Linkuri accesibilitate

Alegeri 2014 la Bălți: „Foarte mulţi alegători mi-au spus că vor să fie pace în ţară pentru că sînt îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Ucraina”


Liliana Barbăroşie în dialog cu Tamara Grejdeanu.

„Până la această oră datele oficiale prezentate de secţia de circumscripţie arată că au votat în jur de 19% din alegătorii din municipiul Bălţi. Am reuşit să vizitez patru secţii de votare. Se votează destul de activ. Peste tot am văzut cozi, iar acestea se formează inclusiv pentru că nu funcţionează sistemul electronic de înregistrare a alegătorilor. Preşedinţii secţiilor de vot cu care am reuşit să stau de vorbă spun că au testat acest sistem de mai multe ori, inclusiv noaptea trecută şi totul mergea bine. Sistemul s-a oprit dimineaţa pe la orele 9. Operatorii îi scriu pe toţi cei care vin la vot pe liste, adică se face înregistrare manual.”

Europa Liberă: Situaţia nu s-a remediat nici la această oră?

„Ei testează sistemul din 10 în 10 minute să vadă dacă merge şi doar la o secţie de vot mi-au spus că au reuşit să introducă o parte din date. Dar sistemul s-a oprit, nu mai funcţionează la toate cele patru secţii de vot pe care le-am vizitat.”

Europa Liberă: Cum arată oraşul, ai văzut bannere cu publicitate electorală, afişaje?

„Senzaţia mea e că publicitatea electorală nu a fost scoasă aşa cum prevede regulamentul. Am văzut publicitate electorală a majorităţii candidaţilor. Am văzut publicitate electorală inclusiv în preajma secţiilor de vot. Preşedinţii secţiilor spun că nu au înregistrat unele încălcări. Doar că sunt nevoiţi să direcţioneze unii alegători spre alte secţii pentru că nu se regăsesc în liste. Cu toate că oamenii, din cauza că a picat registrul electronic, sunt nevoiţi să aştepte mai mult timp pentru a se înregistra, pentru a primi buletinul de vot oamenii nu sunt indignaţi. Se votează cu calm.”

Europa Liberă: Ai reuşit să stai de vorbă cu votanţi, care sunt stările de spirit?

„Unii spun că au decis pe ultima sută de metri cu cine să voteze, însă cei mai mulţi spun că au urmărit prestaţia politicienilor şi şi-au făcut o părere cu mult timp înainte. Foarte mulţi mi-au spus că au aşteptat aceste alegeri pentru că se aşteaptă la o schimbare. Majoritatea spun că aşteaptă salarii, pensii mai mari. Asta e ceea ce îi îngrijorează cel mai mult. Foarte mulţi dintre alegători mi-au spus însă că vor să fie pace în ţară pentru că sunt îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Ucraina şi speră că cei care vor ajunge la cârma ţării vor reuşi să menţină o stare de pace în ţară.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG