Linkuri accesibilitate

Renato Usatîi se plânge de noi persecuții din partea puterii


Reprezentanţi ai Procuraturii Generale au confirmat că la domiciliile unor persoane de pe lista electorală a partidului „Patria” au fost efectuate percheziţii.

După mulți ani în care a fost lăudată pentru ținerea de alegeri corecte, Republica Moldova a fost mustrată de data aceasta de partenerii ei occidentali, dar și de Rusia, pentru scoaterea din cursa electorală cu numai două zile înainte de alegeri a unui partid nou în ascensiune, al omului de afaceri Renato Usatîi. După decizia CEC Usatîi a plecat la Moscova, de unde a făcut astăzi o conferință de presă pe Skype.

Prilejul conferinţei de presă au fost noi percheziţii efectuate de organele de drept la domiciliile câtorva membri şi simpatizanţi ai Partidului „Patria”. Renato Usatîi susţine că este o continuare a acţiunilor de intimidare la adresa sa şi a activiştilor partidului. El a spus că intimidările au început de mai multă vreme, dovada fiind trei dosare penale ce i s-au intentat, iar vârful aisbergului a fost scoaterea Partidului „Patria” din cursa electorală. Excluderea formaţiunii chiar în preajma alegerilor a fost criticată de către partenerii occidentali ai R.Moldova, dar şi de Federaţia Rusă.

Usatîi susţine că tocmai pentru a justifica această acţiune autorităţile moldovene caută să găsească pretinse „păcate” la activişti şi foşti candidaţi la funcţia de deputat ai Partidului.

Solicitaţi de noi reprezentanţi ai Procuraturii Generale ne-au confirmat că în dimineaţa zilei de astăzi au fost efectuate câteva perchiziţii, în capitală, dar şi în municipiul Bălţi, la domiciliile unor persoane care s-au regăsit pe lista electorală a partidului „Patria”. Doar că perchiziţiile sunt în baza a două dosare penale iniţiate încă vara, adică mult înainte de intrarea Partidului Patria pe scena politică şi în bătălia electorală. Procurorul Viorel Morari spune că cele două dosare penale, unul pe evaziune fiscală, altul pe contrabandă cu valută, nu ar avea nici o legătură cu ancheta demarată de poliţie în baza căreia formaţiunea lui Usatîi a fost exclus din cursa electorală pe motiv de utilizare a fondurilor externe şi nedeclararea acestora. Viorel Morari:

„Partidul a fost exclus absolut pentru altceva şi nu are tangenţe cu cauzele penale. Spre exemplu, percheziţia de la Bălţi a fost făcută pe alt dosar şi nu are tangenţă cu activitatea figuranţilor în alegerile parlamentare. s-a făcut percheziţie în legătură cu un dosar penal pe faptul evaziune fiscală. Că figuranţii au fost pe listele electorale sau sunt simpatizanţi, reprezentanţi ai Patria este altă întrebare şi nu are legătură cu dosarul penal. Alte două percheziţii au fost pe un alt dosar pe fapt de contrabandă pe valută.”

L-am întrebat pe Viorel Morari ce au identificat anchetatorii în urma percheziţiilor efectuate azi:

„Nimic relevant cu excepţia înscrisurilor, ciornă, care denotă cheltuielile suportate nedeclarate şi unele sume de bani care la moment nu au confirmare.”

Procurorul Viorel Morari a refuzat să dea mai multe detalii invocând riscul de a prejudicia mersul anchetei pe dosarele ce au căpătat de curând rezonanţă.

Presa de la Chişinău a lansat versiunea ca între partidul lui Renato Usatîi şi un alt dosarul penal de rezonanţă ce vizează mişcarea „Antifa” ar exista o legătura vizibilă. Şi asta pentru că presupusul fondator al mişcării „Antifa” ar fi fostul deputat comunist Grigore Petrenco, invitat pe lista de candidaţi din partea Partidului „Patria”. Cu câteva zile înainte de scrutin organele de forţă anunţau că ar fi dejucat un plan de acţiuni violente după alegeri sechestrând arme, muniţii şi grenade de la câţiva membri ai mişcării „Antifa”. Măsurile organelor de forţă au fost privite cu scepticism de mai mulţi observatori, care nu au exclus caracterul politic şi electoral al acestor măsuri. Unii sociologi susţin că acest episod ar fi influenţat opţiunile de vot, mai cu seamă a celor indecişi.

Procurorul Viorel Morari dă asigurări că deznodământul acestui episod nu se va lăsa aşteptat:

„Investigaţiile continuă. Ne străduim în cel mai scurt timp posibil, în termeni rezonabili să finisăm urmărirea penală. O să dureze o lună sau două, nu mai mult. Sper că aşa va fi.”

Mai mulţi analişti fac prognoze pesimiste, ei presupun că şi acest dosar, la fel ca „7 aprilie” sau „Pădurea Domnească” va fi conservat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG