Linkuri accesibilitate

CEC a trimis la Curtea Constituțională rezultatele finale ale scrutinului din 30 noiembrie


Mai mulţi concurenţi electorali au anunţat că vor contesta la Curtea Constituţională rezultatele alegerilor.

Reprezentanții PLDM, PD și PL spun că au început vineri negocierile pentru înființarea majorității parlamentare și noului guvern, anunțate în prealabil de liderii celor trei partide pro-europene. La alegerile de pe 30 noiembrie, ele au obținut o majoritate de 55 de mandate din 101. Rezultatele alegerilor au fost aprobate de Comisia Electorală Centrală. Mai trebuie validate de Curtea Constituțională, dar câțiva concurenți electorali și-au anunțat în ultimele zile intenția să le conteste. Valentina Basiul s-a interesat ce etape mai urmează până la constituirea noului parlament și a noii configurații guvernamentale.

Potrivit datelor finalele ale alegerilor, cele mai multe mandate de deputat le-a câştigat Partidul Socialiştilor - 25, urmat de PLDM – 23 de mandate, PCRM – 21 de mandate, PD – 19 mandate şi PL – 13 mandate.

Comparate cu rezultatele din 2010, aceste date i-ar scoate perdanți pe cei din Partidul Comuniştilor şi Partidul Liberal-Democrat, care au înregistrat 387.000 de voturi în minus, respectiv, 184.000 de voturi. Mai puţine voturi au acumulat şi liberalii. În schimb, Partidul Democrat a adunat cu 33.000 de voturi mai mult, iar Partidul Socialiştilor a avut un spor de aproape 330.000 de voturi.

Mai mulţi concurenţi electorali au anunţat că vor contesta la Curtea Constituţională rezultatele alegerilor, invocând nefuncţionarea Registrului Electronic al Alegătorilor şi îngrădirea dreptului de vot pentru câteva mii de cetăţeni moldoveni stabiliţi în Federaţia Rusă. Printre contestatari se numără şi Partidul Comuniştilor, reprezentanții căruia susţin că vor sesiza Curtea Constituţională şi pentru faptul că în ciuda unei hotărâri de judecată definitive, Partidul Comunist Reformator a fost lăsat în cursă, iar mulţi alegători au fost duşi în eroare, fapt ce ar fi influenţat rezultatul alegerilor.

În replică, preşedintele CEC, Iurie Ciocan a spus că Partidul Comunist Reformator şi astăzi rămâne subiect de drept, înregistrat la Ministerul Justiţiei.

În cel mult 10 zile, urmează ca magistraţii de la Curtea Constituţională să se expună dacă alegerile au fost legale şi să valideze mandatele de deputat. Dar CC poate examina raportul CEC şi săptămâna viitoare, spune fostul judecător la Curtea Constituţionala Victor Puşcaş.

„Iată eu cred că dacă astăzi vor fi prezentate materialele. Păi, la Curte se vor lua măsuri ca să lucreze şi sâmbătă, şi duminică şi undeva pe marţi să le scoată spre examinare, dacă nu sunt sesizări în instanţa de judecată. Când vine raportul Comisiei Electorale Centrale este conștientizat de către judecători faptul că trebuie de format puterea în stat, de aceea se iau măsuri ca să fie examinate materialele nu numaidecât în a zecea zi, dar poate să fie şi a treia zi, şi a patra zi, cum dovedesc să organizeze studierea materialelor”.

Totodată, Victor Puşcaş mai spune că atunci când există sesizări pe rol în instanţele de drept comun, CC aşteaptă până când sunt soluţionate aceste sesizări. Magistraţii Curţii pot să valideze alegerile sau pot să ajungă la concluzia că alegerile au fost falsificate. În acest ultim caz, invalidează scrutinul şi trebuie să fie organizat alegeri repetate.

L-am întrebat fostul judecător la Curtea Constituţională Victor Puşcaş dacă ceea ce contestă partidele poate duce la declararea alegerilor nevalabile. Profesorul universitar a afirmat că alegerile au fost foarte liniştite şi că nu a văzut încălcări în masă care să afecteze rezultatele finale.

Europa Liberă: Dar faptul că acel partid comunist clonă a fost lăsat în alegeri, în viziunea Dvs. asta a afectat sau nu rezultatele alegerilor?

„Ştiţi este aşa o vorbă, când capul-i tăiat nu mai ai ce plânge după păr. Acestea sunt nişte probleme mai mult de tehnică electorală. Alegătorul el şi-a expus opinia”.

După validarea alegerilor, preşedintele ţării convoacă prima sesiune a parlamentului în cel mult 30 de zile.

Varianta cea mai optimistă, în opinia lui Victor Puşcaş, e că până la Anul Nou Republica Moldova să aibă şi un parlament funcţional şi chiar un guvern învestit.

„Cât mai urgent trebuie să fie formate structurile necesare în stat şi asta îndeamnă şi structurile internaţionale, că altfel situaţia se poate întoarce împotriva cursului republicii. Activitatea tehnică, adică măsurile tehnice sunt foarte simple, că eu cred că deja programul guvernului se pregăteşte”.

Echipele de negociatori din partea PLDM, PD și PL au avut astăzi o primă rundă de discuţii şi au convenit să se vadă zilnic. Vicepreşedintele PLDM Valeriu Streleţ a declarat Europei Libere că cele trei partide care şi-au propus să formeze o coaliţie proeuropeană au promis să mişte repede ca Republica Moldova să aibă în scurt timp un nou guvern.

„Astăzi am avut o rundă de discuţii în cadrul grupurilor de negociatori experţi în vederea elaborării proiectului de acord de constituire şi funcţionare a noii coaliţii proeuropene. Am stabilit agenda discuţiilor de mai departe”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG