Linkuri accesibilitate

Observatorii naţionali: alegeri libere, parţial corecte


Utilizarea resurselor administrative, intimidarea şi chiar coruperea alegătorilor, afişaj şi agitaţie electorală nepermise - sunt doar câteva din iregularităţile constatate de Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte.

Observatorii naţionali sub egida Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte spun că alegerile parlamentare au fost libere, însă doar parţial corecte. Utilizarea resurselor administrative, intimidarea şi chiar coruperea alegătorilor, afişaj şi agitaţie electorală nepermise sunt doar câteva din iregularităţile admise de concurenţii electorali, se arată în raportul observatorilor. Deficienţe multiple au fost depistate şi în activitatea organelor electorale spune secretarul Coaliţiei Nicolae Panfil:

„În opinia Coaliţiei, hotărârile CEC privind majorarea plafonului mijloacelor financiare virate în fondul electoral, hotărârile privind îngrădirea libertăţii de întrunire a concurenţilor electorali, hotărârile privind permisiunea de a vota cu acte de identitate expirate, precum şi permisiunea de a vota fără a avea viză de domiciliu sau reşedinţă sunt interpretabile şi trezesc suspiciune de parţialitate.”

Suspiciuni de parţialitate planează şi în raport cu prestaţia autorităţii audiovizuale, care potrivit reprezentanţilor societăţii civile, ar fi menajat oarecum instituţiile media care au reflectat dezechilibrat şi partizan campania electorală. Din nou, Nicolae Panfil:

„Coaliţia constată reflectarea partizană a campaniei electorale de către mai multe instituţii mass-media, în special PrimeTV, Canal 3, Canal 2, PublikaTV şi JurnalTV. Coaliţia regretă comportamentul anemic al CCA care nu a aplicat sancţiuni suficiente şi eficiente.”

Organizaţiile neguvernamentale care au monitorizat alegerile se arată îngrijorate şi de felul în care concurenţii electorali şi-au raportat cheltuielile pentru campanie spune Nicolae Panfil:

„Coaliţia este profund îngrijorată de raportarea lacunară a resurselor financiare acumulate şi cheltuite de concurenţii electorali pe parcursul campaniei. Excluderea unui concurent electoral din cursă denotă încă o dată necesitatea adoptării urgente a unui cadru legal eficient pentru asigurarea transparenţei financiare a partidelor politice şi a campaniei electorale.”

Sub egida Coaliţiei, Asociaţia Promo-Lex care s-a angajat să monitorizeze alegerile prin cel mai mare număr de observatori a constatat în rapoartele sale cheltuieli nedeclarate ale partidelor ce se ridică la câteva mii de lei. Se pare însă că în vizorul CEC şi a organelor de drept au ajuns doar cheltuielile nedeclarate ale unui singur concurent care a şi fost exclus din cursă cu trei zile înainte de alegeri.

Cei peste două mii de observatori Promo-Lex trimişi în toate regiunile Republicii Moldova în ziua votării au semnalat zeci de nereguli, dintre care unele apreciate de asociaţie ca fiind grave, cum ar fi comercializarea băuturilor alcoolice în preajma unor secţii de vot, transportarea organizată a alegătorilor la locul votării şi coruperea alegătorilor.

În ce măsură aceste încălcări, luate în ansamblu, ar putea influenţa rezultatele finale ale alegerilor? Şeful grupului de observatori Promo-Lex Pavel Postică spune că urmează să se pronunţe CEC şi Curtea Constituţională, atunci când va valida mandatele deputaţilor aleşi.

Pavel Postică
Pavel Postică

L-am întrebat pe Pavel Postică dacă partidele prinse cu oca mică de observatori ar urma să fie fi penalizate, din moment ce rapoartele de monitorizare au fost aduse la cunoştinţa organelor electorale şi de drept?

„Practic, campania deja s-a finisat. Prin urmare nu mai poţi aplica sancţiuni concurenţilor. Dacă sunt încălcări ale codului contravenţional şi penal nu mai este aplicabilă noţiunea de concurent şi dacă se atestă asemenea încălcări organele de drept pot să se cerceteze şi să ia măsuri corespunzătoare.”

Reprezentanţii societăţii civile spun că sunt în aşteptarea finalităţilor pe cele câteva cazuri de presupusă corupere a alegătorilor înregistrate de poliţie.

Coaliţia pentru alegeri libere şi corecte susţine că iregularităţile pe care le-au depistat, în marea lor parte, ar fi putut fi evitate, dacă fosta majoritate parlamentară nu trăgea de sfori şi adopta legi extrem de importante pentru a asigura corectitudinea procesului electoral. Este vorba despre legile privind finanţarea partidelor, transparentizarea proprietarilor instituţiilor media şi reprezentarea femeilor în parlament trăgănate de multă vreme din cauza lipsei voinţei politice.

Previous Next

XS
SM
MD
LG