Linkuri accesibilitate

Mihai Petrache: „Este necesar ca preşedintele ţării să fie ales în mod direct de către popor”


VAlentina Ursu în dialog cu liderul Uniunii Centriste din Moldova.

Europa Liberă continuă să vă prezinte concurentii inscrisi in cursa electorala. Uniunea Centristă este cu numărul 25 in buletinul de vot. Sloganul electoral este „Votează altfel, schimbă clasa politică!”. Liderul formațiunii Mihai Petrache explică cum poate partidul garanta combaterea corupţiei.

Mihai Petrache: „Cetăţenii vor putea să-i aleagă pe cei mai buni. Doar aşa partidele vor fi impuse să selecteze, să identifice pe cei mai buni reprezentanţi ai lor în teritorii şi viitorii deputaţi să fie legaţi prin obligaţiuni politico-juridice faţă de alegători, să ştie că el este obligat să se prezinte periodic în faţa lor, să le raporteze ce face în Parlament, de ce a votat aşa şi nu altfel, ce face pentru interesele regiunii cutare ş.a.m.d. Altfel nici nu poate fi vorba de o responsabilitate a autorităţilor statului în faţa cetăţenilor. Mai mult ca atât, acest sistem creează condiţii pur şi simplu pentru parazitare a clasei politice, fiindcă nimerind acolo Parlamentul deţine întreaga putere, el formează guvernul, el alege un preşedinte-păpuşă care nu are nicio poziţie şi nu poate să-şi exercite atribuţiile de mediator, de echilibru, de garant al drepturilor şi intereselor cetăţenilor, fiindcă el s-a transformat în păpuşă, tot aşa cum s-a transformat şi guvernul în faţa Parlamentului. De aceea, de rând cu schimbarea sistemului electoral pentru alegerile în Parlament, este necesar ca preşedintele ţării să fie ales în mod direct de către popor, să fie delegate atribuţiile necesare pentru a-şi exercita mandatul în raport cu cetăţenii şi în raport cu celelalte ramuri ale puterii şi să poată să se opună abuzului politic, administrativ şi de orice altă natură a Parlamentului. De altfel, nimeni nu poate pune botniţă acestui Parlament. Propunem de a schimba sistemul electoral, de a alege direct preşedintele ţării, de a acorda poporului dreptul de a demite aceste autorităţi prin referendum, în cazul în care aceştia încalcă sistematic Constituţia şi ignoră interesele cetăţenilor şi ale ţării.”

Europa Liberă: Dumneavoastră susțineți că puteţi garanta dezrădăcinarea corupţiei. Ce fel de garanţii daţi?

Mihai Petrache: „Cunosc nu din auzite cum luptă statul, Parlamentul, preşedintele, guvernul cu corupţia. Peste 45 de legi, ordonanţe, hotărâri, decrete au fost adoptate, au fost aprobate concepţii, strategii naţionale de combatere a corupţiei ş.a.m.d. Nu se va întâmpla acest lucru, fiindcă punem lupul paznic la stână. Dar ştiţi ce se poate întâmpla în cazul acesta? Găseşti dimineaţa toate oile gâtuite la stână. Adică acei care sunt suspectaţi că sunt cei mai mari corupţi în această ţară, dar ei corup şi peşte de la cap se strică. Noi ştim foarte bine ce se întâmplă în guvernare, fiindcă şi Parlamentul a fost impus de a da o apreciere guvernului şi a-l demite. Desigur că nu poate să se întâmple acest lucru aşa de simplu. Noi am reieşit din aceea că de rând cu cadrul normativ legal existent, este necesar de a întreprinde măsuri care ar putea să influenţeze direct atât pe cei care sunt tentaţi să se lase corupţi, cât şi societatea, adică, a cultiva, a inocula o idee a intoleranţei faţă de corupţi. De aceea, noi propunem instituirea unui registru unic naţional anticorupţie, în care să fie incluse, în baza hotărârilor judecătoreşti irevocabile, toate persoanele implicate în acte de corupţie şi care să fie accesibil oricărui solicitant. De rând cu aceasta, propunem ca acestor persoane să le fie interzisă ocuparea funcţiilor publice în toate autorităţile locale şi naţionale pe un termen de la 5 la 20 de ani. Să le fie interzisă participarea la alegeri şi să fie aleşi în funcţii publice, să participe la licitaţii finanţate de stat sau în proiecte investiţionale de parteneriat public privat etc. Adică, aceste persoane să fie cunoscute de toată lumea şi să fie ostracizate, să ştie că aceasta este o pecete pentru toată dinastia, pentru urmaşii urmaşilor.”

Europa Liberă: Pledaţi pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, dar fără distrugerea relaţiilor economice şi comerciale tradiţionale cu Federaţia Rusă. Şi aceasta după ce Federaţia Rusă este sancţionată chiar de Uniunea Europeană pentru separatism, fenomen care a afectat grav şi integritatea Republicii Moldova. Cum se poate de menţinut relaţiile cu Moscova?

Mihai Petrache: „Situaţia care astăzi are loc, foarte tensionată, confruntarea dintre Rusia şi Ucraina, dintre Rusia şi Uniunea Europeană, dintre Rusia şi Statele Unite este o situaţie neordinară. Toate părţile implicate în acest proces trebuie să caute soluţii, ceea ce face şi Uniunea Europeană. Cred că deocamdată inadecvat reacţionează Rusia, dar orice război sau confruntare până la urmă se termină cu tratativele la masă, unde se negociază în mod civilizat, paşnic şi se găsesc soluţii reciproc acceptabile. De aceea, prin definiţie Republica Moldova este obligată, ca stat, ca aşezare geografică, ca rezultat al relaţiilor de zeci, de sute de ani economice, comerciale cu Estul, să promoveze o politică care să-i permită să-şi protejeze interesele naţionale. Bine, acest lucru spun şi structurile europene, că cooperarea cu Federaţia Rusă este absolut necesară şi nu putem să ne rupem brusc din acest spaţiu de desfacere a mărfurilor noastre, de a proteja cetăţenii noştri în acest spaţiu. Totodată, integrarea europeană noi o considerăm o sarcină obiectivă şi necondiţionată. Dar noi spunem că această integrare nu poate să se facă cu orice preţ sau cu ochii închişi, nu poate să se realizeze în mod normal de către o guvernare coruptă care tacit beneficiază de indulgenţa exagerată a structurilor europene. Noi nu putem intra în Uniunea Europeană cu regulile noastre sălbatice, potrivit cărora cine e la putere acela fură ţara dintr-un capăt în altul până la ultimul fir de aţă. Noi nu putem să intrăm în Uniunea Europeană cu riscul de a ne distruge tradiţiile seculare şi de a pune sub semnul întrebării caracterul divin al relaţiilor dintre bărbat şi femeie. Noi nu putem să ne integrăm în Uniunea Europeană cu preţul destabilizării situaţiei şi de a provoca confruntări politico-militare. Noi suntem de părerea că Republica Moldova trebuie să întreprindă toate măsurile pentru ca pe calea acestui traseu european să se consolideze ca stat independent şi să aibă relaţii normale atât cu Est, cât şi cu Vestul, având în vedere că aceasta o impun factorii de natură obiectivă. Sperăm că vom reuşi să punem pe masă şi să discutăm orice probleme, orice temeri pe care le are Federaţia Rusă, fie ele reale sau inventate, dar noi vrem să le punem pe masă şi să le discutăm, pentru a scoate orice bănuieli ale intenţiilor Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, fiindcă ele nu sunt contra Rusiei, dar sunt pro-Moldova.”

XS
SM
MD
LG