Linkuri accesibilitate

Ucraina, fratele de suferință al Moldovei


De la 1 decembrie, în regiunea transnistreană se scumpește pâinea.

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

De la 1 decembrie, în regiunea transnistreană se scumpește pâinea.

Şefa guvernului din Tiraspol spune că bugetul regiunii îşi revine încet, dar mai are datorii la plata salariilor.

Tiraspolul se plânge că Ucraina îi blochează comerţul extern, iar experţi de la Kiev spun că Ucraina a devenit fratele de suferință al Moldovei.

Începem, ca de obicei, cu buletinul de știri şi principalele evenimente ale săptămânii trecute:

***

Lideri moldoveni și europeni au salutat votul Parlamentului European, care a aprobat joi, 13 noiembrie, Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a spus că aprobarea acordului este un semnal de sprijin pentru apropierea Moldovei de Uniunea Europeană, iar comisarul pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere Johannes Hahn și-a exprimat speranța că Acordul care prevede asocierea politică și integrarea economică între părți va putea fi aplicat „pe tot teritoriul Moldovei”. La Chișinău ratificarea Acordului intrat în vigoare prin procedură urgentă încă în septembrie a mai fost salutată de premierul Iurie Leancă și președintele Nicolae Timofti. Acordul este criticat de opoziția de stânga, care dorește relații mai strânse cu Rusia şi este respins de administraţia din Tiraspol. În legătură cu asocierea Moldovei la Uniunea Europeană, Federaţia Rusă a impus Moldovei embargouri la vinuri, fructe, legume şi carne, şi a introdus taxe pentru 19 categorii de produse moldoveneşti. Sancţiunile ruseşti s-au extins şi asupra producătorilor din regiunea transnistreană.

Grigori Karasin
Grigori Karasin

Viceministrul moldovean de externe Valeriu Chiveri și omologul său rus Grigori Karasin au discutat despre posibilitatea excluderii restricțiilor din comerțul bilateral. Într-un comunicat despre întrevederea de la Moscova, ministerul moldovean de externe descrie restricțiile drept nejustificate. Comunicatul mai spune că cei doi au salutat recenta prelungire a contractului de furnizare a gazelor rusești în Republica Moldova și reducerea cu 10 la sută a prețului începând cu anul viitor. Delegația moldoveană a cerut din nou retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului, inclusiv a înlocuirii pacificatorilor ruși cu o misiune internațională, civilă, și s-a pronunțat pentru organizarea unei noi runde de negocieri în formatul 5+2 pentru soluţionarea politică a conflictului transnistrean.

Cu o zi mai devreme, miercuri, Grigori Karasin s-a întâlnit cu emisarul special al președinției OSCE, ambasadorul Radojko Bogojevic, exprimându-și speranța că negocierile în chestiunea transnistreană vor fi reluate după alegerile moldovene de la 30 noiembrie. Oficialul rus a criticat ceea ce a numit „deschiderea de către Chișinău a unor dosare penale reprezentanților transnistreni”. Un reproș similar a făcut recent din nou Chișinăului și responsabila de relaţii externe la Tiraspol Nina Ștanski. „Deja mai bine de 70 de oficiali transnistreni sunt țintele urmării penale din partea autorităților moldovene”, a spus Nina Ștanski. În replică, prim-adjunctul procurorului general al Republicii Moldova, Andrei Pântea, a spus site-ului realitatea.md: „Cauze penale într-adevăr există și în prezent se cercetează. Nu există oficiali vizați în aceste cauze penale”.

Un om de afaceri din Varnița a început greva foamei în arestul autorităților nerecunoscute transnistrene. Vitalie Beșleagă, membru în consiliul local din Varnița și partenerul său de afaceri Serghei Bevziuc au fost arestați în noiembrie 2013 pentru dare de mită. Ambii susțin că acuzația era falsă și că au fost victimele unei înscenări cu substrat politic. Fratele și avocatul lui Beșleagă a spus pe 11 noiembrie că el a început greva foamei în semn de protest față de condițiile de detenție. În aceeaşi zi, o instanţă transnistreană le-a prelungit termenul de detenție celor doi oameni de afaceri cu încă două luni.

Evgheni Șevciuk la Moscova
Evgheni Șevciuk la Moscova

Guvernul moldovean și autoritățile transnistrene au folosit cuvântul „provocare” pentru a descrie incidentul din 10 noiembrie de la Aeroportul Internațional Chișinău, unde un grup de veterani ai războiului de pe Nistru au intrat în altercații cu paza liderul transnistrean, Evgheni Șevciuk, aflat în drum spre Moscova. Într-un comunicat de la Tiraspol se spune că „provocarea” ar fi fost organizată de serviciile secrete de la Chișinău. Dar ministrul moldovean de interne, Dorin Recean a lăudat aplanarea conflictului de către poliție și a îndemnat la păstrarea calmului, sugerând că provocarea ar fi fost îndreptată împotriva Chișinăului. Înainte de izbucnirea crizei ucrainene, liderii transnistreni zburau în străinătate de la Odesa, dar de atunci folosesc aeroportul de la Chișinău.

La Moscova şeful administraţiei transnistrene Evgheni Şevciuk s-a întâlnit cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Reprezentantul Kremlinului la negocieri a spus că, ţinând cont de evoluţia situaţiei din Ucraina, Rusia va continua să sprijine Transnistria, să apere drepturile locuitorilor regiunii, a cetăţenilor ruşi. Rogozin şi Şevciuk au asistat la semnarea a cinci memorandumuri de colaborare la nivel de ministere şi alte instituţii de stat ale Federaţiei Ruse cu instituţii de resort ale nerecunoscutei republici moldoveneşti nistrene, inclusiv în domeniile financiar, tehnologii informaţionale, comunicații, sănătate şi cel agro-alimentar. Anul acesta, Rogozin şi Şevciuk au mai semnat un şir de acorduri de cooperare, însă producătorii transnistreni continuă să suporte restricţiile comerciale impuse de Federaţia Rusă Republicii Moldova.

Şi… Tiraspolul a anunţat că poartă o corespondenţă cu aşa-numitul minister al sportului din peninsula ucraineană Crimeea anexată de Rusia. Potrivit agenţiei Novostipmr, regiunea transnistreană şi-ar dori să aibă pe teritoriul său o filială a Şcolii rezervelor olimpice din Crimeea. Şeful serviciului pentru sport de la Tiraspol Ivan Timotin a spus că a şi primit un răspuns prin care a fost informat că propunerea va fi examinată anul viitor, după ce autoproclamata administraţie din Crimeea va încheia procesul de trecere la legislaţia Federaţiei Ruse. Potrivit funcţionarului transnistrean, o filială şcolii din Crimeea ar fi binevenită şi din cauza apropierii geografice, dar şi în ideea că sportivii transnistreni ar putea să participe în mod oficial la competiţii ca membri ai echipelor din Federaţia Rusă.

***

Europa Liberă: De la 1 decembrie în regiunea transnistreană se scumpește pâinea. Comentând scumpirea, şefa guvernului din Tiraspol Tatiana Turanskaia a spus într-o emisiune televizată în direct că pâinea în Transnistria este de 2-3 ori mai ieftină decât în Federaţia Rusă şi cu 60 la sută mai ieftină decât în Ucraina. Asta în timp ce pensia medie în Transnistria, a precizat moderatorul emisiunii, ar fi practic aceeaşi, raportată la dolar, ca şi pensia medie din Rusia. Agenţia de ştiri Novostipmr scrie că principala cauză a scumpirii pâinii este creşterea preţului la grâu şi făină. Combinatele de panificaţie din Tiraspol şi Bender ar fi cerut o majorare de preţ pentru produsele lor cu până la 30 la sută, motivând şi prin nevoia modernizării utilajelor învechite. Dar comitetul pentru preţuri şi activitate anti-monopol din regiune a declarat că scumpirea nu va depăşi 11-16 la sută şi se va face exclusiv în legătură cu fluctuaţia preţului la grâu. Astfel, de la 1 decembrie, preţul pâinii va creşte cu 5-40 de copeici (ceea ce ar fi 6-54 de bani moldoveneşti), în funcţie de sortiment. Franzela de tip Firmennîi, care alcătuiește 40% din toată producţia de pâine Transnistria, va costa cu 40 de copeici mai mult. Europa Liberă a încercat să afle ce cred locuitorii regiunii transnistrene despre scumpirea pâinii:

- На что-то придется повышать цены. Я думаю, это первая ступень дорожания всего. Это хлеб, основной продукт, который каждый день расходится. Так что я не думаю, что он будет единственный, на что повысятся цены. Хотя можно было, в принципе, начать с другого…

- Ну конечно, хлеб у нас – продукт первой необходимости, конечно, я думаю, можно было начать с чего-то другого. Потому что хлеб подорожает, да, на 40 копеек. Я думаю, что да, нужно было пересматривать, но, наверное, не по продуктам первой необходимости.

- Я думаю, что хлеб не должен дорожать. Это такой продукт, который необходим. Ежедневно. И пенсионерам будет сложно. Не каждому могут помогать дети.

- Ну, я не знаю, по мне-то, я хлеб не ем. Но другим, конечно, пенсионерам накладно будет. Потому что нам и так пенсии сейчас не повышают уже сколько… Уже полгода, наверное. Так, вначале что-то повысили, а сейчас… Ну, я понимаю положение, понимаю, что всем тяжело, но выживать на 1600 – это трудно.

- Я считаю, такое не должно происходить. Хлеб – это вообще очень большой труд человека, хлеб очень тяжело получить на столе, трудом и потом, через многое проходит сам этот хлеб, пока его вырастят, пшеницу…

- Не должен дорожать хлеб, потому что это первое, что появляется, и первое, что мы употребляем. Почему я считаю, что не должен? Потому что есть люди, которые мало зарабатывают, и все, что они могут купить, самое дешевое – это хлеб. Студенты, они в первую очередь покупают хлеб.

- Считаю, что не должны повышаться цены, все-таки это хлеб. Мы все равно, когда садимся кушать, то, что мы в первую очередь кушаем – это хлеб. Он везде и всегда нужен.

Europa Liberă: Opinii culese pe străzi din Tiraspol şi Bender.

Tatiana Turanskaia
Tatiana Turanskaia

În aceeaşi emisiune de la televiziunea oficială din Tiraspol, şefa guvernului transnistrean Tatiana Turanskaia a spus că situaţia bugetului regiunii ar fi mai bună acum decât în primăvară, când administraţia a fost nevoită să reducă salariile cu 15, iar apoi cu 20 la sută şi să reducă, proporțional, săptămâna de lucru pentru mai multe categorii de angajaţi bugetari. În luna mai, a spus Turanskaia, veniturile la buget nu erau suficiente nici măcar pentru acoperirea salariilor. Acumulările erau de 109 milioane de ruble, iar pentru plata salariilor erau necesare 112 milioane de ruble - asta în timp ce capitolul „plăţi salariale” constituie 60 la sută din toate cheltuielile aşa-zis „protejate social” în structura bugetului. Tatiana Turanskaia a precizat că au fost deja stinse datoriile pentru lunile iulie, august şi parţial pentru septembrie, dar au mai rămas datorii salariale de 10 milioane de ruble care, în funcţie de starea bugetului, ar putea fi stinse până la sfârşitul anului.

Motive de austeritate bugetară au forţat guvernul transnistrean să recurgă şi la o altă măsură de economisire a banilor – stingerea luminii pe străzile oraşelor regiunii, cu excepţia străzilor centrale, după ora 22.00.

Am încercat să aflăm ce cred locuitorii din Tiraspol despre această măsură:

Будет больше аварий. Потому что не будет освещения, и водителям просто не будет видно пешеходов, других машин.

– Будет меньше несчастных случаев, потому что мамы будут реже отпускать своих девочек по темноте гулять. И девочки будут стараться раньше приходить домой, потому что на улицах будет темно.

– Мы это принимаем как должное. У нас снимают 20 процентов зарплаты – мы это принимаем как должное. Когда нарушают трудовое законодательство… Так что я хорошо представляю, в каком обществе мы живем.

– Как по городу ходить, когда темно? Выключать свет и даже не видишь, куда идешь. Надо бороться как-то с этим.

– Ну, было бы странно очень, если бы не было света в городе. Я думаю, до такого не дойдут. Ну, пока есть свет – и спасибо.

Europa Liberă: Tarifele la serviciile în comun pentru locuitorii din regiunea transnistreană sunt de 2-3 ori mai mici decât cele plătite de consumatorii din restul Republicii Moldova. Diferenţa se datorează faptului că Transnistria, practic, nu-şi achită consumul gazelor naturale livrate de Gazprom, acumulând datorii care se ridică în prezent la peste 4 miliarde de dolari, datorii ce se consideră a fi ale Republicii Moldova.

Şi tot premierul transnistrean Tatiana Turanskaia s-a plâns în eter direct la televiziunea din Tiraspol că cetăţeni moldoveni de pe malul drept al Nistrului se mută în perioada rece a anului în Transnistria ca să plătească mai puţin pentru întreţinere, închiriind sau chiar procurând apartamente.

Săptămâna trecută, postul de televiziune Publika din Chişinău a relatat însă că administraţia transnistreană a introdus tarife diferenţiate la căldură de aproape 10 ori mai mari pentru cetăţenii moldoveni, decât pentru ceilalţi consumatori din stânga Nistrului. Profesorii de la şcolile cu predare în limba română din Transnistria spun că tarifele sunt atât de mari, încât nu le ajunge nici un salariu ca să-şi achite facturile. Directorul adjunct al Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Raisa Pădurean:

„Dacă achitam 300 de lei, puţin mai mult, iarna ajungeam şi la 500 de lei. Înmulţiţi la zece şi vedeţi dacă ne ajunge salariul nostru de 3000-4000 de lei, dacă achităm numai căldură. Trăim în aceleaşi condiţii, dar să achităm mult mai mult, nu e legitim ceea ce se face”.

Şi poliţiştii din oraşul Bender spun că se descurcă greu. Şeful Inspectoratului de Poliţie din Bender, Ivan Cebotaru, a declarat pentru Publika TV că tarifele diferenţiate pentru cetăţenii moldoveni ar fi o nouă măsură de presiune din partea administraţiei transnistrene:

„Clar lucru că e greu, fiindcă sunt familii în care soţiile nu lucrează, sunt acasă în concediu pentru îngrijirea copilului. Multe persoane s-au eliberat (din funcţie n.r.). În orice caz, cei care au tărie de caracter, vin şi lucrează, şi activează în Inspectoratul de Poliţie Bender”.

Şeful Biroului pentru Reintegrare din cadrul guvernului de la Chişinău, George Balan, a declarat că prin această măsură, Tiraspolul ar urmări să exercite o „presiune suplimentară” asupra instituţiilor subordonate Chişinăului, inclusiv asupra şcolilor cu predare în grafie latină. El a spus însă că măsura ar putea fi stimulată şi de criza economică prin care trece regiunea. Potrivit Publika TV, în lista celor obligaţi să plătească mai mult pentru căldură sunt aproximativ o mie de persoane, iar lista a fost alcătuită de KGB-ul transnistrean.

