Linkuri accesibilitate

Scenarii post-electorale din R. Moldova în presa de la Bucureşti


După alegerile din Republica Moldova și euforia unui rezultat bun al partidelor poeuropene, comentatorii din presa de la București încep să-și regăsească îndoielile. Mulți resimt teama că noua coaliție proeuropeană, dacă se va forma, își va regăsi și metehnele, pentru că liderii politici au rămas aceiași. George Simion de la Adevărul scrie că „o guvernare care ţine întregul sistem juridic sub control nu se poate numi europeană, iar acesta este doar un mic punct din lista de motive pentru care Republica Moldova nu poate adera la Uniunea Europeană”. Deocamdată oamenii politici n-ar fi făcut decât „să vândă moldovenilor iluzia aderării” la Uniunea Europeană. Inclusiv cei români. Comentatorul critică politica dusă de România în spațiul moldovenesc. Ar fi trebuit aplicată o politică de soft-power care să facă din România un ceva atractiv pentru pătura indecişilor, ar fi trebuit mai mult lucrat cu procentul consistent de pro-români, spune autorul articolului, pentru că, îl cităm, „unirea trebuie pusă pe masă, ca alternativă la actuala clasă politică de la Chişinău”.Chiar și măsurile bune luate de București - cum sunt bursele de studii pentru tinerii moldoveni, de pildă - au țintit la întâmplare sau greșit. Tinerii nu au fost sprijiniți cum trebuie ca să se acomodeze în societatea românească, de aceea mai degrabă s-ar fi „ghetoizat”, cu riscul de a dezvolta, în timp, resentimente față de România. Nici vizita la Chișinău a președintelui ales Klaus Iohannis, în vinerea dinaintea alegerilor, nu e văzută ca o reușită. Idee bună, dar prost pusă în aplicare. Nu trebuia să apară în public alături de fostul premier Vlad Filat, care ar avea o imagine controversată.

O știre din același cotidian, Adevărul, arată că scorul obținut de comuniști în secțiile de vot organizate în România a fost foarte mic: 2,07%. Tot aici se vorbește despre vizita la Chișinău a șefului diplomației române, Bogdan Aurescu, care a avut o întrevedere cu președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti. Cei doi au căzut de acord că trebuie formată urgent o majoritate solidă în Parlament, pentru a continua apropierea de Uniunea Europeană. Aplicarea riguroasă a Acordului de Asociere va aduce beneficii Moldovei.

Un punct bun este semnalat de Lulea Marius Dorin, blogger la Adevărul: e vorba de întoarcerea în grupul partidelor proeuropene care doresc să constituie o alianță de guvernare a Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu. „Revenirea (...) este una de bun augur”, acest partid „reprezintă filonul românesc, unionist, cel responsabil de repunerea în drepturi a unor adevăruri istorice” și este, în același timp, un atu pentru Bucureşti prin garantarea unui echilibru pro-european şi pro-românesc la Chişinău.

„Coalizarea forțelor pro-europene va trimite Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, condus de Igor Dodon, într-o opoziție de uzură”. Valentin Buda care semnează un comentariu în Evenimentul zilei se îndoiește că, cităm, ”șleahta de semianalfabeți și indivizi îndoielnici ca moralitate va rezista în formula completă” în opoziție. „Europa a învins, - spune el, - iar jucăriile stricate ale lui Putin au irosit fondurile alocate doar pentru a-și contempla acum buricul, fără nici un efect asupra procesului de normalizare al Republicii Moldova”.

XS
SM
MD
LG