localitate, fiind un echipament de prim ajutor şi intervenţie.

Dna Valentina Casian, primarul de Străşeni, a mulţumit pentru tehnica donată, opinînd că primăria va continua să colaboreze cu USAID. Cu eforturi comune vor fi asigurate servicii de calitate locuitorilor oraşului.

La Străşeni a avut loc o licitaţie a companiilor de construcţie pentru executarea lucrărilor de reparaţie a sistemului de încălzire, a sălilor de grupe, a acoperişurilor, amenajarea terenului de joacă şi procurarea mobilierului în 31 de grădiniţe de copii din 25 de localităţi ale raionului Străşeni. Pentru aceasta vor fi utilizaţi peste 15 milioane lei. Bani proveniți din ajutorul financiar nerambursabil din partea Guvernului României pentru instituţiile preşcolare din raion.


[transcriere Tamara Grejdeanu]

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:32 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG