Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei

Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie UNFPA îşi lansează astăzi raportul global „Starea populaţiei 2014”, cu genericul: „Puterea a 1,8 miliarde: Adolescenți, Tineri şi Transformarea Viitorului”. Reprezentanța UNFPA în Moldova va face o prezentare a raportului la Centrul Medicilor de Familie din oraşul Orhei.

La Chişinău, biblioteca municipală „B.P. Hasdeu” va primi o donaţie de zece calculatoare pentru sala de limbă engleză. La eveniment participă prima doamnă, Margareta Timofti.

Ministerul Justiţiei şi Consiliul de mediere, împreună cu Centrul pentru Soluţionarea Eficientă a Disputelor din Marea Britanie şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) organizează primul forum naţional în domeniul medierii în Republica Moldova.

Un grup de iniţiativă a creştinilor ortodocşi şi reprezentanţi ai Asociaţiei Pro Ortodoxia vor susţine o conferinţă de presă cu tema: „Exemple şi forme de terorizare a creştinilor din Moldova. Lobbismul guvernamental”.

Coaliţia Civică Pentru Alegeri Libere şi Corecte şi Asociaţia Keystone Human Services International Moldova invită şi ei reprezentanţii mass-media şi ai partidelor politice la o conferinţa de presă pentru a vorbi despre chestiunea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi şi în ce măsură aceasta se regăseşte pe agenda electorală a partidelor politice.

În contextul Zilei Mondiale de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere, Inspectoratul Naţional de Patrulare, împreună cu Automobil Club din Moldova şi Uniunea Conducătorilor Auto organizează un marş auto la Chişinău şi un fashmob la care vor fi aprinse lumânări şi lansate în cer baloane negre şi albe. Iar la catedrala mitropolitană din centru se va ţine o slujbă specială de pomenire.

Iar Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, cu susţinerea proiectului USAID CEED II, organizează un briefing de presă dedicat rezultatelor prezentării vinurilor moldoveneşti la expoziţia specializată din Shanghai - „ProWine”, care a avut loc în perioada 11-13 noiembrie.

Din actualitatea internaţională:

La Londra va avea loc o acţiune de comemorare a avocatului Serghei Magniţki, cel care a dezvăluit o amplă schemă de fraudare şi spălare de bani în care erau implicaţi înalţi funcţionari de stat din Rusia. Cazul Magniţki se referă la 230 de milioane de dolari. Rus, cu cetăţenie americană, Serghei Magniţki a murit acum cinci ani în detenţie la Moscova, aparent ca urmare a lipsei de îngrijire medicală. La evenimentul de la Londra au fost invitaţi, între alţii, lideri ai opoziţiei şi activişti pentru drepturile omului din Rusia, precum şi membri ai Parlamentului European.

La Bruxelles se reuneşte în şedinţă Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene.

Ministrul afacerilor externe al Germaniei, Frank Walter Steinmeier, urmează să plece la Moscova pentru discuţii cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov. Pe agendă – criza din Ucraina, situaţia din Orientul Mijlociu şi dosarul nuclear iranian. În ajun, Steinmeier a spus că nu are așteptări prea mari de la vizita sa în Rusia, întrucât negocieri intense cu diplomația rusă nu s-au mai purtat de multă vreme. Presa rusă scrie că înainte să vină la Moscova, ministrul german de externe ar putea să viziteze şi capitala Ucrainei, Kiev.

Serghei Lavrov însă se află de ieri la Minsk, pentru a participa astăzi la şedinţa comună a colegiilor ministerelor de externe din Belarus şi Federaţia Rusă. Diplomația de la Moscova a anunţat că în discuţie vor fi chestiuni legate de securitatea europeană, controlul asupra armamentelor şi consolidarea cooperării economice în cadrul Uniunii Euroasiatice.

XS
SM
MD
LG