Linkuri accesibilitate

Valeriu Chiveri: „zilnic cetăţenii noştri întâmpină în continuare probleme pentru a reveni în Federaţia Rusă”


Un interviu în exclusivitate cu ministrul adjunct de externe.

Serviciul de Migraţie al Federaţiei Ruse care anunta recent pe pagina oficială că cetăţenii moldoveni care vor reveni în ţară pentru a participa la scrutinul din 30 noiembrie, se vor putea întoarce nestingherit în Rusia, chiar dacă au încălcat legislaţia migraţională a facut un deserviciu. Despre oferta rusă și posibilele ei urmări aflam mai multe de la ministrul adjunct de externe Valeriu Chiveri.

Europa Liberă: Aţi emis acest comunicat de presă prin care recomandaţi moldovenilor aflaţi în Federaţia Rusă să consulte foarte bine legislaţia, ce prevede ea, astfel încât moldovenii care încalcă regimul de şedere să fie amnistiaţi. Câtă credibilitate poate avea o promisiune pe care o face, chipurile, Federaţia Rusă unui concurent electoral şi nu autorităţilor statului?

Valeriu Chiveri: „Fac un apel repetat către cetăţenii noştri să respecte regulile de şedere în statele de reşedinţă, în cazul concret Federaţia Rusă, pentru a nu ajunge în situaţia de a avea probleme la trecerea frontierei sau la revenirea în Federaţia Rusă.

Referitor la întrebarea propriu-zisă, noi considerăm că o promisiune a unui şef de agenţie federală nu poate intra în contradicţie cu legislaţia federală a Federaţiei Ruse, lucru care s-a adeverit între timp, când, practic, zilnic cetăţenii noştri întâmpină în continuare probleme pentru a reveni în Federaţia Rusă. Din acest punct de vedere, Ministerul Afacerilor Externe a intervenit în repetate rânduri pe lângă autorităţile Federaţiei Ruse pentru a ne prezenta baza legală pentru această decizie.

Din păcate, până la acest moment nu am avut o reacţie oarecare prin care am putea să anunţăm cetăţenii noştri în modul corespunzător, făcând referinţă la anumite acte legislative. Pentru moment este doar o promisiune care nu este respectată şi, în principiu, noi considerăm că nici nu poate fi respectată.”

Europa Liberă: Şi atunci lăsaţi să se înţeleagă că îl sfătuiţi pe moldoveanul care eventual decide să revină acasă din Moscova că se întoarce pe risc propriu?

Valeriu Chiveri: „Este adevărat că cei care nu au respectat legislaţia Federaţiei Ruse în domeniul migraţional vor avea probleme la revenire. Din păcate, aceasta este realitatea confirmată prin cazurile despre care am vorbit.”

Europa Liberă: În altă ordine de idei, pentru că iarăşi se discută foarte mult despre integrarea Moldovei în Uniunea Vamală, domnule Valeriu Chiveri, există voci chiar care vin din partea Federaţiei Ruse, dacă fac trimitere la declaraţiile de ultimă oră pe care le făcea politicianul rus din opoziţie, Boris Nemţov, care spunea că Uniunea Vamală nu ar mai exista după ce au fost introduse atâtea bariere între ţările membre ale acestei structuri. Ce să mai zicem despre o eventuală posibilă, ipotetică, aderare a Moldovei la Uniunea Vamală.

Valeriu Chiveri: „Cei care încearcă să promoveze ideea aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală, care este şi o platformă pentru dezvoltarea Uniunii Euroasiatice, încearcă să ne demonstreze că vom avea beneficii, dar în realitate sunt anumite beneficii, dacă le putem spune aşa, iluzorii, pentru moment, care nu au o dezvoltare ulterioară. Aş vrea să mai menţionez că participarea Republicii Moldova la o uniune integraţionistă de tip euroasiatic are şi un element foarte puternic simbolistic. Şi ar fi alogic ca Republica Moldova, ţară europeană, să facă parte dintr-o Uniune Euroasiatică, accentuez, asiatică. Deci, acesta este elementul simbolismului. Mai este şi alt element care ar fi, cel de esenţă, și voi revin la întrebarea dumneavoastră ulterior.

Vorbind de esenţă, ce prevede integrarea sau apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană? În primul rând vorbim despre modernizare, despre reforme, reforme în justiţie, lupta cu corupţia. Care ar fi elementul atractiv pentru integrarea în Uniunea Euroasiatică? Nici nu se vorbeşte de acest element al modernizării, al reformelor în justiţie şi lupta cu corupţia, pe care, de altfel, fiecare concurent electoral şi l-a plasat în program. Dacă vorbim din acest punct de vedere, Uniunea Euroasiatică este una iluzorie, fără un efect benefic pentru viitorul Republicii Moldova.

A vorbi despre anumite reacţii, inclusiv din interiorul Federaţiei Ruse, la nivelul opoziției, dar eu vreau să mă refer şi la chestiuni foarte şi foarte concrete și la acțiunile instituţiilor oficiale ale Federaţiei Ruse, care au introdus dublul control la hotarul cu Belarusul şi cu Kazahstanul. Sunt informaţii confirmate şi, practic, au exclus aceste două ţări din Uniunea Vamală, fapt care demonstrează că această uniune nu funcţionează aşa cum a fost gândită iniţial. Şi o încercare de a promova aderarea Republicii Moldova la această uniune, care nu funcţionează este una pur electorală şi nu are la bază nimic concret.”

Europa Liberă: Domnule Chiveri, şi totuşi dacă e să luăm în calcul şi aceste rezultate ale sondajelor de opinie, care arată că, practic, opţiunile moldovenilor s-ar împărţi 50 la 50, cum pledează cetăţeanul Republicii Moldova pentru apropierea Moldovei de un vector euroasiatic, dacă el nu ştie ce înseamnă acest lucru? Este adevărat că Uniunea Vamală s-a transformat în predecesoarea sa – Comunitatea Statelor Independente. Dar e suficient de convingător pentru cetăţean ca să-şi dea seama despre beneficiile acestei apropieri?

Valeriu Chiveri: „Uniunea Vamală, în principiu, este un gropar al CSI, dacă putem spune aşa, ţinând cont de faptul că mai puţin de jumătate dintre statele membre actuale ale CSI fac parte din această Uniune Euroasiatică care va intra în vigoare, toate documentele şi toate deciziile luate la acest nivel, de la 1 ianuarie 2015.

Pentru moment, vorbim de patru ţări, iniţial erau trei – Rusia, Belarus, Kazahstan, între timp, în octombrie, a semnat documentele de aderare şi Armenia. Cât priveşte cetăţeanul nostru, cred că este confuzie mai mult la nivelul explicării beneficiului şi viitorului de dezvoltare a ţării noastre. Bănuiesc că s-a făcut insuficient pentru a demonstra beneficiile şi plusurile Uniunii Europene, pe când unii politicieni, care au utilizat sloganul aderării la Uniunea Euroasiatică, au lucrat poate mai activ. Deşi sunt sigur că cetăţeanul Republicii Moldova va face o alegere corectă în ziua scrutinului din 30 noiembrie.”

XS
SM
MD
LG