Linkuri accesibilitate

„Dacă a face ca acolo, dă Doamne şi fie sănătos!”


La Sculeni
La Sculeni

Un reportaj și opinii ale locuitorilor de la Sculeni pe Prut după alegerea noului președinte al României.

Indiferent că au sau nu cetăţenie românească, că au mers sau nu la urnele de vot, oamenii din satele Sculeni, din stânga şi din dreapta Prutului, îşi pun mari speranţe în Klaus Iohannis, noul preşedinte al României. Dar ce lecţii au desprins aceşti oameni din alegerea pe care a făcut-o România ? Un reportaj Europa Liberă la Sculeni.

E marţi dimineaţă, a doua zi după alegerea preşedintelui României. Suntem în trecere pe la Sculeni, raionul Ungheni. Chiar dacă afară e burniţă, care uneori se transformă în ploaie, oamenii au găsit motiv pentru a ieşi din casă.

Pe mătuşa Ecaterina Cuşcă, o pensionară în jur de 70 de ani, am întâlnit-o în faţa primăriei. A venit să afle ce se aude cu ajutorul social pentru perioada rece a anului. Din vorbă în vorbă, ajungem la subiectul alegerilor. Spune că nu are cetăţenie românească, dar o interesează ce se petrece dincolo de Prut, aflat la doar câteva sute de metri de satul lor.

Ecaterina Cușcă
Ecaterina Cușcă

„Au făcut tare bună alegere. Se cunoaşte că are să fie un om bun. Dacă va face ca în Germania, că eu am fost la fată în Belgia şi am trecut prin Germania şi acolo-i foarte frumos, dacă a face ca acolo, dă Doamne şi fie sănătos. Dacă ar pica şi la noi aşa un deputat de aista, un prezident, ar fi tare bine”.

Europa Liberă: Trebuie moldovenii să înveţe ceva din alegerea pe care a făcut-o România?

„Cam ar trebui. Trebuie schimbat şi la noi ceva, că tare îşi bat joc de lume”.

La poştă o întâlnesc pe Elena Călin. A venit să-şi plătească facturile. Spune că noul preşedinte al României este o alegere bună: „Mai mult îmi place de Iohannis. Îmi pare că e un om simplu, care ţine la populaţia mai de jos oleacă”.

Autobuz şcolar la Sculeni, judeţul Iaşi
Autobuz şcolar la Sculeni, judeţul Iaşi

​Când o întreb despre alegerile din Republica Moldova, devine îngândurată. Nu crede că se poate face vreo paralelă: „Noi ne temem de alegerile noastre. Nu ştim pe cine o să alegem şi ce o să fie după”.

În schimb, profesoara de istorie de la liceul din sat, Maria Călin, care are paşaport românesc şi a votat duminică, este optimistă şi speră ca entuziasmul din România să treacă Prutul:

„Am văzut că mulţi dintre românii de dincolo sunt entuziasmați şi au credinţa într-un viitor mai bun. Sperăm că o să fie apropierea mai mare din partea dumnealui faţă de Republica Moldova”.

Podul peste Prut la Sculeni
Podul peste Prut la Sculeni

Deocamdată, trecem noi Prutul în sens invers. Culegem şi câteva opinii din ţara vecină:

„Mulţumitor din punctul meu de vedere, pentru că probabil că s-a ajuns din nou la o stare de echilibru. Altfel am fi avut un singur partid cu toată puterea, ceea ce n-ar fi fost tocmai în regulă”.

„Îmi place că o reuşit neamţul, o să facă ordine în România”.

„Am votat schimbare, văzând că tinerii se duc şi vor ceva să schimbe”.

Miron Constantin
Miron Constantin

Pe Miron Constantin, un pensionar din Sculeni, de pe malul drept al Prutului, îl întâlnim la poartă, după ce îşi petrecuse un vecin. Zice că ceea ce s-a întâmplat duminică în România a fost ceva extraordinar. Îl întrebăm ce sfat le-ar da moldovenilor de dincolo, care au în curând alegeri parlamentare:

„Să caşte bine ochii, că încă acolo sunt probleme. Acolo comunismul e încă sub pat la ei. Să se orienteze înspre vest mai mult”.

Pe partea din România a satului
Pe partea din România a satului

Şi alţi oameni pe care i-am întâlnit în cele două sate, cu acelaşi nume, dar din entităţi statale diferite, vor să creadă că pe 30 noiembrie Republica Moldova va alege calea cea dreaptă. În viziunea acestor oamenii, calea dreaptă ar fi cea care va întâlni cele două state, peste ani, în familia europeană.

XS
SM
MD
LG