Linkuri accesibilitate

A muta România lucrului bine făcut de pe afișe, în realitate


Opinii de la Washington pe marginea victoriei lui Klaus Iohannis în alegerile prezidențiale.

Cum este vazut rezultatul alegerilor prezidentiale din Romania, din Statele Unite? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

In conditiile actuale din regiune – cu expansionismul rusesc, dezintegrarea Ucrainei, modele autoritare ca Viktor Orban si abdicari de la democratia liberala - optiunea fara echivoc a presedintelui ales Klaus Iohannis pentru valori democratice si Occident nu poate fi decit salutata.

Dar dincolo de rezultatul alegerilor, reînvierea spectaculoasa a spiritului civic, intr-un spatiu in care cinismul si oportunismul păreau să se fi instalat ca la ele acasa, este probabil vestea cea mai buna. Si sa recunoastem ca ne-a luat prin surprindere. Poate si de aceea, multi analisti spun ca a fost de fapt un vot negativ, nu atit pentru primarul Sibiului cit impotriva a ceea ce Victor Ponta reprezinta.

Din perspectiva lui Iohannis poate e chiar mai bine daca asa ar sta lucrurile. Aici, in America, presedintele Obama vede acum cit de mare este povara unor asteptari exagerate si nerealiste de la un om politic, mai ales unul care – cel putin pentru un timp – guverneaza in coabitare cu opozitia.

Pe de alta parte insa, imaginile de aseara de dupa vot, cind mii de români, in mare parte tineri, isi exprimau satisfactia pentru rezultatul votului, in Piata Universitatii, le-am mai vazut si cind la conducerea tarii au ajuns Emil Constantinescu si Traian Basescu.

Si faptul ca dupa 25 de la caderea comunismului votul continua sa fie unul negativ demonstreaza ca satisfactia initiala nu s-a materializat precum oamenii si-ar fi dorit. De aceea povara de pe umerii domnului Iohannis ese enorma. El trebuie să mute România lucrului bine facut de pe afise, in realitate. Pare, de aici de departe, un om solid si de caracter, ceea ce l-ar putea diferentia de predecesori.

Ceea ce s-a aprins – in aceasta toamna românească – de la marginalizarea electorala a diasporei – eroarea fundamentala a candidatului Ponta si echipei lui – a devenit, ca si in alte parti ale lumii, o miscarea de neoprit, exprimata de aceasta data pasnic, la urne. Dar daca privim la istoria recenta a revolutiilor tinere din lume, vedem ca ceea ce a urmat a fost partea mai grea. Doar liderii care si-au calibrat cu intelepciune si abilitate discursul si actiunile au rezistat testului realitatii. Klaus Iohannis are datele psihologice sa o faca. Doar ca are nevoie de timp si rabdarea celor care acum asteapta de la el minuni.

XS
SM
MD
LG