Linkuri accesibilitate

Victor Ponta față cu tradiționalul fratricid din PSD


Afiș din campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România.
Afiș din campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România.

Deși ar vrea să-și refacă imaginea și să-și reconsolideze poziția, premierul român se află cu spatele la zid.

Cel mai mare partid din România, PSD a intrat în degringoladă, iar premierul Victor Ponta s-a declarat dispus să elibereze fotoliul de la Palatul Victoria, dacă președintele garantează că va numi în fruntea guvernului tot cineva din actualul arc guvernamental. Declarația lui Ponta a fost făcută la o zi după ce l-a exclus din partid fără motiv și fără argumente pe principalul său rival, Mircea Geoană, la prima analiză a alegerilor prezidențiale.

Victor Ponta a pierdut scrutinul prezidențial la o diferență de circa 1 milion de voturi în favoarea lui Klaus Iohannis și nimeni din conducerea socialiștilor nu este dispus să plătească pentru acestă umilință suferită în fața votanților. Acum cinci ani când Mircea Geoană a eșuat la prezidențiale, la o distanță de doar 60 de mii de voturi, a fost fost dat la o parte din fruntea PSD și exclus. În mod hilar de data aceasta tot el este țapul ispășitor, poate fiindcă a declarat că e interesat de o nouă candidatură pentru șefia partidului. Odată cu el a mai fost exclus Marian Vanghelie, primarul sectorul 5, care i-a cerut după alegeri lui Victor Ponta să facă un pas înapoi. A mai fost dat afară și amicul premierului Dan Șova, fostul ministru al Transporturilor, pentru că a cerut demisia directorului de campanie, Liviu Dragnea, vicepremier și președinte executiv al PSD.

Premierul vrea să-și păstreze cu orice preț poziția în ierarhia socialiștilor, dar ideea de a da afară din partid lideri care și-au expus părerile critice în public s-ar putea să se întoarcă în defavoarea lui.

PSD nu-i iartă niciodată pe cei înfrânți. În 2004, fostul premier Adrian Năstase, care a pierdut la limită prezidențialele în fața lui Traian Băsescu, a fost pedepsit imediat, iar în locul lui s-a cocoțat Mircea Geoană, un om fără ancore solide în această formațiune devoratoare și care a fost nevoit să-i lase pe alții să-l manevreze.

Geoană a pierdut la rîndul lui prezidențialele fiindcă înaintea dezbaterii finale a fost acasă la unul dintre marii moguli media ai zilei.

Premierul Victor Ponta nu a învățat însă lecția și după ce a eșuat, a colindat cluburile de lux din Emiratele Arabe cu propriul său mogul, Sebastian Ghiță, fondatorul RTv, pe care îl făcute „președinte online” al partidului. Ghiță este deputat, are 46 de dosare penale și și-a construit reputația de antreprenor pe spezele statului, fiindcă majoritatea firmelor pe care le patronează trăiesc din contracte cu instituții publice.

Vineri, Sebastian Ghiță însuși a fost obligat să plece din rândurile socialiștilor români după ce a declarat la televiziunea proprie că atâta timp cât Ion Iliescu „se așează la fiecare ședință lângă președintele PSD” partidul are „o problemă de percepție”, de aceea din punctul lui de vedere a venit momentul ca Iliescu „să se retragă” pentru că „nu mai poate fi un simbol pentru PSD”. Iliescu are 84 de ani, iar Ponta 42, a mai adăugat tânărul mogul, cel care a dus greul financiar al campaniei prezidențiale pentru actualul premier al României. Victor Ponta a trebuit să spună că această declarație a fost o greșeală, dar că nu se dezice de prietenul său.

Premierul pare debusolat, ca și cum nu ar avea nici un plan, în afară de dorința de a-și păstra puterea. Ideea lui de a pleca din fruntea guvernului dacă președintele îi garantează că va numi un premier din aceeași familie a stângii nu poate fi luată în serios, fiindcă în România majoritatea parlamentară decide cine este șeful guvernului. Maghiarii s-au retras deja din coaliția de guvernământ și potrivit obiceiurilor, partidele mici de tip balama vor fi tentate să basculeze spre zona de unde iradiază puterea. Liberalul Klaus Iohannis a vorbit de a altfel după câștigarea funcției supreme în stat despre o posibilă schimbare de guvern, anul viitor.

Deși ar vrea să-și refacă imaginea și să-și reconsolideze poziția, Victor Ponta se află cu spatele la zid, iar fratricidul tradițional al socialiștilor români nu va întârzia să-l scoată din joc.

Politigraf

XS
SM
MD
LG