Linkuri accesibilitate

„Sunt şi câţiva candidaţi independenţi cu idei interesante, noi, originale, mai trebuie studiaţi”


Candidatul Oleg Brega în campanie
Candidatul Oleg Brega în campanie

Ce gîndesc alegătorii moldoveni despre candidații independenți...

La acest tur de scrutin, patru candidaţi independenţi încearcă să acceadă în Parlament. Potrivit legislaţiei, visul lor poate deveni realitate doar dacă vor convinge 2% din alegători să-i voteze. Ar fi o premieră pentru Republica Moldova. Europa Liberă a căutat să afle de la cetăţenii întâlniţi pe străzile centrale ale Chişinăului dacă ar vota un astfel de candidat.

„Nu, n-aş vota un candidat independent, fiindcă la noi încă nu este acel sistem bine bus la punct ca să treacă un candidat independent sau o formaţiune mai mică ce nu are posibilitatea de a accede în Parlament. Posibil, clasa politică încă nu este pregătită pentru aşa ceva şi nici electoratul”.

„La moment cred că nu aş vota un candidat independent reieşind din posibilităţile reale pe care le-ar avea acest candidat”.

„Aş vota, dar nu sunt încrezut că o să ia voturi”.

„Nu, pentru că nu am încredere”.

„Da, eu aş vota”.

Europa Liberă: V-aţi format deja o opinie? Ce are el şi nu au alţii?

„Tărie de caracter, impertinenţă, iniţiativă şi cred că un pic de spate, dacă îşi permite să spună lucrurilor pe nume. Cineva totuşi îl susţine, căci la noi în Moldova e cam periculos”.

„În timpul de faţă nu e real ca un candidat independent să intre în Parlament, pentru că toată legislaţia e făcută în aşa mod că aceştia care sunt la putere să rămână la putere”.

„De ce nu. Dar trebui încă să analizez un pic. Încă nu m-am decis cu cine votez. Sunt şi câţiva candidaţi independenţi cu idei interesante, noi, originale. Mai trebuie studiaţi, pentru că chiar sunt foarte mulţi candidaţi”.

„Nu, eu nu votez un independent, pentru că nu e serios. Ei niciodată nu vor acumula multe voturi şi apar doar atunci când începe campania electorală. Situaţie e de aşa natură că un eventual deputat independent trebuie să lucreze cu cineva în echipă în Parlament şi astfel toată independenţa lui se pierde. De aceea, în condițiile noastre nu cred că un independent decide de unul singur ceva. Chiar şi să fie superprofesionist el nu va putea face ceva de unul singur”.

„Când este un candidat independent e puţin probabil că ar putea decide ceva. Aşa că nu ştiu dacă aş vota unul independent”.

Europa Liberă: Dar cum trebuie să fie acest candidat independent care v-ar câştiga dumneavoastră încrederea şi l-aţi vota?

„Dacă l-aş vedea că e un om de încredere, care a făcut ceva, pe care-l cunosc, aş vota. Dar până una alta n-am văzut aşa candidat”.

„Cred că în ceea ce spune să văd că este adevăr, că este sinceritate. Oamenii mai au şi mască, dar totuşi cred că se observă lucrul acesta, când vine sincer, vrea chiar să facă ceva pentru ţara asta. Şi poate dacă aş vedea nişte idei mai deosebite decât la ceilalţi, cred că m-ar motiva. În primul rând, să fie un om inteligent, deştept, cu idei moderne”.

XS
SM
MD
LG