Să adăugăm că la întrebarea cum ar urma să fie soluționate problemele sectorului de locuinţe din Transnistria, care este uzat în proporţie de peste 70 la sută, premierul de la Tiraspol Tatiana Turanskaia a declarat că utilizatorii de servicii în comun nu acoperă nici jumătate din cheltuieli, iar pentru renovarea sistemului de încălzire doar în domeniile învăţământului şi sănătăţii ar fi nevoie de 50 de milioane de dolari, bani care sunt lipsă. Soluţia, a spus Turanskaia, ar fi introducerea unor noi impozite pentru persoanele juridice, numai că această propunere a fost respinsă de Sovietul suprem. Deputaţii transnistreni consideră că impozitele în Transnistria şi aşa ar fi exagerat de mari.

***

Europa Liberă: Recent, administraţia de la Tiraspol s-a plâns că Ucraina ar blocha transporturi de marfă destinate regiunii transnistrene. Potrivit relatării Tass, așa-numitul serviciu vamal transnistrean a spus că zeci de camioane s-ar afla blocate de ucraineni la granițele externe ale țării lor cu UE, Rusia și Belarus. Potrivit Tiraspolului, vameșii ucraineni „șicanează” transportatorii, cerându-le tot felul de documente și informații suplimentare. Nu este prima oară când Tiraspolul acuză Ucraina că ar impune blocadă economică și de alte feluri regiunii în cooperare cu Chișinăul. În martie anul curent, Tiraspolul a spus că granița dintre regiunea transnistreană și Ucraina a fost închisă rezidenților cu pașapoarte rusești. Asemenea învinuiri au fost subsemnate mereu de ministerul de Externe al Rusiei. Iar după manifestaţiile pro-ruseşti şi violenţele din luna mai de la Odesa, liderii transnistreni nu au mai folosit aeroportul din acest oraş pentru călătoriile lor spre Moscova, ci l-au preferat pe cel de la Chişinău. Cum se explică aceste evoluţii şi cum priveşte acum Ucraina la regiunea transnistreană şi liderii de acolo? L-am întrebat pe directorul științific al Institutului pentru cooperare euro-atlantică de la Kiev, Olexandr Suşko.

Olexandr Sușko: Majoritatea reproșurilor pe care le face acum Tiraspolul când vine vorba despre comerț în principiu erau formulate dintotdeauna, sau cel puțin după anul 2006, din momentul în care a fost modificat regimul vamal și mărfurile transnistrene au putut intra în Ucraina doar cu ștampilele vamale moldovenești. Ca să fiu sincer, nu văd indicii care să vorbească despre careva schimbări importante la acest capitol, anume sub acest aspect al politicii Kievului în raport cu Tiraspolul.

Dar bineînțeles că atitudinea față de Transnistria a fost un pic adaptată la realități începând cu primăvara acestui an. Și asta, pentru că veneau informații din mai multe surse că pe teritoriul Transnistriei are loc pregătirea unor detașamente diversioniste, separatiste, care la momentul oportun trebuiau să pătrundă pe teritoriul Ucrainei și să submineze stabilitatea. Și anume atunci, în mai, în perioada când aveau loc evenimentele din Odesa, aceste informații veneau deosebit de insistent.

Este cunoscut faptul că Tiraspolul are relații deosebite cu Moscova și planul despre care se vorbea cu foarte multă insistență în primăvara ca fiind planul lui Putin avea în vedere acapararea unui coridor terestru către Transnistria care practic ar fi tăiat Ucraina de mare și ar unit Transnistria prin așa-numita Novorosia cu teritoriul Rusiei. Această informație a fost activ distribuită și nimeni nu a negat-o – deci acesta a fost unul dintre scenariile așa-numitei „Primăveri rusești”. Scenariul presupunea destabilizarea situației în regiunile de sud și de est și introducerea ulterioară în zonele respective a trupelor sau a unor structuri paramilitare, așa cum s-a procedat în Donbass.

Olexandr Sușk
Olexandr Sușk

Apoi însă s-a constatat că posibilități și resurse pentru un astfel de scenariu s-au dovedit a fi prea puține și acestea au fost concentrate doar în Donbass și de atunci practic despre Transnistria nu s-a mai vorbit în spațiul politic și public din Ucraina. Acum nu se poate spune că subiectul Transnistriei se discută prea activ – poate doar, din nou, în contextul planurilor ipotetice ale Rusiei de a recurge la acțiuni militare sau la destabilizare inclusiv prin folosirea enclavei transnistrene în calitate de rampă de lansare pentru dezechilibrarea în particular a regiunii Odesa.

În acest sens, pe un astfel de fundal este puțin probabil să se poată vorbi despre relații constructive dintre Kiev și Tiraspol.

Europa Liberă: Având în vedere ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei, tensionarea situației mai ales în contextul faptului că separatiștii au primit întăriri, cum evaluează Kievul riscurile venind de pe sectorul transnistrean al frontierei cu Moldova? În ce măsură acestea constituie niște provocări reale la adresa securității Ucrainei?

Olexandr Sușko: Sunt riscuri reale, dar care constituie doar un element auxiliar. Kievul nu se așteaptă, bineînțeles, la un atac în adevăratul sens al cuvântului al unor oameni înarmați venind din Transnistria. Dar în cazul în care se va da ordinul de a dezechilibra situația în Odesa, acest lucru va fi posibil prin infiltrarea unor grupuri diversioniste, teroriste, de exemplu pentru organizarea acțiunilor teroriste în Odesa pe modelul celor petrecute acum câteva zile la Harkov, când a fost aruncat în aer localul unde se adunau patrioții ucraineni. În principiu, după același scenariu se poate destabiliza și Odesa și în acest caz, bineînțeles, Transnistria va constitui o bază foarte comodă pentru pregătirea și infiltrarea ulterioară pe teritoriul Ucrainei a unor astfel de grupuri diversioniste.

Europa Liberă: Este cunoscut faptul că Rusia susține toate regiunile separatiste – și cea din Moldova, și cele din Georgia – Abhazia și Osetia. Acum, după anexarea Crimeii şi conflictul din estul Ucrainei, această susținere presupune costuri din ce în ce mai mari. Ce se poate întâmpla dacă subvenționarea acestor regimuri, costul acestei subvenționări va deveni exagerat de mare și Rusia nu va face față? Ar putea Rusia să recunoască Transnistria?

Olexandr Sușko: Eu cred că acest lucru este posibil într-un context mai larg, trebuie să existe un pretext pentru aceasta. Un astfel de pretext poate fi un succes considerabil al Republicii Moldova pe direcția integrării europene, dacă acesta se va produce. Acum, deocamdată, Rusia este în expectativă. Mai există teoretic posibilitatea de a conta pe o revanșă a forțelor pro-ruse în Moldova și pe acest fundal acum Moscova nu va face mișcări neașteptate.

Dar pe viitor, dacă se va menține orientarea pro-europeană a conducerii Republicii Moldova, nu se poate exclude un astfel de scenariu. Dar, din nou, acesta nu va fi realizat de unul singur, ci va fi parte a unui scenariu mai amplu. Și putem doar ghici care vor fi celelalte elemente ale acestui scenariu. Bineînțeles că toate aceste elemente vizează într-un fel sau altul Ucraina și doar parțial cu Moldova. Adică, în situația dată Transnistria nu are o valoare în sine pentru Kremlin, ci este exclusiv o pârghie, un instrument și un plațdarm (rampă de lansare) care poate fi folosit pentru a face presiuni pe de o parte asupra Chișinăului, iar pe de altă parte asupra Kievului. Însăși faptul existenței acestor posibile variante de escaladare prin intermediul Transnistriei ar trebui, în opinia Kremlinului, să creeze o atmosferă de nervozitate și de presiune în același timp și asupra Kievului, și asupra Chișinăului.

Europa Liberă: La sfârșitul lunii octombrie ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a acuzat Kievul de faptul că în procesul de reglementare transnistreană Kievul s-ar fi plasat de partea Chișinăului și în felul acesta s-ar autoexclude din procesul de reglementare. Cum apreciați aceste declarații? Se poate spune că rolul și importanta Ucrainei în reglementarea transnistreană crește?

