Linkuri accesibilitate

Ion Ursu: „Noi, studenţii, credem că singura opţiune este cea pro-europeană”


Un interviu cu președintele Organizației Studenților Basarabeni din București realizat de Corina Morozan.

Despre cum vor putea vota la alegerile din 30 noiembrie tinerii moldoveni care învaţă în România, aflaţi din interviul cu preşedintele Organizeţiei Studenţilor Basarabeni (OSB) din Bucureşti, Ion Ursu.

Europa Liberă: Ce-i motivează pe acesti tinerii moldoveni din România să meargă la vot?

Ion Ursu: „E normal să fie interesaţi să voteze, poate sunt mai interesaţi decât unii care sunt în RM şi nu au plecat niciodată din ţară.”

Europa Liberă: Ce-aţi făcut ca să-i mobilizaţi pe tinerii aflaţi în România, să participe la vot?

Ion Ursu
Ion Ursu

Ion Ursu: „În perioada 1-30 noiembrie, desfăşurăm campania «Votul meu contează», care are drept scop motivarea studenţilor să meargă la vot şi de a se implica activ în viaţa societăţii. Am organizat întâlniri sub forma dezbaterilor publice cu partidele pro-europene din Moldova. Pe Facebook, am creat o platformă, unde invităm tinerii din România şi din alte ţări să iasă la vot pe 30 noiembrie şi să-şi voteze EI, viitorul.”

Europa Liberă: România acordă studenţilor moldoveni cele mai multe burse. Doar anul acesta, Guvernul României a pus la dispoziţia studenţilor 6000 de burse. În urma unui sondaj, în România învaţă aproximativ 8000 de studenţi din R. Moldova. În acest context, care este relaţia OSB cu partidele din Moldova?

Ion Ursu: „Noi suntem o organizaţie apolitică, nu favorizăm niciun partid sau coaliţie. Prin statutul nostru, promovăm valorile democratice, naţionale româneşti, şi europene, în rest, care e opţiunea politică a membrilor noştri, nu ne interesează. În diasporă, inclusiv votul studenţilor, va fi unul masiv pentru partidele pro-europene. Unul din acest partid va lua majoritatea voturilor, cel puţin la Bucureşti. Prefer sa nu să spun care partid, să nu influenţez lumea direct. În rest, votul în Moldova, va fi unul mult mai echilibrat.”

Europa Liberă: De regulă, în campanii electorale, se fac multe promisiuni, mai ales sociale, care vizează tinerii, spre exemplu, noi locuri de muncă pentru ca aceştia să revină acasă. Cum percepeţi voi aceste promisiuni?

Ion Ursu: „Populaţia înafara ţării are un pic de experienţă, au mai vazut alte state şi nu poate fi luată cu zăhărelul sau cu două bomboabe, ca mulţi din cei rămaşi acasă. Noi, studenţii, ne dăm seama că nimic nu e cu pâine şi sare, nu vor curge râuri de lapte şi miere, dar credem că singura opţiune este cea pro-europeană, chiar dacă actuala guvernare a comis mai multe greşeli. Oricum, dacă analizăm alternativa, adică partidele de stânga, pro-ruseşti, ne dăm seama că singura opţiune, mai ales în contextul situaţiei din Ucraina, este continuarea vectorului european.”

Europa Liberă: Ce aşteptări aveţi de la noua guvernare?

Ion Ursu: „Aş dori mai multe reforme în domeniul justiţiei şi educaţiei. Guvernarea să dea dovadă că atrage atenţia problemelor cetăţenilor de rând.”

Europa Liberă: Unde vor putea vota tinerii?

Ion Ursu: „Sunt deschide 11 secţii de votare, cu trei mai multe faţă de alegerile din 2010. Sunt două secţii la Bucureşti, două la Iaşi. Câte o secţie la Galaţi, Timişoara, Cluj-Napoca, Suceava, Constanţa, Bacău şi Braşov. În Bucureşti, cele două secţii sunt la ambasadă şi secţia consulară. Sunt aproape de staţia de metrou, aşa că accesul va fi facil. Avem voluntari care vor ghida moldovenii care vor sa voteze, să nu stea la coadă, sa fluiditizăm acest proces.”

XS
SM
MD
LG