Linkuri accesibilitate

Miza alegerilor din R. Moldova (ziare.com)


Fermitatea politicoasă a lui Iohannis (Adevărul)

Site-ul ziare.com discută situația din Republica Moldova, în prag de alegeri legislative. Miza scrutinului e foarte mare, după ce, în plin război, Ucraina a ales un președinte proeuropean și are o majoritate proeurotlantică în parlament, iar România a optat duminică pentru un alt tip de președinte. Klaus Iohannis s-a impus electoratului român, se mai spune în acest articol, prin programul axat pe lupta împotriva corupției și pentru reformarea Justiției. În campanie a abordat foarte puțin la subiectul unirii cu Basarabia, dar tema trebuie să revină în actualitate, fie și pentru că 80% dintre românii care au votat dincolo de Prut au optat pentru domnia sa. Buna conlucrare și proiectele comune ale premierilor Victor Ponta și Iurie Leancă nu trebuie în niciun caz obstrucționate, ci dimpotrivă, încurajate de noul șef de stat. România va deține președinția Uniunii Europene în intervalul iulie-decembrie 2019, iar acest an ar putea fi chiar termenul-limită pentru pregătirea de aderare a Moldovei. Articolul de la ziare.com este semnat de analistul politic Veaceslav Balacci de la Platforma Unionistă Acțiunea 2012, consideră că amplasarea geografică face Republica Moldova esențială pentru Uniune. Ea poate juca un rol crucial, dar numai dacă își conjugă atuurile cu Kievul. Doar așa se poate asigura controlul zonei transnistrene, iar această chestiune este una pe cât de obiectivă, pe atât de importantă pentru securitatea din regiune. Săptămâna trecută, Serviciul de Informații și Securitate și procuratura au reținut la Chișinău un grup de cetățeni ruși și ucraineni, cu experiență de activitate subversivă în Ucraina, care împreuna cu activiști ai Partidului Socialiștilor ar fi pregătit dezordini în masă înainte și după alegerile din 30 noiembrie. E puțin probabil ca gruparea neutralizată să fie unică, spune autorul.

Publicația gandul.info a realizat un interviu în exclusivitate cu doi emisari speciali ai secretarului de stat american John Kerry. Aceștia au venit la București pentru ca să exprime disponibilitatea la conlcucrare a Americii cu președintele ales Klaus Iohannis, dar și spre a reconfirma angajamentele NATO de păstrare a stabilității în această zonă pândită de pericolul noului expansionism al Rusiei. Unul dintre emisari exprimă în acest interviu și încrederea că Rusia va înțelege să conlucreze cu Occidentul, așa cum s-a angajat în discuțiile de la Minsk.

„Miticilor, v-aţi ars! Noul preşedinte are o fermitate politicoasă căreia nu-i poţi răspunde cu băşcălii dâmboviţene. Sau poţi, dar e inutil, te faci de râs”, scrie Mircea Vasilescu pe blogul său de la Adevărul. El laudă replica lui Klaus Iohannis din campania electorală – „decât să fiu mârlan, mai bine pierd”. „Nu ştim, deocamdată, cât de bun preşedinte va fi, - spune redactorul șef de la Dilema Veche, - dar dacă reuşeşte să impună decenţa în limbajul politic deja e foarte mult”.

Viața lui Klaus Iohannis la Cotroceni s-ar putea să fie ceva mai predictibilă, mai bine organizată decât a lui Traian Băsescu, se spune în editorialul României libere. Autoarea se întreabă însă dacă Iohannis va ști cum să lucreze cu structurile de forță ale statului, dacă va ști cum să evite capcanele pe care unii i le-ar putea întinde.

XS
SM
MD
LG