Linkuri accesibilitate

Iarna vine cu… scumpiri la lemne şi cărbune


Comercianţii explică scumpirea prin criza din estul Ucrainei care a închis multe mine, iar cărbunele din Rusia este mai scump.

Companiile care vând lemne şi cărbune au afişat pentru acest an preturi mai mari comparativ cu anul trecut. Cărbunele se va scumpi cu până la 50 la sută, de la 2900 de lei cât costa tona anul trecut, la 3400 până la 4500 de lei, în acest sezon rece. Metrul cub de lemn se scumpește în medie cu 150-200 de lei. Comercianţii explică scumpirea prin criza din estul Ucrainei care a închis multe mine, iar cărbunele din Rusia este mai scump. Cum se vor descurca oamenii la ţară?

În acest ajun de iarnă, locuitorii de la sate, care în mare parte fac focul în sobe, sunt cuprinși de neliniște pentru că nu şi-au făcut ca altădată rezervele necesare. Este şi cazul mătuşii Vera, după cum a preferat să o numim, care locuieşte în satul Costuleni din raionul Ungheni şi spune că în acest an socoteala localnicilor nu a coincis cu preţul de la târg. Oamenii au pus deoparte în jur de 3000 de lei, cât costa o tonă de cărbune anul trecut, însă acum, preţul lor a ajuns până la 4500 de lei. Deocamdată, spune ea, a cumpărat doar jumătate din necesarul de cărbuni, la fel cum au făcut şi mulţi alţi localnici. Sătenii mai speră la reduceri, iar între timp fac focul cu beţe de floarea soarelui sau ce mai aduc din câmp:

„Lemne ne trebuie, cărbune ne trebuie, dar cărbunele este scump. Bate la buzunar, dacă tona de cărbune e peste patru mii de lei, cum să nu bată la buzunar, puţini sunt cei care cumpără cărbuni. Lumea când a fost şi a strâns porumbul, au strâns ciocleji, cum le spunem noi, de pe deal au strâns ca să aibă ce pune pe foc. Încearcă să găsească soluţii ca să nu îngheţe în casă.”

Chiar şi în satele conectate la reţeaua de gaze naturale, oamenii se încălzesc de la sobe, cu cărbuni şi lemne, pentru că puţini îşi pot permite costurile carburantului. Cu toate acestea, preţul din acest an a redus cererea pentru cărbune, spune Ludmila Holodcevsacaia, reprezentanta unei companii ce se ocupă de comercializarea combustibilului:

„Oamenii nu prea au bani, ei cumpără câte un sac sau doi de cărbuni. De când s-a răcit mai vin, când era mai cald, nu se interesau de cărbuni. Puterea de cumpărare este mică, mai ales că în acest an cărbunii s-au scumpit, cam cu vreo 500 de lei. Deficit de cărbuni nu este şi oamenii cumpără după putinţă, în orice timp pot veni să cumpere câte un sac, ca să nu mai cheltuie bani şi pentru transport.”

Vasile Casian, primarul satului Sculeni, localitate din aproprierea graniţei cu România zice că o mare parte din săteni au preferat să cumpere mai multe lemne în acest an, întrucât preţul acestora a rămas neschimbat. Pentru că în localitate nu este încă o reţea de gaze naturale, sătenii se întreabă când va trece promisul gaz prin conducta Iaşi - Ungheni, spune primarul. El constată că deşi oamenii ştiu că încălzirea cu gaz înseamnă şi facturi mai mari, mulţi doresc o diversificare a surselor de încălzire:

„Cărbune este, e altă chestie că el este mai scump. Îmbucurător este faptul că lemnul a rămas stabil, la preţul anului trecut, nu s-a speculat aici. Fiecare se pregăteşte de iarnă cum poate şi cum îl ajunge buzunarul şi se încălzeşte cu ce ştie el. Aşteptăm până la urmă să vină gazul Iaşi-Ungheni, ca să începem şi noi proiectarea pe interior, prin sate a reţelei. Sigur că mulţi întreabă când o să ne vină şi gazul.”

Cel mai greu, de iarnă trec bătrânii singuratici şi familiile nevoiaşe. Primarii cu care am reuşit să vorbesc spun că autorităţile locale trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru aceşti oameni şi să verifice dacă au cu ce trece de iarnă. Tot pentru ei, spune asistenta socială, Marina Lazariuc, din satul Petreşti, este prevăzut un ajutor pentru perioada rece, de 250 de lei lunar:

„Care beneficiază de ajutorul pentru perioada recea anului primeşte câte 250 de lei pe lună, timp de cinci luni, şi fiecare de acum se descurcă. Mai depinde şi ce salariu au, pe lângă ajutorul pe care îl primesc. Când primesc decizia la cererea pe care o depun pentru ajutor social pentru perioada rece, le vine pe un an sau doi. Şi ei de acum sunt conştienţi, când ştiu că anul acesta n-o să mai primească, vin din octombrie şi depun cererea.”

Ajutor în perioada rece a anului pot solicita atât familiile cu venituri mici, cât şi pensionarii, invalizii, şomerii, şi toţi cei care au un venit lunar mai mic decât venitul minim garantat de stat, care este de 720 de lei. Anul trecut, de acest suport au beneficiat peste 80 de mii de familii.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG