Linkuri accesibilitate

Renaționalizarea proprietăților regale


Simeon II, rege al Bulgariei (1943-46)
Simeon II, rege al Bulgariei (1943-46)

Fostul rege al Bulgariei a câștigat în ultimii ani 2.5 milioane de euro, în primul rând de pe urmă exploatării pădurilor.

Fostul rege al Bulgariei, Simeon de Saxa Coburg Gotha, își pierde treptat, în favoarea statului bulgar, în cadrul unor procese, palatele și padurile restituite în perioada în care a fost prim-ministru.

Proprietățile sunt evaluate la 10 milioane de euro. În ultima instanță statul și-a luat înapoi palatul „Kricim”. La prima instanță fostul rege a pierdut palatele „Țarska Bistrița” și „Sitneakovo”. Pe rol sunt dosarele pentru parcul și palatul „Vrana” și pentru 1650 de hectare păduri în muntele Rila, restituite în perioada 2002-2003.

Fostul rege a câștigat în ultimii ani 2.5 milioane de euro, în primul rând de pe urmă exploatării pădurilor. Au fost tăiate aproximativ 20 000 metri cubi de material lemnos.

Cheltuielile judiciare însă au pus la grea încercare finanțele familiei regale. În disputa judiciară cu statul sunt angajate zece companii de avocați din care șapte se ocupă numai cu dosarul pădurilor.

Fiecare sentință în favoarea statului atrage alte cheltuieli prilejuite de chiria pentru folosirea proprietății respective.

După 18 luni, când se împlinesc 20 de ani de la revenirea triumfală a fostului rege în patrie, el va putea rămâne numai cu palatul din stațiunea Bania.

Fostul rege a declarat că problema palatelor și a terenurilor se află în mâinile justiției naționale. El a amintit că familia sa a pus gratuit la dispoziția primăriei din Sofia căteva zeci de hectare din parcul „Vrana”.

Mai mulți experți pun la îndoială dreptul familiei regale de a stăpăni palatele și pădurile cumpărate la vremea respectivă de intendanța regală care a fost o instituție bugetară.

În 2009, Parlamentul din Sofia a interzis familiei regale să vândă, să închirieze sau să construiască pe terenurile şi în pădurile care i-au fost retrocedate prin hotărârea Curţii Constituţionale bulgare. Fostul rege a contestat această lege şi a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului /CEDO/, la Strasbourg.

Previous Next

XS
SM
MD
LG