Linkuri accesibilitate

„În timp ce Poroșenko îl felicita pe Iohannis, Igor Dodon și-a arborat drapelul Federației Ruse la sediul partidului”


Jurnalul săptămânal cu Viorel Pahomi

Născut la 22 iunie 1987 în oraşul Străşeni, a studiat actorie la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice şi regie la Şcoala Superioară de Teatru MHAT de la Moscova. Unul din fondatorii Teatrului-Spălătorie. Realizatorul emisiunii „Pahomi” de la Realitatea TV.

LUNI

Începe ultima săptămână electorală. Peste doar câteva zile moldovenii de pretutindeni sunt așteptați la urnele de vot. Și asta ar fi frumos, dacă totul n-ar fi atât de urât. Acele 60 de minute de plimbare cu cățelul dimineața au fost tare plăcute, pentru că doar atunci nu m-am gândit la alegeri. La TV se fac ședințe peste ședințe, toți lucrează-n grabă. În redacție e atmosferă de breaking news. Am hotărât să scriu un mesaj pe Facebook în care să mă adresez tinerilor părinți. Am vrut să le spun că dacă întregul lor univers se învârte în jurul copiilor lor, nu trebuie să insiste ca și universul celor care nu au copii să se învârtă în aceeași direcție. Voiam doar să spun ca decizia de a face un copil trebuie asumată și nu trebuie să te aștepți să ți-l crească altcineva. Am petrecut următoarele ore citind înjurături la adresa mea din partea părinților tineri. Am blocat vreo 10 oameni. Am fost învinuit că nu plătesc impozite și am petrecut vreo oră explicând oamenilor că-n viața mea nu am luat salariu în plic și că plătesc lunar câteva mii de lei la stat. Depun foarte mult efort să mint cât mai puțin și devin extrem de emotiv când sunt învinuit de minciună. Seara mi-am făcut ceai de mentă și am stat 3 ore la telefon.

MARȚI

În timp ce Poroșenko îl felicita pe Iohannis cu victoria frumoasă la alegerile din România, Igor Dodon și-a arborat drapelul Federației Ruse la sediul partidului. În momentele astea se trezește rebelul din mine, care vrea să strige, să înjure și să se pronunțe. Pe la 15.00 am realizat cât de mult îmi lipsește emisiunea. Fac doar dezbateri electorale în această perioadă și nu pot discuta în contradictoriu cu invitații, că-i timpul lor de emisie. M-am gândit cum aș putea fura vreo 2 minute de emisie, ca să-i cert pe comuniști pentru că au refuzat să vină la dezbateri. Dar le-am explicat deja o dată că dezbaterile nu sunt tocmai opționale și că trebuie să răspundă la întrebările noastre. Acum, decât să repet, am lăsat-o doar pe Vitalia Pavlicenco să vorbească. A venit îmbrăcată în culorile PNL, a vorbit despre unire și s-a dus victorioasă din studiou, convinsă că PCRM nu a delegat pe nimeni pentru că s-au speriat de ea. După dezbateri mi-a scris sora mea să mă întrebe dacă să voteze pentru Brega sau nu. I-am spus să facă ce vrea.

MIERCURI

Percheziții la membrii ANTIFA. Îmi aduc aminte cât de speriat eram când am auzit de această organizație și realizez abia acum că aveam de ce. N-am mai văzut să fie confiscate atâtea arme, muniții și bani într-o singură zi. În redacție e aceeași atmosferă de breaking news, câțiva din prietenii mei sunt panicați. Vorbim despre comunicatul dat de SIS vinerea trecută, în care cetățenii erau îndemnați să-și păstreze calmul în următoarea perioadă, pentru că s-ar putea să fie provocări. Colegii se întreabă dacă era legat de ANTIFA sau urmează și altceva. Spre seară Comisia Electorală Centrală ia o decizie despre care mi se zice de vreo săptămână - cere Curții de Apel excluderea Partidului Patria din cursa electorală. Eu am fost surprins. Pentru că chiar dacă ai o armă nu e neapărat să apeși pe trăgaci. Nu credeam că o să-ndrăznească. Au îndrăznit. Internetul vuiește. Natalia Morari îl are pe Ciocan în studiou și pe Renato Usatîi pe Skype. La mine a venit Corina Fusu de la PL și Gheorghe Zugravu de la Verzii-Ecologiști. Dezbaterile au fost cam plictisitoare. Iar mi-i dor de emisiunea mea.

JOI

Am dormit mai mult, că azi e fotbal la TV și nu am emisie. Iar am fost în parc cu cățelul. O femeie încearcă să mă întrebe care este sensul vieții nostre pe pământ, de ce sunt războaie și de ce o femeie cu barbă a câștigat Eurovision-ul. Fără să aștepte răspunsul începe să-mi arate broșuri cu un Isus frumos și să-mi citească din Biblie. A zis că vrea să fiu fericit. Eu i-am zis că nu am nevoie de Dumnezeul ei ca să fiu fericit și ea s-a supărat. Se pare că în afară de femeia asta, toți restul sunt cu ochii pe Curtea de Apel. Ședința e lungă, presa a fost dată afară la un moment dat, toți așteaptă o decizie pe care o știu dinainte. Pe la 16.30 este anunțată decizia. Exact aia pe care o așteptam. Patria lui Usatîi rămâne în afara alegerilor. Urmează Curtea Supremă de Justiție. PD au mai adus un braț de vedete din Rusia în Piața Marii Adunări Naționale, ca să sărbătoreasă vectorul European. Maxim Galkin și cu Andrei Malahov ne felicită că suntem europeni. Lume puțină, focuri de artificii multe. la 22.40 se oprește o mașină MAI în fața mea, un polițist în uniformă se apropie de un băiat de peste drum, îi spune să-și scoată gluga din cap. Întorc capul doar pe o secundă, să văd pe unde pășesc. Când privesc înapoi, tânărul este deja băgat în mașină, care pleacă repede. Ce reținere clasică.

VINERI

Deschid ochii și înainte să pun mâna pe telefon mă întreb oare de ce Usatîi nu s-a dus ieri la CSJ. Deschid computerul de lângă mine și aflu că el a plecat din țară. Internetul continuă să fiarbă. M-am uitat la videoul postat de Renato pe Youtube, am văzut că-l are pe Ștefan cel Mare pe perete în casa lui de la Moscova și m-am gândit că-i mare păcat că nu a avut ocazia să comunice mai mult cu Dodon. S-ar fi împrietenit. Decid că nu voi merge la alegeri. Adică am decis asta câteva zile-n urmă, dar am lăsat să treacă ceva timp. Acum sunt sigur. Am venit la birou și am filmat un video în care mi-am explicat opțiunea și vreau să-l pun pe net. Sunt un pic emoționat și mă gândesc că iar o să fiu înjurat, iar o să blochez lume pe Facebook și iar o să pierd mult timp justificându-mă. A fost o decizie grea, dar vreau să mi-o asum și vreau să văd câți din prietenii mei vor respecta decizia mea, așa cum și eu le-o respect pe-a lor de a vota un pro-europenii, chiar dacă-s răi. Pentru vector. Azi e ultima dezbatere. PLDM cu Mișcarea Populară Antimafie. Sâmbătă trebuie să mă odihnesc, pentru că duminică și luni vor fi zile grele, cu ediții speciale, cu live-uri și, desigur, atmosferă continuă de breaking news.

XS
SM
MD
LG