Linkuri accesibilitate

P. Tapiola: „O schimbare în structura candidaţilor electorali cu atât de puţin timp înainte de alegeri provoacă îngrijorare”


Reacții interaționale la scoaterea din cursa electorală a Partidului Patria.

Pirkka Tapiola, şeful misiunii Uniunii Europene la Chişinău, a răspuns solicitării Europei Libere să comenteze decizia Curţiii de Apel de a aproba eliminarea Partidului Patria din cursa pentru alegerile alegerile generale din 30 noiembrie, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale.

„Uniunea Europeană a luat cunoştinţă de decizia Curţii de Apel de a exclude partidul Patria de la alegerile din 30 noiembrie, din motiv că a încălcat legislaţia Republicii Moldova privind finanţarea [partidelor] .

O schimbare în structura candidaţilor electorali cu atât de puţin timp înainte de alegeri provoacă îngrijorare. Uniunea Europeană apelează la Republica Moldova să se asigure că alegerile generale sunt organizate conform normelor internaţionale şi europene pentru alegeri democratice” – a declarat Pirkka Tapiola, şeful delegației Uniunii Europenela Chişinău, la solicitarea Europei Libere.

Ambasadele Statelor Unite si Rusiei la Chişinău au comentat şi ele critic decizia Curţii de Apel de a elimina un partid din cursa electorală cu numai trei zile înainte de scrutin.

Într-un comentariu transmis vineri 28 noiembrie presei, ambasada Rusiei la Chișinău afirmă că eliminarea din cursa electorală a Partidului Patria ar fi un gest contrar normelor și principiilor democratice pan-europene.

Condamnând excluderea Partidului Patria, comentariul diplomatic rus mai afirmă speranța că alegătorilor moldoveni li se va oferi ocazia „de a face o alegere independentă, deplin democratică și nesupusă presiunii selective”.

Joi 27 noiembrie, după verdictul Curţii de Apel, ambasada Statelor Unite a dat un comunicat în care se spune:„Deși nu suntem la curent cu toate dovezile luate în considerare de Curtea de Apel în cazul dat, suntem extrem de îngrijorați pentru respectarea supremației legii și asigurarea unui proces electoral democratic și corect.”

În ultimul Barometru al Opinie Publice, Partidul Patria era cotat cu 8 la sută din preferinţele electoratului iar capul de listă al partidului, Renato Usaîi cu o cotă de încredere de circa 30 la sută.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG