Linkuri accesibilitate

Oleg Brega: „S-ar putea să fiu politicianul sau concurentul electoral cel mai vizibil pe internet”


Europa Liberă continuă să vă prezinte concurenții înscriși în cursa electorală pentru Parlamentul de la Chișinău.

Candidatul independent cu nr. 21 în lista electorală, Oleg Brega participa cu 2 sloganuri „Vin să schimb politica” si „Onest şi curajos pentru drepturile omului”. Platforma electorala e scrisa pe o pagina jumatate in timp ce majoritatea concurentilor electorali si-au prezentat platforma pe 10 si mai multe pagini. Iata cum exlica el aceasta diferenta.

Europa Liberă: Partidele au scris platformele electorale pe zeci de pagini. Ceea ce a scris candidatul independent Oleg Brega a încăput pe o pagină şi jumătate. Ce să înţelegem?

Oleg Brega: „Puteţi să înţelegeţi că un deputat independent e unul contra la o sută. Ar fi primul deputat care intră în Parlament şi care n-ar putea să propună foarte multe lucruri care să fie susţinute de o majoritate parlamentară. Eu aş putea doar să amendez, să atac la Curtea Constituţională legile care sunt foarte strâmbe şi, eventual, să propun amendamente în timpul votării în plen. Eu mizez mai mult pe faptul că voi face opoziţie activă, voi critica legile foarte strâmbe, voi critica înţelegerile de culise, voi miza pe opinia publică, pe faptul că şedinţele Parlamentului sau şedinţele comisiilor se mediatizează, ca să creez curente de opinie. Voi conta şi pe mediatizarea pe internet, că avem acum aşa pârghie de influenţă. Dar nu vreau să ader la majorităţi, nu vreau să susţin un guvern şi după aceea să susţin toate proiectele de legi care vin de la acel guvern sau de la acea majoritate parlamentară. Eu vreau să fiu un ales al poporului, neafiliat, neatârnat, liber, să depind doar de alegătorii mei, de cetăţenii care vor avea încredere în mine.”

Europa Liberă: A propos, cât de mult contezi pe Facebook, pe alte reţele de socializare, pe internet? Ai impact în această zonă?

Oleg Brega: „S-ar putea să fiu politicianul sau concurentul electoral cel mai vizibil pe internet. Dacă faci o căutare pe Google cu numele meu, poţi vedea că sunt mai popular decât unii lideri de partide sau chiar lideri de stat de-acuma. Deci, de pe internet, mai ales de pe site-urile în care oamenii se exprimă activ, în care oamenii se organizează, de acolo vor veni majoritatea alegătorilor mei. Pentru că aceşti oameni sunt conştienţi de drepturile lor, de prevederile legale. Ei au nevoie de o schimbare şi eu sper să fiu politicianul de tip nou, occidental, care, iată, pe internet îşi găseşte susţinătorii.”

Europa Liberă: Vei cere să fii inclus în Comisia permanentă responsabilă de drepturile omului. De ce insişti anume să faci parte din această comisie?

Oleg Brega: „Ca să o pun la treabă. Până acum am fost martorii inexistenţei, neimplicării Comisiei permanente a Legislativului, a forului politic cel mai important într-un stat de drept, a neimplicării în cazuri de încălcare flagrantă a drepturilor omului şi prin lege, şi prin interpretare greşită a legii sau prin ignorarea legii. De aceasta vreau să pun la treabă acea comisie. Evident, nu îmi va da nimeni funcţia de şef al comisiei, dar măcar membru acolo şi să pun pe ordinea de zi a acelei comisii subiecte concrete, cazuri de la fiecare cetăţean care mă va contacta, aceasta este misiunea mea. Vreau să fiu un fel de avocat al poporului, altfel decât acei care se numesc ombudsman şi primesc milioane din bugetul public, dar nu fac nimic. Vedem că Parlamentul nici măcar nu catadicseşte să numească un ombudsman conform cu legea nouă despre avocatul poporului. Eu voi fi un deputat, dar care face rol de apărător al drepturilor omului, de persoană implicată de acolo, de la tribunele celea, ca să apăr oamenii de rând.”

Europa Liberă: Câtă dreptate au cei care spun că votul din 30 noiembrie va fi unul geopolitic?

Oleg Brega: „Aşa se spune de fiecare dată, că e ultima şansă, că suntem la răspântie de drumuri. Eu cred că aceasta face parte dintr-un proces politic obişnuit, normal, alegerile sunt ordinare. Din aceste alegeri vom avea şi la anul, locale. Eu voi propune ca Parlamentul, politicienii, în genere, în funcţiile acestea elective să aibă mandat mai scurt, de doi-trei ani. Deci, nu mi se pare nicio răspântie de drumuri, e un vot oarecare.”

Europa Liberă: Votul din diasporă contează?

Oleg Brega: „Contează tot mai mult. Pentru că sunt foarte mulţi plecaţi şi, ca niciodată, li s-au deschis mai multe secţii de votare peste hotare. Sper să nu se ajungă la situaţia penibilă din 2010, când se vota pe hârtie A4 la Bologna sau în alte secţii de votare din Italia. Sper să ajungă destule buletine de vot, destul personal ca să prelucreze acele cereri de a vota şi să nu se întâmple cum s-a întâmplat la alegerile din Republica Moldova pentru Parlamentul României.”

Europa Liberă: Învăţăminte moldoveneşti din votul românesc pot fi trase?

Oleg Brega: „Da. Să nu se aştepte lumea că candidaţii care păreau de mâna a doua sau de şansa a doua nu vor câştiga şi aici. Putem să învăţăm şi din europarlamentarele româneşti, când un candidat independent a luat peste şase procente şi a devenit europarlamentar şi când votul protestatar tot a păşit pragul de şase procente. Deci, dacă ar fi fost un partid credibil, acela tot ar fi intrat în Parlamentul European. Clasa politică din Republica Moldova trebuie să fie pregătită pentru astfel de surprize, pentru un astfel de vot al cetăţenilor care devin tot mai conştienţi, tot mai implicaţi.”

XS
SM
MD
LG