Linkuri accesibilitate

Tanja Fajon: „R. Moldova are acum oportunități extraordinare”


Moldova a făcut în ultimul timp pași importanți pentru parcursul său european și are șanse de a deveni o țară stabilă și prosperă, afirmă vicepreședinta Grupului Social-Democrat din PE.

Despre pașii istorici ai Republicii Moldova, despre oportunitățile cetățenilor moldoveni după abolirea regimului de vize și despre implicarea UE în reglementarea diferendului transnistrean, în interviul acordat de Tanja Fajon, europarlamentară slovenă, Iolandei Bădiliță, corespondenta Europei Libere la Strasbourg.

Europa Liberă: Doamnă Fajon, cum arată viitorul european al Republicii Moldova după acest an 2014 atât de plin ?

Tanja Fajon: „Cred că Moldova are acum o oportunitate extraordinară. În acest an a parcurs o serie de pași istorici. În primul rând regimul fără vize, care nu era de la sine înțeles, iar la ora la care vorbim o mulțime de oameni, în special tineri, beneficiază de pe urma acestuia și călătoresc liber.

Aceștia sunt pași foarte importanți pentru Moldova, pentru cooperarea de afaceri, pentru cooperarea politică, contactul între persoane private. Nu pot prezice viitorul european al Republicii Moldova, dar mi-ar plăcea să văd o țară stabilă și prosperă, o țară în care oamenilor să le placă să trăiască azi, și unde le-ar plăcea să se reîntoarcă, dacă au migrat.”

Europa Liberă: Moldova are o poziționare foarte delicată din punct de vedere geopolitic: la granița de est a UE, între UE și Rusia, în vecinătatea Ucrainei și UE. Cum ar trebui să acționeze, pe plan extern, în următorii ani Chișinăul ?

Tanja Fajon: „Moldova este o țară europeană, suverană, și stă în puterea ei să decidă. E adevărat, este o țară cu o populație mică numeric a cărei economie nu performează atât de bine. Așa cum ați menționat, R. Moldova se află în apropierea conflictului din Ucraina, iar poziția sa geostrategică, lângă Rusia și Ucraina nu este simplu de manageriat.

Aș spune Moldovei următoarele: întotdeauna este bine să fii un partener de nădejde, să ai vecini buni, să stabilești un bun dialog cu aceștia pentru a face ce e mai bun pentru cetățenii moldoveni. Întotdeauna am spus că R. Moldova are un potențial extraordinar și cetățeni minunați. De aceea, toate părțile ar trebui să lucreze împreună. Nimeni nu mai vrea să vadă azi în Europa tensiuni, presiuni care ar putea duce la violențe pe străzile din Moldova.”

„Republica Moldova are acum oportunităţi extraordinare”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:02 0:00

Europa Liberă: Va fi anul 2015 anul în care EU se va implica mai mult în efortul de găsire a unei soluții conflictului transnistrean ?

Tanja Fajon: „Mi-aș dori ca discuțiile și negocierile in această chestiune să continue pe viitor cu facilitarea UE. Mi-as dori, de asemenea, ca la aceste discuții să fie prezente toate părțile implicate, și nu așa cum am văzut în trecut când partea transnistreană nu și-a trimis reprezentanți la negocieri. Și mai sper că o dată ce Moldova va avea un nou guvern, acesta va reuși să găsescă o soluție care să aducă beneficii tuturor cetățenilor catre trăiesc acolo.”

Europa Liberă: Reprezentați aici, ca europarlamentar, Slovenia. O țară la fel de mică precum Moldova, o fostă republică iugoslavă, o mică țară din balcanică ce a reușit iată să se alăture UE. Ce credeți, este traiectoria europeană a țării dumneavostră un bun exemplu pentru țări aspirante ca Moldova ?

Tanja Fajon: „Vin dintr-o țară la fel de mică, așa este. Slovenia are două milioane de locuitori. Poate că noi suntem mult mai sensibli în chestiuni ca suveranitate, tradiție, cultură, și ne-a preocupat să avem o voce distinctă deși am devenit parte a unei familii mai mari, familia europeană. Dar gândiți-vă la faptul că în fosta Iugoslavie noi am avut parte de multe războaie sângeroase. Tensiuni există chiar și astăzi. Persistă încă granițe și diviziuni.

Însă, pentru mine, cea mai bună perspectivă este să fim parte a UE. Aceasta înseamnă că nu mai există între țări granițe, că avem o piață comună și o monedă comună și că suntem îmbogățiți de diversitatea europeană. De toate acestea vor beneficia și cetățenii moldoveni dacă vor alege UE. Noi, suntem aici, în Parlamentul European, pentru a ajuta Moldova și vom continua să sprijinim Moldova în eforturile sale de reformă.”

Europa Liberă: Sunt convinsă că urmăriți cu mare atenție evoluțiile din Balcanii de Vest. Împărtășiți îngrijorările cancelarului german Angela Merkel cu privire la o intensificare a eforturilor Kremlinului de a-și crește influența în Balcanii de Vest ?

Tanja Fajon: „Da, am observat, la Serbia, de pildă, o țară aflată în curs de aderare. Deși toate statele UE au luat decizia de a aplica sancțiuni Rusiei (n.a. pentru acțiunile din Ucraina), Serbia a avut altă poziție. Este important să respectăm acordurile, înțelegerile pe care le facem atunci când o țară decide că dorește să devină stat membru. Prin aceste acorduri UE dorește să existe un set comun de standarde și reglementări.

De aceea, sigur, nu vreau să compar Serbia cu Moldova, Balcanii de Vest cu zona în care este amplasată Moldova, fiecare are specificul său, dar o dată ce te-ai decis că vrei să fii parte a unei familii europene, trebuie să urmezi anumite căi și norme legislative. Există o oarecare îngrijorare, da. Aș spune că în UE avem un mare respect pentru țările care îndeplinesc toate aceste criterii, necesare în vederea aderării la UE.”

XS
SM
MD
LG