Linkuri accesibilitate

„Mă bucur că PSD a pierdut alegerile” (Andrei Pleșu / Adevărul)


R. Moldova şi zvonurile despre destabilizarea ţării (Adevărul)

Sociologul Dan Nicu scrie în Adevărul că în Republica Moldova circulă constant zvonuri despre un plan al Moscovei de destabilizare a țării. Ar fi vorba despre câteva sute de persoane deja infiltrate în Moldova, oameni instruiți și pregătiți să provoace manifestații de stradă violente și să preia puterea. Dan Nicu nu crede că grupurile de stânga ar putea susține un asemenea plan. Electoratul pro-rus este unul vârstnic, tinerii cu această orientare sunt foarte puțini. Destabilizările nu ar intra totuși în acțiune decât dacă partidele proeuropene ar obține suficiente mandate. Chiar și așa, manifestații violente ele n-ar avea ”succes” decât dacă ar fi de mare amploare și ar ține foarte puțin, o singură zi. Or, acest efect surpriză a fost deja ratat, mai arată Dan Nicu.

George Damian discută de asemenea în Adevărul cât de oportună ar fi o asociere la guvernare cu comuniștii. Ca stabilitate a majorității parlamentare, da, ar fi o soluție. Numai că e o soluție ”toxică”. Vladimir Voronin a dus o campanie electorală ”potolită”, spune jurnalistul, în care a jucat din nou la două capete. Criticile sale la adresa asocierii la Uniunea Europeană s-a înmuiat, a vorbit doar despre graba în care s-au semnat acordurile și despre o necesară renegociere. ”Îmbrăcat în blană de oaie”, liderul comuniștilor caută să se strecoare în stână. Imediat însă ce s-ar vedea cu mandatele în buzunar, Voronin ar putea face orice, avertizează autorul articolului.

Informații în Evenimentul zilei despre atitudinea Alianței Nord-Atlantice față de solicitarea de săptămâna trecută a Rusiei de a primi garanții că Ucraina nu va intra în NATO. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reconfirmat deja că ușa NATO rămâne ferm deschisă Ucrainei, așa cum s-a stabilit la summit-ul NATO de la București. Pe de altă parte, în Ucraina a crescut spectaculos sprijinul pentru ideea intrării țării în Alianță. Un sondaj recent arată că 44% din populație ar fi de acord. Anul trecut, procentul era de 34 %, iar în 2012 de numai 12%.

După alegerile prezidențiale din România, câștigate de candidatul opoziției Klaus Iohannis, Ioana Ene-Dogioiu, de la ziare.com, scrie că a fost în mod evident un vot anti Ponta. Meritele lui Iohannis pot fi mari, dar mai sunt multe altele de făcut pentru ca în țară să fie stabilitate politică. Electoratul dorește să fie consultat. Ioana Ene spune că acest lucru nu se poate face decât prin alegeri anticipate, pe o nouă lege electorală, prin care să fie micșorat și numărul parlamentarilor. Totul e chestiune de voință politică, se poate face prin hotărâre de guvern. Desigur, spune Ioana Ene, nu a guvernului Victor Ponta.

Mă bucur că Partidul Social-Democrat a pierdut alegerile, era timpul să se facă o schimbare radicală în România, scrie Andrei Pleșu în Adevărul. El dă cîteva sfaturi social-democraţilor, în actuala situație: să se ferească de penali, de lideri corupți adică, dar și de ”de plagiatori jalnici” și de „nulități confortabile”. Îi sfătuiește de asemenea să reflecteze de ce îi votează mai ales vârstnicii și persoanele cu un nivel de instrucție scăzut.

XS
SM
MD
LG