Linkuri accesibilitate

Autorităţile moldovene susţin că au dejucat un plan de acţiuni violente după alegerile din 30 noiembrie


Poliţiştii şi procurorii au mai anunţat că au găsit şi confiscat, pe lângă arme şi muniţii, sume mari de bani, inclusiv ruble ruseşti.

Autorităţile moldovene spun ca au reţinut cinci presupuși membri ai mişcării „Antifa” şi au sechestrat arme şi muniţii, inclusiv aruncătoare de grenadă, în urma unor razii. Procurorul Viorel Morari şi şeful adjunct al Inspectoratului General de Politie, Gherghe Cavcaliuc, au spus la o conferinţă de presă că cei reţinuţi sunt bănuiţi de pregătirea unor violente după alegerile parlamentare de la 30 noiembrie.

După ce au efectual percheziții azi dimineaţă la domiciliile presupușilor activişti ai mişcării Antifa care ar locui la Chişinău, Ialoveni, Bălţi şi Soroca, organele de forţă au anunţat că au reţinut cinci persoane şi mai cercetează alte 10. Poliţiştii şi procurorii au mai anunţat că au găsit şi confiscat în urma verificărilor pe lângă arme şi muniţii, sume mari de bani, inclusiv ruble ruseşti. Şeful adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei, Gheorghe Cavcaliuc:

„Au fost găsite pistoale cu amortizator, grenade, aruncătoare de grenade, cutii de tortil cu declanșare de la distanţă, măşti, uniforme militare. Au fost depistate sume impunătoare de bani pregătite pentru declanşarea unui sau altui plan.”

Organele de forţă bănuiesc că activiştii presupusei „organizaţii criminale” ar fi planifica, între altele, eventuale atacuri asupra instituțiilor unor instituţii de stat de importanţă strategică, cum ar fi CEC şi Compania „Teleradio Moldova”. Şeful de secţie la Procuratura Generală, Viorel Morari:

„În urma perchezițiilor au fost găsite planuri de acces în anumite instituţii publice, ca exemplu CEC, televiziunea naţională, ceea ce dă de bănuit că ei se pregăteau pentru un eventual atac asupra acestora.”

Printre cei reţinuţi s-ar număra şi un militar în termen al Armatei Naţionale, care, potrivit anchetatorilor, ar avea acces la arme şi muniţii. Până la acest moment se mai cunoaşte că percheziții au avut loc la domiciliile a doi presupuși membri ai organizaţiei, ambii în trecut activişti ai PCRM. Este vorba de pretinsul purtător de cuvânt al Antifa, Pavel Grigorciuc, care în urmă cu două săptămâni a fost arestat, şi la scurt timp eliberat, în cadrul investigaţiilor pe marginea aceluiași dosar. Cel de-al doilea fost activist comunist perchiziționat este Mihail Amemberg, acuzat anterior de păstrare ilegală de arme. Potrivit colonelului Gheorghe Cavcaliuc, în presupusele activităţile extremiste planificate de „Antifa” ar fi implicaţi şi profesori universitari care ar fi racolat tineri studenţi:

„Membrii organizaţiei „Antifa” ţineau legături cu nişte profesori din instituţii superioare de învăţământ care racolau tineri studenţi nevoiaşi de bani, iniţial, sub pretextul de a încleia diferite foi volante. Ulterior se selectau studenţii care erau gata să facă mai mult decât să distribuie aceste foi volante şi ei erau recrutați în această organizaţie. Unul din profesorii respectivi este identificat.”

Reprezentanţii Inspectoratului General de Poliţie şi ai Procuraturii au spus că filează încă din primăvară această organizaţie ce se declară că luptă cu fascismul „Antifa” şi că există un dosar penal în acest sens. Potrivit organelor de forţă, în această organizaţie ar fi implicaţi cetăţeni din Republica Moldova, dar şi din străinătate, o parte dintre care „au fost angajaţi plenar în acţiuni radical-extremiste în Ucraina”.

Se presupune că organizaţia Antifa ar fi condusă de fostul deputat comunist Grigore Petrenco, care a fost exclus din PCRM se pare anume în urma afilierii la această activitate. Fostul comunist participă totuşi în campania electorală, însă pe listele Partidului Partria a lui Renato Usatîi. Ultimul pretinde că ştia despre ce le pregăteşte puterea şi că toate evenimentele ar face parte dintr-un plan mai amplu al guvernării de a-l exclude din cursa electorală.

L-am întrebat pe directorul asociaţiei Promo-Lex, Ion Manole, în ce măsură îi par legitime măsurile organelor de drept şi dacă nu întrevede în spatele lor o acţiune politică?

„Evident apare un mare semn de întrebare dacă ţinem cont că suntem în campanie electorală. Pe de altă parte, autorităţile au obligaţia de a asigura ordinea şi a garanta securitatea cetăţenilor, dar şi a statului, în general. Mai cu seamă că în contextul situaţiei din Ucraina, ştim că toată lumea este alertată şi se aşteaptă la anumite situaţii complicate sau provocări. Sperăm că toate aceste acţiuni au la bază anumite fapte ilegale sau pregătiri pe care le-ar avea aceste persoane sau această organizaţie.”

Operaţiunea organelor de forţă survine după şedinţa de luni a Consiliului Suprem de Securitate care a cerut forţelor de securitate să asigure ordinea până la, în timpul şi după scrutinul parlamentar. Reținerile de astăzi vin în continuarea celor anunţate în urmă cu două săptămâni. Atunci, Procuratura Generală şi SIS spuneau că au reţinut un grup de persoane, între care şi cetăţeni străini bănuiţi de planificarea unor acţiuni destabilizatoare şi violente după alegerile din 30 noiembrie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG