Linkuri accesibilitate

„Diaspora vrea o Românie demnă şi prosperă” (Adevărul)


PSD şi practicile comuniste (Contributors)

„Diaspora vrea o Românie demnă şi prosperă. Elita neo-paşoptistă a noului exil va schimba această ţară. Cu o singură condiţie: să se repatrieze” - scrie Mihail Neamțu pe blogul găzduit de ziarul Adevărul. Articolul lui este, de fapt, mărturisirea unei revelații: pentru generația din care face parte (are 36 de ani), posibilitatea de a călători în străinătate și de a studia în Occident trebuie conștientizată ca o mare șansă și, în același timp, ca o mare responsabilitate față de țară. Președintele Partidului Noua Republică le spune celor tineri că da, a fost greu și în Occident, dar că nu e drept să fie stocate în memorie numai privațiunile, condiția de estic lipsit de mijloace, mereu cu un handicap de acoperit. Experiența Vestului este profund formatoare și, odată întorși în România, tinerii cu studii în străinătate vor avea oportunități enorme de dezvoltare dacă vor ști să și le construiască. ”Exilul în raport cu România lui Ion Iliescu mi-a format conştiinţa”, scrie el. „Am fost condamnaţi să creştem, să prosperăm ori poate doar să supravieţuim; ne-am făcut studiile, ne-am trăit iubirile, ne-am ratat ţelurile, ne-am regăsit suflul, ne-am clădit apoi familiile, ne-am început afacerile, ne-am crescut copiii (...), ne-am celebrat victoriile şi ne-am vindecat rănile pentru a clădi, laolaltă, o nouă Românie. Ce dar, ce şansă, dar şi ce povară...” (am citat din Adevărul).

În același cotidian, Ioana Lupea găsește că România riscă instabilitatea politică de pe urma recentelor alegeri prezidențiale. Pericolul ar veni din tendința de a se reașeza majoritatea parlamentară în funcție de învingătorul în alegeri. Liberalul Klaus Iohannis ar încerca să capitalizeze succesul personal pentru Partidul Național Liberal. Or, spune Ioana Lupea, președintele ales nu le datorează victoria liberalilor. Nici chiar lui însuși, ci virulentei reacții anti-Victor Ponta și anti-Partidul Social-Democrat a alegătorilor. România este o țară stabilă doar în teorie, crede Lupea. Mai e și vecină cu state ele însele minate de instabilitate, sau care, precum Ungaria și Rusia, sunt ”democrații verticale”, adică - rezultă - autocrații. ”Pe fondul creşterii inegalităţilor sociale care-şi găsesc expresie zi de zi în cotidian (...), România nu are nevoie de jocuri de culise ilegitime pentru formarea unei noi majorităţi”, este concluzia comentatoarei publicate de Adevărul.

Este PSD-ul un partid de tip comunist? O analiză semnată pe contributors.ro de Vlad Zografi încearcă să răspundă acestei întrebări dificile. Răspunsul este că da, în linii mari, PSD este un partid de tip comunist, chiar dacă nu deține toată forța unui adevărat partid comunist. În profilul PSD-ului fondat de Ion Iliescu și condus acum de Victor Ponta se regăsesc totuși principalele trăsături ale comunismului: teroarea (nu mai sunt închisori, dar Iliescu a adus în anii nouăzeci minerii să facă ordine), dependența în care sunt ținuți cetățenii, pentru că fondurile de la buget se alocă după bunul plac al partidului. Regăsim rețeaua etanșă de interese, clienți și potentați care taie și spânzură. Ca și comuniștii, pesediștii întrețin mizeria și teama cetățenilor de schimbare și folosesc propaganda în mod scandalos - nu prin propagandiști, ca în anii cincizeci, ci prin televiziuni aservite. Pe scurt, arată Vlad Zografi, PSD nu scoate în față ideologia comunistă, dar utilizează din plin practica ei. Și nu trebuie uitat: „Comunismul e o sticlă cu etichetă frumoasă, în care se află un conținut toxic”.

XS
SM
MD
LG