Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Diana Răileanu, în dialog cu analiştii politici Nicolae Negru şi Vitali Andrievski.

În clasamentul evenimentelor care au marcat viaţa politică de la Chişinău, câţiva comentatori intervievaţi de Europa Liberă au numit, în primul rând, rezultatele Barometrului de Opinie Publică, sondaj care, între altele, a constatat că dacă ar avea de ales între Uniunea Europeană şi Uniunea vamală, 39 la sută dintre cetăţenii moldoveni ar alege Uniunea europeană şi 43 la sută pe cea vamală. Un an de la începutul protestelor din centrul Kievului, cunoscute astăzi ca „Euromaidan” şi lecţia pe care o poate trage Republica Moldova de pe urma demonstraţiilor din Ucraina, este o altă temă din retrospectiva săptămânii.

La o distanţă de aproape o săptămână de scrutinul parlamentar din 30 noiembrie, editorialistul publicaţiei „Ziarul Naţional”, Nicolae Negru, îşi opreşte atenţia la rezultatele recentului Barometru al Opiniei Publice, care a scos la iveală, de exemplu, că dacă ar avea de ales în cadrul unui referendum între Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală, 39 la sută din alegătorii moldoveni ar vota pentru orientarea vestică şi 43 la sută – pentru cea estică. Situaţia, crede Nicolae Negru, este rezultatul unei comunicări deficitare cu oamenii:

„Desigur, e puţin să spui, şi toţi politicienii spun asta, că scrutinul din 30 noiembrie reprezintă o alegere între Est şi Vest. Pentru omul de la sat e cam puţin. El aşteaptă şi o explicaţie. Ce înseamnă, de fapt, „între Est şi Vest” şi cum poate fi citit acest mesaj? Iată aici au de lucrat politicenii noştri. Rezultatele sondajului cred că repretintă un semnal pentru clasa politică şi în această săptămână cât a mai rămas ei trebuie să facă tot posibilul să le spună cetăţenilor, alegătorilor, unde stă Rusia cu adevărat, să-i trezească puţin pe oameni, să le atragă atenţia că situaţia în Rusia nu este chiar atât de strălucită, legată de scăderea la petrol, sancţiunile aplicate, războiul declanşat de Rusia în Ucraina – sunt factori care eu cred că ar contribui la conştientizarea, schimbarea poziţiei unor alegători care sunt ataşaţi sentimental de Rusia”.

Comentatorii cu care am stat de vorbă nu au trecut cu vederea vizita de joi a preşedinţilor Poloniei şi Ucrainei în Republica Moldova, văzută ca o manifestare de sprijin pentru partidele guvernamentale proeuropene. La Chişinău, liderul ucrainean, Petro Poroşenko, a îndemnat cetăţenii moldoveni să urmeze exemplul conaţionalilor săi - adică să dea un vot hotărât pro-occidental, aşa cum au făcut-o ucrainenii la alegerile parlamentare de luna trecută. În opinia directorului portalului informaţional Ava.md, Vitali Andrievski, şi clasa politică de la Chişinău ar avea de învăţat din experienţa ţării vecine, referindu-se în special la protestele de acum un an, cunoscute astăzi ca „Euromaidan”:

„Ei ar trebui să înţeleagă că au întotdeauna deasupra capului o sabie a lui Damocles, care se numeşte „voinţa poporului”. Oamenii pot investi în politicieni, îi pot vota, însă, într-un final, încep să ceară guvernanţilor socoteală. Dacă politicienii nu au un răspuns afirmativ la întrebările oamenilor, aceştia pot ieşi la proteste şi pot înlătura puterea care nu şi-a îndeplinit promisiunile. Clasa politică este important să înţeleagă că nu poate minţi lumea, nu poate profita de încrederea alegătorilor. Dacă politicienii pro-europeni, pe care mulţi îi vor vota la 30 noiembrie, nu vor înţelege acest lucru, îi aşteaptă un destin trist. Investiţiile sub formă de voturi vom cere să fie răscumpărate după alegeri. Să nu creadă că lucrurile se vor termina la scrutinul din 30 noiembrie, de fapt, tot greul abia începe”, este de părere Vitali Andrievski, directorul portalului informaţional Ava.md.

Previous Next

XS
SM
MD
LG