Linkuri accesibilitate

Negocierile la vârf şi puterea provinciei


Şefii organizațiilor din teritoriu își formulează și ei speranțele, dacă nu condițiile pentru o mai bună colaborare cu centrul.

În timp ce la Chișinău șefii partidelor se poziționează înaintea negocierilor pentru formarea unei coaliții de guvernare, șefii organizațiilor din teritoriu își formulează și ei speranțele, dacă nu condițiile pentru o mai bună colaborare cu centrul.

Reprezentanții partidelor din fosta Alianţa pentru Integrare Europeană – PLDM, PD şi PL - ne-au spus ca au promis alegătorilor o coaliţie proeuropeană, iar vectorul proeuropean pe care trebuie să-l urmeze R. Moldova şi în continuare, în opinia lor, nu se negociază.

Grigore Cobzac, preşedintele filialei PLDM din Hânceşti, unde formaţiunea condusă de Vlad Filat a înregistrat cel mai bun scor din ţară (34,5%), afirmă că liderii de organizaţii teritoriale sunt ascultaţi în echipa pe care o reprezintă. În opinia sa, liderii celor trei partide care se autoidentifica drept proeuropene trebuie să lase ambiţiile deoparte şi să se concentreze pe lucrurile care-i unesc, în caz contrar ţara se va îndrepta spre o catastrofă la eventuale alegeri anticipate.

„Ne doare justiţia controlată politic. Iată la acest capitol cred că vor fi mari divergenţe în alianţă, dar poziţia noastră va una fi foarte şi foarte dură. La acest capitol noi suntem gata să discutăm foarte dur inclusiv şi cu conducerea noastră de partid”.

Grigore Cobzac a spus că a transmis liderilor de la centru să încerce o discuţie şi cu Partidul Comuniştilor. „Să ştiţi că comuniştii atât timp cât sunt puţini, cu ei este chip de discutat, şi dacă nu afectează obiectivele noastre ce ţin de integrare europeană, renaştere naţională, justiţie independentă, noi cred că suntem gata să discutăm şi cu dumnealor”.

Şefa filialei Partidului Democrat din raionul Şoldăneşti, Sfetlana Rotundu, spune că cei din partid încă nu le-au cerut deocamdată liderilor de filiale opinia despre ce fel de coaliţie şi-ar dori. Ea crede însă că în următoarele zile ar trebui să fie invitaţi la centru pentru o astfel de chestiune.

„Eu cred că ar trebui să fie luat în vedere, fiindcă până la urmă mandatele deputaţilor din Parlament sunt aduse cu ajutorul organizaţiilor teritoriale. Am vorbit cu colegii din teritoriu care sunt de aceeaşi părere că trebuie să ne spunem toate opiniile pe care le-am cules în campania electorală”.

În ajunul negocierilor, pentru democraţi chestiunile principiale, văzute de Sfetlana Rotundu, sunt: îmbunătăţirea sistemului de pensii, eliminarea actelor de corupţie şi a sistemului de protecţionism, acordarea de subvenţii în agricultură. În schimb liberalii îşi propun să spună un nu categoric corupţiei, cel puţin aşa susţine Vladimir Cernat, şeful filialei PL la Ialoveni. „Dacă n-o să facem acest lucru, n-o să avem creştere. N-o să avem creştere economică, n-o să fim văzuţi bine în spaţiul european şi asta cel puţin n-o să ne avantajeze”.

Lidera filialei Partidului Socialiştilor de la Râşcani, Irina Mizdrenco, afirmă că şefii de la centru îi consultă deseori pe reprezentanţi din teritoriu, pentru că sunt o echipă. În opinia sa, socialiştii trebuie să se aşeze la masa de negocieri cu cei care vor să dezvolte relaţii mai strânse cu Federaţia Rusă şi să reducă nivelul de sărăcie.

În schimb în tabăra comuniştilor o astfel de consultare încă nu a avut loc, spune Grigore Policinschi, preşedintele raionului Dubăsari, raion considerat un fief al PCRM. Dar alesul local crede că acest fapt este legat că de faptul că formațiunea pe care o reprezintă nu a luat un scor mare.

„Eu cred că la momentul de faţă comuniştii trebuie să facă coaliţie cu formaţiunile care nu sunt radicale.”

Europa Liberă: Aţi agrea chiar şi o coaliţie proeuropeană?

„Cred că da”.

Întrucât alegerile au demonstrat că societatea moldovenească e divizată în două, Grigore Policinschi crede că indiferent cine şi ce coaliţie de guvernare va face, guvernarea este obligata să ia în calcul şi doleanţele celeilalte jumătăţi a electoratului, în caz contrar prăpastia între cele două tabere va creşte şi mai mult.

Previous Next

XS
SM
MD
LG