Linkuri accesibilitate

CEC Chișinău: pînă la ora 12:30 s-au prezentat la vot 21% din alegători


Comisia Electorală Centrală de la Chișinău
Comisia Electorală Centrală de la Chișinău

În 2010, pînă la aceeași oră se prezentaseră 19% din cetățenii cu drept de vot

Comisia Electorala Centrala a prezentat datele despre numarul cetatenilor care au votat pina la ora 12:30. Deci, in toata tara ai votat aproape 588.000, ceea ce repezinta 21 la suta din numarul celor inscrisi in liste. In 2010, la alegeri au participat pina la aceeasi ora 19 la suta din alegatori.

Cei mai activi cetateni sunt la Soldanesti si Rezina, unde au votat peste 29 la suta din alegatorii inscrisi in liste. In capitala, la Chisinau, alegatorii sunt mai pasivi, votand pina la 12:30 aproape 110 mii de alegatori, adica 17 la suta, mai putin decat media pe tara. La urne astăzi sunt aşteptaţi aproximativ 2,8 milioane de cetăţeni moldoveni cu drept de vot. Alte date despre numarul cetatenilor care participa la vot vor fi oferite la ora 16.

Pentru dreptul de a fi reprezentate in Legislativul de la Chişinău, cu 101 deputati, concureaza 19 partide, un bloc electoral si patru candidati independenti. Mentionez ca pentru prima data in istoria parlamentarelor moldovene, un concurent electoral – Partidul „Patria” al omului de afaceri Renato Usatii a fost exclus de la alegeri, cu doar o zi înainte de scrutin. Astazi, in buletinul de vot, in dreptul acestui concurent electoral sta stampila „retras”.

Comisia Electorala Centrala dadea asigurari anterior ca scrutinul parlamentar de astăzi va arata mult mai modern in comparaţie cu alegerile trecute. Cabine si urne noi de vot, de culoare alba, in toate sectiile din tara, un registru electronic care sa tină evidenta in regim online a votantilor, sunt doar cateva dintre aceste noutati.

Totusi, socoteala de acasa se pare ca nu a coincis cu cea de la vot. In dimineata acestei zile a picat sistemul electronic de evidentă a alegătorilor, staff-ul electoral colectand datele manual. CEC da asigurari ca informatia despre alegatorii care au votat in acea perioada va fi introdusa in sistem pe parcursul acestei zile. De la sectiile de vot care au computerele fara retea conectata la internet, informatia era colectata paralel, prin telefon. Presedintele CEC, Iurie Ciocan, a declarat ca nu se cunosc exact cauzele caderii sistemului electronic de evidenta a alegatorilor, dar ca specialistilor Moldtelecom li s-a cerut sa afle acest lucru. La 12:30, a dat asigurari Iurie Ciocan, sistemul electronic al evidentei alegatorilor a fost restabilit.

Pina la aceasta ora Comisia Electorala Centrala nu a primit contestatii, fiind examinate la ora 11 doar contestatiile depuse in zilele de vineri si sambata.

Previous Next

XS
SM
MD
LG