Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Jurnal de Chişinău”


Invitata serii este redactorul-şef al publicaţiei, Rodica Mahu.

„Mircea V. CIOBANU meditează pe marginea categoriilor „obiectiv”/„subiectiv” considerând că nu există „realitate obiectivă” prin definiţie, cităm în continuare din Mircea V. Ciobanu: „Pentru unii, alegerile sunt basmul despre confruntarea voinicului european cu balaurul asiatic (şi aici nu pot exista interpretări: oricine are dubii în privinţa voinicului este agentul secret al duşmanului, este coloana a cincea a hoardelor orientale). În cazul altora, avem de a face cu o elementară bătălie pentru redistribuirea influenţei între grupările criminale”... Editorialistul crede că „este absolut incorect să-i sucim mâinile alegătorului, fie şi din raţiuni patriotice. Putem să-i sucim minţile, dar cu asta toată lumea s-a obişnuit: sucirea minţilor este chiar scopul campaniilor electorale. În „opţiunea europeană” avem şi două modele imediate: cel românesc şi cel ucrainean. Exemplul Iohannis înseamnă refuzul serviciilor unor structuri mafiotice, înseamnă eliminarea şpăgii din sistemul administrativ, onestitatea faţă de cei care l-au ales. Un exemplu bun pentru un viitor primar de oraş, care – dacă va putea să fie ca Iohannis (cel puţin, să elimine şpaga din sistemul administrării treburilor urbei) – peste un număr de ani ar putea deveni credibil şi ca preşedinte de ţară sau de partid, conchide MVC şi adaugă, cităm: „Uneori îmi vine să cred că marea diversiune a Rusiei împotriva noastră a fost să ne impună cumva subtil o guvernare şantajabilă ori de-a dreptul compromisă, ca să ne blocheze orice tentativă de a ne smulge de sub teroarea ei”.

„Dodon trişează”, e titlul unui alt articol din JURNAL. Igor Dodon, preşedintele PSRM, insistă de la începutul lui noiembrie curent că Rusia îi va amnistia pe moldovenii care au încălcat termenul de aflare pe teritoriul său, prezentând această realizare ca pe o mare ispravă a sa şi a lui Greceanîi. PSRM anunţa de asemenea că, după alegeri, muncitorii moldoveni se vor putea întoarce liber în Rusia pentru a munci „fără niciun fel de restricţii, fiindu-le anulate toate sancţiunile anterioare”. Azi însă Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a anunţat că Serviciul Federal de Migraţie al Rusiei nu i-a oferit informaţii în acest sens. Solicitat de JURNAL să comenteze comunicatul Ministerului nostru de Externe, Dodon i-a închis telefonul colegului Ilie Gulca.

Svetlana Corobceanu scrie despre Consiliul Suprem de Securitate convocat astăzi de către şeful statului. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Vlad Ţurcanu, a declarat că există «partide şi persoane publice care nu acţionează în interesele R. Moldova şi care încearcă să destabilizeze situaţia prin mesaje care distorsionează realitățile din RM și încearcă să plaseze pe agenda publică informații false, de natură să manipuleze cetățenii în perioada preelectorală”, a spus Ţurcanu, însă a evitat să dea nume. „Ministerul Justiției și Comisia Electorală Centrală urmează să decidă dacă acțiunile acestor formaţiuni politice sunt de natură să conducă la excluderea lor din cursa electorală”, a spus el. Solicitat de JURNAL, fostul ministru al Securităţii, Tudor Botnaru, a declarat că „este evident că forţele şovine din Federaţia Rusă fac tot posibilul ca să păstreze RM în sfera sa de influenţă. Un potenţial pericol în acest sens ar putea veni din partea grupărilor din spatele lui Igor Dodon, Iurie Roşca, al lui Valeriu Klimenko, din partea Partidului „Patria” ş. a.”. Acesta a precizat că organizaţia extremistă „Antifa” nu mai prezintă pericol, după ce liderii acesteia – Mark Tkaciuk, Grigore Petrenko, Igor Muntean – s-au separat de PCRM. „Antifa s-a bazat pe şoviniştii de la Universitatea Slavonă şi pe adepţii lui Valeri Klimenko. Cred că pe teritoriul RM există grupări mai periculoase, dar nu sunt înarmate şi nu cred că se va ajunge la înarmarea lor. Sunt posibile scenarii asemănătoare celor din 2009, dar părerea mea e că deja au fost luate măsuri preventive de către structurile de forţă”, ne-a declarat Tudor Botnaru."

XS
SM
MD
LG