Linkuri accesibilitate

Ce șanse sînt să se ajungă la un acord cu privire la programul nuclear al Iranului?


Palatul Coburg de la Vienna, locul unde au loc negocierile privind programul nuclear iranian
Palatul Coburg de la Vienna, locul unde au loc negocierile privind programul nuclear iranian

Corespondența zilei de la Washington.

La sfirsitul saptaminii secretarul de stat American, John Kerry a spus la Viena ca intre tara sa si Iran se mentin inca diferente serioase, ceea ce ar putea duce la extinderea negocierilor peste termenul stabilit initial, care expira astazi.

Dar în momentul acelor declaratii era inca neclar daca partile, grupul celor sase tari implicate (Rusia, China, Marea Britanie, Franta, Statele Unite si Germania), pe de o parte, si Iranul, de cealalta parte, vor decide sa continue discutiile.

O sursa americana a spus ca nu se doreste ca extinderea sa fie luata public in considerare pentru ca asta ar diminua presiunea asupra regimului de la Teheran.

Grupul celor sase doreste ca programul nuclear Iranian sa fie diminuat si ca limitele impuse sa fie de lunga durata, garantind ca energia nucleara nu va fi folosita in scopuri militare.

Teheranul sustine ca nu doreste un arsenal nuclear militar si ca negociaza sperind sa fie reduse sanctiunile impuse tarii.

Exista pe o parte negocierea cu privire la programul nuclear propriu-zis, dar ceea ce vrea Iranaul este sa sanctiunile sa fie substantial reduse.

Statele Unite doresc un regim gradual, care sa permita ca sanctiuni sa fie reactivate daca se dovedeste ca Iranul nu respecta intelegerea. In afara de Kerry si alti diplomati cred ca sansele unei reusite grabnice sint reduse. Secretarul de stat care s-a intretinut in citeva rinduri cu ministrul Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif a vorbit la telefon si cu ministrii arabi de externe din tari ale Golfului Persic, care se tem de un Iran inarmat nuclear si cu omologii sai din Canada si Turcia, precum si cu primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu.

Initial sperantele au crescut vineri cind a aparut stirea ca ministrul iranian se va deplasa la Teheran pentru consultari, ceea ce putea sa insemne ca duce cu el o noua propunere care necesita aprobare. Dar Zarif a negat ulterior ca ar avea de gind sa plece de la Viena si odata cu aceasta veste s-au diminuat si sperantele.

Intrebat in legatura cu sansele negocierilor, intr-o pauza, Zarif a rostit echivalentul arab al lui “Sa dea Dumnezeu”.

XS
SM
MD
LG