Linkuri accesibilitate

Săptămâna Modei de la Moscova


Moderator: În capitala rusă zilele acestea are loc Săptămâna Modei de la Moscova, eveniment ajuns la a 20-a ediție. În acest an deviza Săptămânii Modei este „Fabricat în Rusia”. Împreună cu mine în studiou se află corespondenta noastră, Ekaterina Kocikina, care urmărește acest eveniment și prima mea întrebare este: Katia, „Fabricat în Rusia” este ceva nou pentru Săptămâna Modei de la Moscova și constituie un ecou la situația actuală, sau e o tendință mai veche?

Ekaterina Kocikina: De fapt, aceste tendințe patriotice au apărut în modă recent, acum câteva luni. Totul a început cu tricourile „patriotice” cu portretele lui Putin vândute prin magazine – din alea din care a cumpărat chiar și Mickey Rourke. Acum, această tendință a ajuns la moda „elevată” și „Fabricat în Rusia” este o nouă deviză care presupune promovarea designerilor ruși, dezvoltarea industriei ușoare rusești și aducerea ei la un nivel cu totul nou.

Moderator: L-am rugat pe corespondentul nostru la Moscova, Andrei Koroliov, să meargă la Săptămâna Modei de la Moscova și iată reportajul pe care ni l-a trimis:

Andrei Koroliov: Rusesc sau european? Îmbrăcăminte sau ideologie? Sunt întrebări la care încearcă să răspundă ediția jubiliară a Săptămânii Modei de la Moscova. Criza economică, deprecierea record a rublei și conjunctura politică se pare că ar trebui să impună tendințe noi. Fashion-podiumul de la Moscova este pur și simplu obligat să corespundă celor mai noi ideologeme rusești: rusismul ca mitologie, nu doar în mințile oamenilor, ci și în lucrurile îi înconjoară.

Iată că și designerii belaruși au fost inflamați de ideomele estetice ale vecinului mai mare.

Модный патриотизм в российской высокой моде
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:39 0:00

Pavel Pekarcic, creator de modă, or. Minsk: Acest lucru are legătură cu spiritul rusesc care a început să se revolte. Eu văd asta în oameni și asta se reflectă și în haine.

Andrei Koroliov: În mod intenționat nu m-am oprit prea mult la colecția patriarhului modei rusești, Valentin Iudașkin. Se pare că el este singurul designer liber de condiționările momentului politic și prezintă un stil complet european, înțelegând probabil că metropola nu este gata de kokoșnik кокошник??? și sarafane.

Creatorii tineri de modă, cât nu s-ar părea de straniu, riscă mai puțin, îndeplinind cu exactitate indicațiile programatice ale Săptămânii Modei de la Moscova. Reputația sau nimic.

Iulia Razina, creator de modă, or. Moscova: În colecția mea am accesorii pentru cap în stilul kokoshnik-ului rusesc, dar și a turnului din Pisa, din Italia. Vreau să arăt astfel că nu vreau să mă cert cu Europa, am acolo foarte mulți prieteni și aș vrea să comunic și să colaborez cu ei.

Andrei Koroliov: Și totuși – rusesc sau european? În culoarele podiumului se vorbește despre faptul că sancțiunile internaționale și criza economică trebuie să-i impună pe creatorii de modă ruși să lucreze pentru producătorii ruși de îmbrăcăminte. Cu toate acestea, chiar dacă iau act de experimentele tinerilor designeri, șefii producțiilor din industria ușoară sunt nevoiți să recunoască că nu au cum să se descurce fără Europa.

Andrei Morozov, directorul fabricii „Kalinka Morozov”: Nu sunt prea multe materiale autohtone. Dar știți că materialele se creează atunci când există anumite condiții, când există cerere. Noi doar am învățat să co-asamblăm automobile. La fel putem asambla și stofe.

Andrei Koroliov: Deocamdată însă singurul lucru care corespunde standardelor europene la Săptămâna Modei de la Moscova este show-ul de calitate. Care, însă, nu are cum să compenseze lacunele fashion-industriei rusești.

Ekaterina Kocikina: Încă o trăsătură distinctivă a Săptămânii Modei de la Moscova din acest an este prezența unui număr impunător de designeri tineri ruși care își prezintă colecțiile și, probabil pentru prima dată după mult timp, statul îi susține activ.

Moderator: Există și designeri care nu susțin întru totul linia statului – ideea de a promova tot ce este rusesc, ce este de-al nostru – designeri care au căzut în dizgrație?

Andrei Koroliov: Da, există câțiva. Unul dintre aceștia este creatoarea de modă Vika Gazinskaia, destul de cunoscută în toată lumea – hainele ei se vând în magazinele din Paris, New-York și Londra. Ea nu s-a pronunțat în susținerea designerilor tineri ruși, mai mult decât atât, într-un interviu aceasta a spus că nu simte din partea Rusiei susținerea pe care o are din partea Occidentului. În consecință, Vika a căzut în dizgrație...

Moderator: ...aceasta a fost supusă sancțiunilor din partea Rusiei...

Ekaterina Kocikina: ...în presa din Rusia au apărut câteva articole denigratoare – în Rossiiskaia Gazeta, Komsomolskaia Pravda – precum că Vika Gazinskaia nu susține Rusia, că ea „nu este cu noi, este împotriva noastră”.

Același lucru s-a întâmplat cu Uliana Serghienko care, de facto, este promotorul principal al stilului rusesc în modă în Occident, dar cu toate acestea și ea a avut de suferit.

Moderator: O explicație poate fi și faptul că apar designeri noi – poate că cineva dintre aceștia are interesul de a suplini această nișă din moda rusească pe care până acum au ocupat-o aceste două doamne...

Au fost prezentai și alți designeri din spațiul fostului URSS la această Săptămână a Modei?

Ekaterina Kocikina: Da. Înainte de eter am stat de vorbă cu designerul ucrainean Jan Grițfeldt și l-am întrebat ce atitudine are față de ceea ce se întâmplă în politică, având în vedere că a venit la Săptămâna Modei de la Moscova în plină desfășurare a conflictului ruso-uicrainean. Iată ce ne-a spus el:

Jan Grițfeldt, designer: Desigur, noi vorbim despre integrare europeană, țara noastră își menține orientarea în această direcție. Dar noi nu trebuie să uităm că suntem totuși popoare frățești, iar arta și ceea ce facem noi nu trebuie să aibă tentă politică, trebuie să aibă scopuri constructive și nu distructive sau care să strice relațiile dintre oameni.

Moderator: Minunat. Mai am o întrebare: hainele brandurilor occidentale vor fi supuse sancțiunilor de către administratorii industriei ușoare ruse sau nu?

Ekaterina Kocikina: Noi sperăm că nu. Parcă, deocamdată, nimic oficial nu s-a întâmplat. Deși sunt discuții că da, trebuie interzis importul hainelor din Europa, din SUA, sau măcar a brandurilor de lux. Dar deocamdată nu se știe care va fi finalitatea.

Moderator: Adică se poate ajunge în situația în care Chanel să nu se mai vândă la Moscova?

Ekaterina Kocikina: Eu cred că admiratorii Chanel mai degradă vor merge după produsele Chanel la Paris.

Moderator: Mulțumesc, Katia! A fost corespondenta noastră Ekaterina Kocikina, care urmărește cu atenție Săptămâna Modei de la Moscova desfășurată anul acesta sub genericul „Fabricat în Rusia”.

XS
SM
MD
LG