Linkuri accesibilitate

Cum ar putea fi reprezentați găgăuzii şi transnistrenii în noul guvern?


La orizont, oraşul Tiraspol. Vedere din satul Varniţa
La orizont, oraşul Tiraspol. Vedere din satul Varniţa

O iniţiativă a comentatorului politic Vitali Andrievschi.

În aşteptarea validării alegerilor şi formării noii coaliţii de guvernare, unii analişti le recomandă politicienilor să nu uite de problemele sensibile cu care se confruntă Republica Moldova. Comentatorul politic Vitali Andrievschi propune noii puteri să dea câte un portofoliu de ministru reprezentanţilor Transnistriei şi Găgăuziei. Cât de viabilă este această idee, aflaţi din relatarea Valentinei Basiul.

Sarcina prioritară a viitoarei guvernări este păstrarea integrităţii Republicii Moldova, pusă la grea încercare tocmai de scrutinul parlamentar. Acesta este laitmotivul dezbaterilor publice care țintesc negocierile dintre componentele viitoarei coaliţii de guvernare.

Directorul portalului informaţional Ava.md, Vitali Andrievschi, insistă ca locuitorii autonomiei găgăuze şi a regiunii transnistrene să dispună de o reprezentare garantată în structurile guvernamentale, iar acest lucru să fie prevăzut în lege.

Vitali Andrievschi
Vitali Andrievschi

„Măcar să le propună reprezentanţilor Transnistriei, celor din societatea civilă, să vină cu câteva nume. Chiar dacă nu vor acceptat un post în guvern, se va vedea că cei de la Chişinău îşi doresc o ţară integră, că nu uită de Transnistria. Iar asta este foarte important. Acelaşi lucru poate fi şi în cazul Găgăuziei. Ori se poate forma un minister al minorităţilor naţionale, care să fie condus de cineva din Transnistria sau Găgăuzia“.

Totodată, reprezentanții celor două regiuni ar urma să facă parte, alături de personalităţi notorii, inclusiv din sânul opoziţiei, dintr-un consiliul consultativ, structură gândită de Vitali Andrievschi care să facă un soi de audite ale activităţii şi eficienței guvernamentale. Analistul spune că a aruncat doar câteva idei, întrucât societatea moldovenească trebuie să caute formule de participare activă a cetăţenilor la luarea deciziilor.

Directorul executiv al Asociaţiei Promo-Lex, Ion Manole, salută iniţiativa lui Vitali Andrievschi pentru simplu fapt că aceasta invită la dialog, iar dezbaterile ce ar trebui să urmeze vor duce în final, în opinia lui Manole, la soluţiile cele mai bune pentru a integra cele două regiuni.

Ion Manole
Ion Manole

Juristul specializat în monitorizarea drepturilor omului în Transnistria crede că acum este timpul să se discute şi despre Biroul de Reintegrare. Potrivit lui Ion Manole, ceea ce ţine de procesul de negocieri în reglementarea transnistreană trebuie transferat Ministerului de Externe, iar cei de la Reintegrare să se ocupe de problemele cetăţenilor din regiunea necontrolată de autorităţile constituţionale.

„Rolul viceprim-ministrului pentru Reintegrare noi l-am văzut din start cu totul altfel, nu doar în aşa-zisele negocieri cu administraţia, pe care noi nici măcar noi n-o recunoaştem. Noi am propus ca această funcţie să fie una care elaborează o politică naţională, prin care coordonează activităţile tuturor structurilor guvernamentale, adică să aibă un rol mai activ, nu doar în relaţia cu administraţia de la Tiraspol, dar în relaţia cu populaţia şi mai ales în rezolvarea problemelor pe care le întâmpină populaţia de acolo”.

Sorin Mereacre
Sorin Mereacre

Preşedintele Fundaţiei Est-Europene din Moldova, Sorin Mereacre, crede că un astfel de dialog cu reprezentanţii autonomiei găgăuze ar fi cam întârziat. În viziunea sa, rezultatul nu este numai efectul manipulării mass-media ruseşti sau atragerii de partea Rusiei, dar şi efectul lipsei de comunicare între Chişinău şi Comrat:

„Până în anul 2013, nu s-a lucrat onest şi corect cu oamenii din teritoriu şi iată poftim avem situaţia pe care o avem. Este foarte complicat, dar eu cred că trebuie de continuat. Oamenii acolo sunt deschişi, în special unii tineri încă mai pot fi cooptaţi”.

Experţii cu care am stat de vorbă recomandă viitoarei guvernări să demonstrează că are voinţă politică, să-şi onoreze promisiunile electorale, să-şi aplece urechea la nevoile oamenilor şi să consulte societatea înainte de a face reforme, nu doar să mimeze acest proces.

Previous Next

XS
SM
MD
LG