Linkuri accesibilitate

Un pluralism viciat în majoritatea instituțiilor de presă


Petru Macovei: „Este în interesul public să se primească o informație echilibrată despre toți concurenții electorali”.

In campania electorala care se încheie, marea majoritate a institutiilor de presa au fost părtinitoare, iar în aceste condiţii, marele perdant este electoratul. Aceasta ar fi pe scurt, concluzia celui mai recent raport de monitorizare a mass-mediei, realizat de Asociatia Presei Independente, cea a Presei Electronice si Centrul pentru Jurnalism Independent.

Cu cît se apropie ziua alegerilor, cu atît mai dezechilibrat este reflectată campania electorală în mass-media moldoveană, observă experţii organizaţiilor media.

Petru Macovei
Petru Macovei

În ultimile săptămâni, constată Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, preocuparea instituţiilor de presă a fost mai degrabă să apere interesele concurenţilor electorali care le tutelează, decît să livreze informaţie corectă cetăţenilor:

„Constatăm că pluralismul intern în majoritatea instituţiilor media din Republica Moldova este viciat în această perioadă de atitudinile favorizante pentru anumiţi concurenţi electorali. Facem apel către colegii de breaslă ca în aceste ultimile zile de campanie electorală să ne gândim, totuşi, la interesul public de a primi informaţie echilibrată despre toţi concurenţii electorali.”

Vârf de lance sunt televiziunile, în special cele cu acoperire naţională, relatările cărora au scos în evidenţă partidele politice şi politicienii care le controlează din umbră. De altfel, constatările organizaţiilor media coincid şi cu cele ale Consiliului Coordonator al Audiovizualului care acum două săptămâni a aplicat amenzi între cinci şi două mii lei pentru şase posturi de televiziune care favorizau clar cele mai importante partide din arcul actualei guvernări.

O altă observaţie a experţilor media e că în actuala campanie electorală lipsesc materialele conflictuale, de analiză, care, bunăoară, ar investiga din ce bani partidele politice finanţează valul de concerte organizate în ultimile săptămâni sau pretinse acţiuni de caritate.

Ludmila Andronic
Ludmila Andronic

Experta în comunicare Ludmila Andronic, preşedinta Consiliului de presă, instituţie care monitorizează respectarea eticii profesionale de către jurnalişti, tinde să creadă situaţia s-ar datora unei înţelegeri tacite între concurenţii electorali, care controlează cele mai importante instituţii media, de a nu se ataca reciproc, în speranţa că acest lucru le va asigura o victorie garantată. Această tactică, crede experta, ar putea avea însă un efect diferit decît cel aşteptat:

„S-au vehiculat aceleaşii informaţii care s-au vehiculat şi până în septembrie, mesajul nimănui nu s-a schimbat. Eu, de exemplu, nimic nou, nici şocant şi nici de bine nu am auzit pe parcursul acestei campanii.

Europa Liberă: Credeţi că acest lucru explică şi numărul mare al indecişilor, de exemplu?

Ludmila Andronic: „Exact, pentru că oamenii aşteaptă întodeauna nişte propuneri concrete: de unde se va asigura creşterea economică, de unde se va asigura stabilitatea? Din contul la ce se asigura parcursul european sau parcursul euroasiatic al ţării? Nimeni nu a putut să dea clar răspuns la aceste întrebări şi atunci oamenii au fost absolut indiferenţi la ceea ce li se propune, iar cei care erau indecişi nu au găsit pentru ei un răspuns la întrebarea: eu cu cine votez?”

Partizanatul presei, constată Ludmila Andronic, nu se va încheia însă odată cu ziua alegerilor. Marea îngrijorare a expertei e că din cauza concentrării mass-mediei în mâna unor politicieni credibilitatea jurnaliştilor poate fi zguduită, fără ca aceştia să-şi mai poată asigura statutul de „câine de pază al democraţiei”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG