Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis și reconstrucția statului de drept în România (România Liberă)


Romania - newspapers, press, generic, Aug2010
Romania - newspapers, press, generic, Aug2010

Minciunile ministrului de externe atât de vremelnic Teodor Meleșcanu (Teodor Meleșcanu)

Aflăm citind pe site-ul Hotnews că europarlamentarul român Marian Jean Marinscu îi cere printr-o scrisoare deschisă premierului moldovean Iurie Leancă să dispună organizarea unei secții de votare la Craiova, unde locuiesc sau studiază circa 2000 de cetățeni moldoveni.

Măsura are în vedere alegerile legislative din Republica Moldova, programate pentru 30 noiembrie, și care, spune Marinescu, n-ar trebui să repete ”recentul trist episod al votului din diaspora românească”.

Într-un articol semnat în „România liberă”, Dan Cristian Turturică se referă la cele câteva decizii care ar face ca alegerea lui Klaus Iohannis ca președinte al României să fie începutul unei reconstrucții a statului de drept. Prima măsură care s-ar impune și pe care Iohannis chiar a pomenit-o, este legiferarea votului prin corespondeță. Votul din 16 noiembrie a dovedit că votul românilor din diaspora poate rezolva pe calea cea mai sănătoasă problema scorului electoral cumpărat - celebrele găleți sau șepci cu care sunt mituiți în special alegătorii de la țară și bineînțeles din țară., arată Turturică. Scorul obținut de Monica Macovei în primul tur al prezidențialelor este un semn extraordinar în opinia jurnlalistului, iar performanța lui Iohannis este ”confirmarea că schimbarea de paradigmă bate la ușă, iar noi nu trebuie să facem altceva decât să o invităm înăuntru”.

Ceea ce scrie Mircea Morariu pe blogurile „Adevărul” reamintește ultimul episod umilitor din această campanie electorală dusă cu mijloace murdare de Partidul Social Democrat, aflat la guvernare și al cărui candidat a pierdut alegerile. E vorba de minciunile ministrului de externe atât de vremelnic, Teodor Meleșcanu. El a spus că nu poate poate prelungi orarul în centrele de vot din străinătate pentru că Biroul Electoral Central i-ar fi refuzat această cerere. Or cererea nici nu fusese trimisă!

„Nu vă vom uita!” se intitulează textul lui Dan Tapalagă de pe Hotnews.ro. Formula, folosită în general la înmormântări și în sensul opus, omagial, reprezintă aici un răboj al abuzurilor făcute de puterea pesedistă. ”Ne vom aminti mereu de atmosfera sufocantă, de disperarea și lipsa de orizont care ne-au copleșit viața în ultimii ani”, scrie Tapalagă și adaugă pe listă televiziunile care au manipulat grosolan, Antena 3 și RTV în special. Posturile au facut mult rău unei țări întregi bulversând-o zilnic cu minciuni, manipulari si campanii ordinare de linșaj”. Biserica Ortodoxă Română nu va fi nici ea uitată pentru ”compromisul urât” făcut cu puterea. Pe lângă aceste amintiri sumbre, jurnalistul insistă că trebuie păstrată în minte o regulă: să li se reamintească mereu reprezentanților puterii, lui alesului Klaus Iohannis inclusiv, ce se așteaptă de la ei.

Starea se spirit se îmbunătățește treptat. Andrei Pleșu scrie cu o anume înfrigurare pe blogurile „Adevărul”: ”Simt că ceva esenţial s-a schimbat în gândirea şi comporamentul civic al conaţionalilor mei şi salut contribuţia tinerilor la amploarea acestei înnoiri. N-a fost vorba, propriu-zis, de politică. A fost vorba de stil. A fost o reacţie igienică a societăţii la impostură, obrăznicie, furt, suficienţă mârlănească, lipsă de onoare şi de patriotism adevărat. A fost un vot pentru mai multă cinste, pentru bună-cuviinţă, pentru civilizaţie interioară. Sunt mai mult decât bucuros că am apucat să trăiesc o asemenea evoluţie”.

XS
SM
MD
LG