Linkuri accesibilitate

„Cleptocrația lui Putin. Cine este proprietarul Rusiei?”


Pe marginea unei noi cărți apărute în Statele Unite despre Rusia lui Vladimir Putin.

O noua carte despre regimul Putin face obiectul relatării primite de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Este vorba despre Cleptocrația lui Putin, Cine este proprietarul Rusiei? de Karen Dawisha, de la Universitatea Miami din statul Ohio.

In New York Times, Rajan Menon scrie ca premiza doamnei Dawisha este ca miturile de care Putin se inconjoara pentru a demonstra rusilor superioritatea regimului sau sint goale de continut. Karen Dawisha scrie ca principale caracteristica a regimului Putin este coruptia masiva si ca el este principalul beneficiar.

Karen Dawisha descrie in cartea sa mecanismele coruptiei in Rusia de care beneficiaza Putin si acolitii sai, multi dintre ei fosti ofiteri KGB. Pentru a prospera – se arata in carte – imbogatitii trebuie sa demonstreze fidelitate absoluta fata de regim, cei care nu o fac patesc ca Mihail Hodorkovsky. Karen Dawisha scrie ca averea lui Putin este estimata la 40 de miliarde de dolari. Ea arata ca 50 de bilioane de dolari cheltuiti pentru Olimpiada de la Soci au ajuns in buzunarele apropriatilor liderului de la Kremlin. Cercul celor 110 de miliardari din Rusia nu s-a schimbat prea mult, timp de multi ani, spre deosebire de clasamente similare din alte parti ale lumii, asta pentru ca e format in majoritate din aliati ai presedintelui.

Analiza din New York Times caracterizeaza cartea drept cea mai ampla analiza a aliantei regimului Putin cu interesele economice ale celor inavutiti. „Karen Dawisha nu va primi viza de intrare in Rusia prea curind” - se arata in New York Times - „pentru ca-l atinge pe Putin acolo unde il doare mai tare”.

Rajan Menon spune ca Putin accepta sa fie acuzat ca e nationalist, ca a instaurat un regim autoritar sau ca incearca sa refaca imperiul, dar alegatii de coruptie ii sint greu de digerat. Este si motivul pentru cea mai mare parte a ziaristilor rusi evita sa se refere la coruptie, in special acum cind libertatea presei este mult ingradita in Rusia.

De altfel si Cambridge University Press, care urma sa fie publicistul initial al cartii a refuzat sa o publice, temindu-se de posibile ramificatii legale. „Nenorocirea” - se arata in New York Times – „este că viitorul Rusiei este compromis de corupție”. Bani pentru investitii neaparat necesari pentru a face tara inovativa si prospera au fost deturnati pentru a beneficia un numar mic de oameni”.

XS
SM
MD
LG