Olexandr Sușko: Crește nu atât rolul Ucrainei, cânt devine mai vocală vocea Kievului, având în vedere că Ucraina a devenit victima aproximativ a acelorași procese care la timpul lor au fost lansate în Transnistria, acum mulți ani în urmă. Și acum Ucraina bineînțeles că are mult mai multe motive să se solidarizeze în mod clar cu Chișinăul. Dar acest lucru doar echilibrează tabloul, pentru că Moscova este categoric solidarizată cu Tiraspolul, da la bun început. Iată de ce nu este cazul să se spună că Ucraina ocupă o poziție partizană – este evident că dacă țara ajunge în același necaz ca și vecinul, ea începe să-l înțeleagă mai bine pe acel vecin și să manifeste mai multă solidaritate. Așa că aici cred că este vorba nu atât despre creșterea sau scăderea rolului Ucrainei, cât despre un accent pus mai clar pe susținerea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Europa Liberă: Formatul de negocieri 5+2 practic nu a funcţionat în acest an, Tiraspolul s-a eschivat de la mai multe runde de discuții, sub diverse pretexte. La fel, nici ultima rundă de negocieri planificată pentru acest an, care urma să aibă loc la Viena, se pare că nu va mai avea loc, tot la insistența Tiraspolului. Pe de altă parte, Moscova spune că încă nu e cazul să fie puse în discuții statutul politic, să fie căutate soluții politice. Când credeți că poate veni momentul când aceste subiecte vor ajunge pe masa negocierilor?

Olexandr Sușko: Problema transnistreană nu este soluționabilă separat de alte conflicte sponsorizate de Rusia. Adică din toate aceste conflicte nu poate fi soluționat doar unul. Doar atunci când vor fi create premise politice pentru distrugerea întregii politici care a dus la războaie regionale, conflicte înghețate, doar atunci se va putea vorbi despre soluționarea unor aspecte particulare, cum ar fi conflictul transnistrean.

Adică eu nu pot da o prognoză pozitivă pentru soluționarea oricăruia dintre aceste conflicte – fie de pe teritoriul Georgiei, fie de pe teritoriul Republicii Moldova, fie, acum, și din Ucraina – atâta timp cât nu va fi distrus însușii nucleul imperial al politicii care determină acțiunile Federației Ruse. Adică până în momentul demontării statalității imperiale ruse. Pot desigur să și greșesc, dar sunt aproape sigur că nu vom fi martori la o soluție parțială în viitorul apropiat.

Europa Liberă: opinia directorului științific al Institutului pentru cooperare euro-atlantică de la Kiev, Olexandr Suşko.

***

Europa Liberă: Pe fundalul îngrijorărilor exprimate de OSCE şi NATO că rebelii pro-ruşi din estul Ucrainei ar primi întăriri, Liliana Barbăroşie l-a întrebat pe expertul militar de la Moscova, Alexandr Golţ, redactorul-şef al portalului politic Ejednevnîi Jurnal, cât de probabil este că în regiunile separatiste din Ucraina ar putea avea loc o reluare a ostilităților pe scară largă.

Alexandr Golţ
Alexandr Golţ

Alexandr Golţ: „În acest conflict sunt multe lucruri iraţionale. Dar dacă ar fi să judecăm logic, atunci raţiuni pentru o ofensivă rusească în estul Ucrainei nu există. Ofensiva a fost oprită la sfârşitul lui august, când Mariupol-ul era practic în mâinile fie a rebelilor pro-ruşi, fie a armatei ruse. Ce rost ar avea să fie reluată în noiembrie, când condiţiile meteorologice nu sunt deloc favorabile unei operaţiuni militare?

Observaţia mea ar fi că lucrurile se îndreaptă spre o îngheţare a conflictului, aşa sau altfel, înţelegerile de la Minsk au dat o anumită legitimitate separatiştilor, aşa că eu cred că totul se îndreaptă spre formarea unor entităţi în estul Ucrainei asemănătoare Transnistriei sau Osetiei de Sud. Şi nu văd nici un rost în începerea unei operaţiuni militare.”

Europa Liberă: Totuşi, spuneţi că sunt mai multe lucruri iraţionale în toată această poveste?

Alexandr Golţ: „Exact. Deseori părţile în acest conflict acţionează în contradicţie cu raţiunea. Din perspectiva Rusiei, toată această poveste este absolut iraţională. Rusia a anexat un teritoriu străin, Rusia şi-a asumat întreţinerea unor noi teritorii separatiste, sub un statut neclar, pe care trebuie să le „hrănească” fără nici o perspectivă şi fără nici un beneficiu, dar contrapunându-şi jumătate din glob. Nimic raţional în asta eu nu văd. Iar Ucraina, pe de altă parte, s-a lansat într-o operaţiune anti-teroristă din care în principiu nu poate ieşi învingătoare.”

Europa Liberă: Ce urmează?

Alexandr Golţ: „Eu cred că lucrurile merg spre îngheţarea conflictului, înspre transformarea acestor regiuni Doneţk şi Lugansk în republici autoproclamate.”

Europa Liberă: Ucraina se va putea guverna în aceste condiţii?

Alexandr Golţ: „De ce nu ar putea? Dacă e să fim cinici de tot, aceste raioane nici nu au fost niciodată vitale pentru economia ucraineană. Dimpotrivă, ele mereu aveau nevoie de transferuri de la bugetul central. Într-un fel, trebuiau întreţinute artificial pentru evitarea unor explozii sociale. Da, separarea lor ar fi o ameninţare pentru statalitatea ucraineană, dare nu cred că această situaţie poate duce, cum spun unii, la prăbuşirea Ucrainei.”

Europa Liberă: Ce se poate spune despre strategia Occidentului? În ce măsură credeţi îndreptăţite speculaţiile din presa rusă că el a cedat Ucraina?

Alexandr Golţ: „Dimpotrivă, presa rusă abundă în constatări bazate pe ideea că Occidentul foloseşte Ucraina pentru a lupta cu Rusia. Occidentul s-a pomenit în general într-o situaţie atipică. Nimeni nu s-a aşteptat la aşa ceva şi nimeni nu înţelege acum cum trebuie de procedat. Pe vremea Războiului Rece toţi ştiau ce e de făcut în confruntarea de atunci între Occident şi URSS. De exemplu, când URSS a intervenit în Afganistan, SUA a început să acorde ajutor militar celor care luptau împotriva URSS. Când URSS a început să-şi sporească influenţa în Nicaragua, SUA au început să livreze arme grupării „contras”. Dacă SUA a decis să-şi sporească influenţa în Honduras, URSS a început să sprijine forţele anti-americane.

O observaţie importantă ar fi că nimeni nu a ajuns la stupiditatea să provoace vreo tensiune armată pe teritoriul Europei. Ar fi fost prea periculos. Acum însă nimeni nu înţelege ce să facă cu o super-putere nucleară, care violează toate regulile internaţionale. Să lupte e imposibil. Aşa că s-au anunţat aceste sancţiuni şi se aşteaptă ce va urma. Să începi să livrezi armament Ucrainei, ceea ce ar vrea unii senatori americani, nu ar avea rost. Nu va fi decât un gest: în starea în care se află acum armata ucraineană, acest sprijin militar nu ar ajuta la nimic.”

Europa Liberă: A propos, de sancţiuni. Ce rol joacă ele în realitate?

Alexandr Golţ: „Trebuie să observăm că chiar Occidentul este destul de atent cu aceste sancţiuni. Şi le introduce într-o aşa manieră încât să nu afecteze viaţa populaţiei. Deocamdată aceste sancţiuni nu joacă un rol critic. Să vedem ce va urma.”

Europa Liberă: Expertul militar de la Moscova, Alexandr Golţ, într-un interviu realizat de Liliana Barbăroşie.

***

Europa Liberă: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG