Linkuri accesibilitate

Partidele de stânga prezic alegeri anticipate. Pe ce se bazează?


Marşul socialiştilor din 1 mai 2014, Chişinău
Marşul socialiştilor din 1 mai 2014, Chişinău

Mai mulţi analişti politici consideră însă aceste prognoze improbabile.

La alegerile de duminică partidele de stânga pro-rusești au obținut scoruri bune, dar nu suficiente pentru a avea pretenția la guvernare. În primele declarații post-electorale, socialiștii și comuniștii au avertizat însă că eventuala noua coaliție pro-europeană, dacă se va forma, va avea viață scurtă și vor fi noi alegeri anticipate. Cât de reală este această posibilitate?

Eventuale alegeri anticipate s-ar putea declanșa în circumstanţe descrise fără echivoc în acte normative şi anume - dacă Curtea Constituţională va invalida rezultatele scrutinului sau dacă partidele care vor prelua puterea nu vor reuşi să investească un nou guvern. Ambele situaţii sunt improbabile spun mai mulţi analişti, chiar şi din cei care sprijină revendicarea partidelor de stânga de a se anula rezultatele alegerilor din 30 noiembrie.

Liderul Socialiştilor, Igor Dodon, a anunţat că ar fi pregătit deja un pachet de documente care ar demonstra fraude de natură să invalideze scrutinul. Politicianul care si-a acreditat imaginea de favorit al Moscovei invocă în special două pretexte care în opinia sa au influenţat direct rezultatele alegerilor defavorizând partidele pro-ruse şi anume scoaterea unui concurent din cursa electorală cu doar trei zile înainte de alegeri şi imposibilitatea de a vota în care au ajuns cetăţenii moldoveni aflaţi în Rusia.

Liderul comuniştilor Vladimir Voronin a anunţat şi el că va ataca la Curtea Constituţională rezultatele alegerilor invocând mai multe argumente, între care o hotărâre a CEC care a permis în pofida unei decizii a Curţii de Apel participarea în cursă a Partidului Comunist Reformator supranumit în limbajul analiştilor „clona” falsă a PCRM-ului.

Analistul politic Nicolae Ţveatcov, considerat a fi apropiat comuniştilor, afirmă că în pofida faptului ca argumentele celor două partide ar fi întemeiate, justiţia moldovenească va da câştig de cauză învingătorilor, adică partidelor pro-europene:

„Vorbind juridic nu cred că este posibil să fie declanşate alegeri anticipate. Ştim că partidele care au fost la guvernare şi care au revenit nu o dată au avut clauze pentru declanşarea alegerilor anticipate dar ele-au evitat cu nişte explicaţii conform buchii legii, nu şi a spiritului legii. De aceea cred că fără voinţa majorităţii parlamentare acest lucru e imposibil, mai cu seamă că ştim că Curtea Constituţională e controlată de actuala majoritate.”

Preşedintele CEC Iurie Ciocan a declarat ieri în cadrul unei emisiuni televizate că nu exista niciun fel de temei ca alegerile parlamentare de duminică să nu fie validate. Combătând, bunăoară, unul din argumentele invocate de socialişti, Iurie Ciocan a menţionat că la secţiile de votare deschise în Rusia au rămas mai multe buletine de vot neutilizate şi că niciunui alegător nu i s-a refuzat să i se dea buletin de vot.

Expertul de la Centrul de analiză şi consultanţă politică Ion Tăbârţă se declara şi el convins că motive pentru invalidarea alegerilor nu exista din moment ce observatorii internaţionali au constatat că neregulile admise nu au fost de natură să influenţeze rezultatul final al scrutinului. În opinia lui Ion Tăbârţă, declaraţiile socialiştilor şi a comuniştilor sunt mai curând expresia neacceptării ipostazei perdanţi:

„Comuniştii sunt marii înfrânţi. Ei încearcă să găsească diverse explicaţii numai nu în ei însăşi pentru rezultatele acumulate. Referitor la socialişti, lucrurile stau mai complex. Aici se observă mai curând un plan al Moscovei în Republica Moldova, un plan pe care vroia să-l promoveze prin intermediul tandemului Dodon şi Usatîi. Putem lua în calcul chiar scenariul că Moscova nu va recunoaşte rezultatele scrutinului din Moldova. Moscova este interesată de instabilitate politică în Moldova şi va căuta pentru asta diverse pretexte. Moscova ar fi interesată de declanşarea alegerilor anticipate şi de o eventuală coaliţie pro-rusă la guvernare.”

Ion Tăbârţă crede că partidele pro-europene au conştientizat că s-au aflat la gura prăpastiei si nu vor trăgăna prea mult negocierile asupra resetării coaliţiei de guvernare şi asupra investirii unui nou guvern evitând perspectiva dorita de socialişti, şi comunişti de a declanşa un scrutin anticipat.

Ion Tăbârţă: „Sunt sigur că vom avea un fel de AIE3 deşi procesul va fi destul de dificil şi cu multe sacrificii.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG