Linkuri accesibilitate

Pe treptele spre sala de ședințe a Parlamentului.
Pe treptele spre sala de ședințe a Parlamentului.

Alegeri 2014. Cine intră în Parlament?

Blog interactiv la Europa Liberă despre desfăşurarea alegerilor parlamentare şi primele rezultate parțiale.

Aproximativ 2,8 milioane de alegători moldoveni sunt așteptați astăzi la urne la alegerile parlamentare, văzute de mulți drept alegere între apropierea mai departe de Uniunea Europeană sau revenirea la relații mai strânse cu Rusia. Participă 19 partide, 1 bloc electoral și 4 candidați independenți. Pentru prima dată în istoria parlamentarelor moldovene, un concurent electoral – Partidul ”Patria” al omului de afaceri Renato Usatîi – a fost exclus de la alegeri, cu doar o zi înainte de scrutin. Poliția spune că Usatîi care a și plecat expeditiv la Moscova și-ar fi finanțat campania din surse externe. El dezminte acuzațiile și spune că este victima unui dosar politic. Comisia Electorală Centrală a spus că, în buletinul de vot, în dreptul acestui concurent, va fi aplicată ştampila cu menţiunea „Retras”. Statele Unite și Uniunea Europeană și-au exprimat îngrijorarea și au îndemnat autoritățile să asigure corectitudinea procesului electoral. Alegerile sunt monitorizate de peste 4000 de observatori, majoritatea naționali. Au fost acreditați și 816 observatori străini, trimiși de 57 de organizații internaționale, inclusiv 382 sub egida OSCE.

Europa Liberă vă invită să următiţi astăzi un live blog special, „Cine intră în Parlament?”. Blogul poate fi urmărit la www.europalibera.org şi pe Facebook la Aici e Radio Europa Libera Fani & Fun. Este un blog interactiv, deschis comentariilor, unde vă îndemnăm să ne semnalaţi orice întâmplare electorală care vi s-a părut interesantă. De asemenea, participaţi la un sondaj pe pagina noastră şi răspundeţi la întrebarea: Mergeţi la vot? Pentru a găsi sondajul, mergeţi în josul paginii, sub bannerul „Pur şi Simplu”, pe partea dreaptă.

Poll screen snapshot
Poll screen snapshot

Noul sistem electronic al Comisiei Electorale Centrale sugereză că peste 43.000 de alegători au votat până la ora 8.00. La urne sunt așteptați azi aproximativ 2,8 milioane de cetățeni moldoveni cu drept de vot la alegeri considerate cruciale pentru apropierea Republicii Moldova de UE.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG