Linkuri accesibilitate

Monica Macovei: „Democrația este soluția, nu dictatura, sărăcia, lipsa de justiție...”


Un interviu pe fundal de alegeri cu europarlamentara română, ce a candidat independent la președinția României.

Europarlamentara din România, Monica Macovei, a fost unul dintre politicienii europeni cei mai activi în susținerea apropierii Moldovei de Uniunea Europeană, în calitatea pe care a avut-o de co-presedintă a Comisiei parlamentare Moldova-Uniunea Europeana. Intr-un interviu cu Valentina Ursu, Monica Macovei a vorbit, între altele, despre importanta păstrarii vectorului european al politicii Chișinaului, dupa semnarea si ratificarea Acordului de Asociere si Liber Schimb.

Europa Liberă: Ce părere aveţi despre aceste sondaje de opinie care arată că, dacă ar avea loc un referendum privind vectorul politicii externe, 51% ar vota pentru integrarea în Uniunea Europeană, iar 49% dintre cei chestionaţi sunt de părere că Moldova ar trebui să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan? Această dezbinare ce scoate în vileag?

Monica Macovei: „E o dezbinare datorată manipulării unora şi, probabil, lipsei de informaţie. Pentru că a te duce în dictatură, unde nu ai drepturi, libertăți şi e numai sărăcie, de unde Republica Moldova abia a ieşit, în anii ʾ90, nu este o soluţie. Nu dictatura, sărăcia, lipsa de justiţie, de drepturi este o soluţie, ci democraţia, care înseamnă şi libertate, şi studii peste tot, şi oameni liberi şi puternici, oameni care îşi fac afaceri, cine munceşte câştigă bine şi trăieşte bine, sectorul privat, care creează locuri de muncă. De aceasta spun că este vorba de manipulare şi de dezinformare, dacă într-adevăr procentul este de aproape jumătate.

Mă bucur că 51% sunt pro-Uniunea Europeană. Aici aş spune ceva: ruperea de comunism este foarte grea, am văzut-o în toate statele postcomuniste, mult mai grea pentru statele care au graniţă directă cu Federaţia Rusă, mai ales atunci când Federaţia Rusă te ameninţă că îţi ia o bucată din teritoriu, aşa cum face cu regiunea separatistă transnistreană. Şi tot aşa, foarte greu, atunci când te şantajează, aşa cum face permanent Federaţia Rusă cu Republica Moldova, cu importul din Republica Moldova de produse agricole, de vinuri şi de alte lucruri care influenţează economia şi traiul oamenilor.

Dar prin semnarea Acordului de Asociere, care include şi cel de Schimb Liber va aduce numai bunăstare. Pentru că partea lui economică chiar prevede că, dacă Republica Moldova nu vrea să importe, de pildă, produse din UE, ci numai să exporte, adică să aducă banii în Moldova şi să vândă produse moldoveneşti, poate să facă acest lucru. E un acord foarte favorabil Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Doamnă Macovei, între timp unii observatori sunt de părere că Federaţia Rusă se pregăteşte de o resetare a relaţiilor cu Republica Moldova şi ei fac trimitere la aceste două gesturi ale Moscovei, ieftinirea cu 10% a gazelor naturale livrate Moldovei, dar şi încurajarea unui nou referendum privind independenţa aşa-zisei Transnistrii. Să fie aceasta o pregătire de a fi resetată relaţia moldo-rusă şi să aibă un impact asupra alegerilor?

Monica Macovei: „Răspund la prima întrebare, dacă e o pregătire a Federaţiei Ruse. Da, este o pregătire a Federaţiei Ruse foarte pe faţă, nici măcar nu e ascunsă. Face parte din acea politică de şantaj şi de ameninţare, pe care o practică Federaţia Rusă cu regiunea transnistreană, cu gazele, aşa cum a făcut şi cu Ucraina cu gazele. Ruşii au gaze şi cu care şantajează. Eu am spus de multe ori să terminăm cu şantajul acesta rusesc cu gazele, căci nu ne curge prin vene gaz rusesc, nici prin suflet, nici prin minte, şi nu vom rămânem dependenţi de ruşi, în mod politic dependenţi, doar pentru că avem nevoie de gaze de la ei. Pentru că dependenţa energetică este egală cu dependenţa politică.

Da, ruşii se pregătesc să facă aceasta cu Moldova, ei nu lasă din mână un teritoriu atât de uşor sau influenţa politică. Cum au şi spus analişti americani şi alţii de la universităţi celebre, reîncepe războiul rece. Evident că Federaţia Rusă va vrea cât mai multă zonă de influenţă în jurul ei şi cel mai simplu e cu zona de graniţă, cu teritoriile care au fost în fosta Uniune Sovietică. Acum dacă influenţează aceasta alegerile din 30 noiembrie din Republica Moldova, în opinia mea, nu. Nimănui nu-i place şantajul. Deci, eu cred că vor câştiga din nou proeuropenii şi vor duce statul mai departe spre Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Doamnă Macovei, dumneavoastră, demnitarii europeni, arătaţi Moldovei că UE este un partener de încredere, mai ales când ţara totuşi se confruntă cu presiuni din afară. Pe de altă parte, foarte multă lume a pierdut încrederea în clasa politică. Şi de aici s-a îngroşat segmentul acesta al indecişilor.

Monica Macovei: „Datele mele sunt 22% nehotărâţi, egal distribuiţi între partide.”

Europa Liberă: Ce arată acest indiciu?

Monica Macovei: „Nehotărâţii se vor hotărî şi vor decide. Dar trebuie să înţeleagă că a nu te duce la vot nu înseamnă a nu vota cu nimeni, ci înseamnă a vota exact cu clasa politică pe care o dispreţuieşti sau a vota exact prin redistribuire, poate votul tău ajunge la un partid pe care tu îl deteşti. Deci, nu aceasta este soluţia, să nu se ducă la vot. Soluţia este să aleagă, chiar dacă alege între răul cel mai mic, să zicem, din punctul unuia de vedere.”

Europa Liberă: Sunt şanse ca Moldova să scape de sărăcie, de corupţie?

Monica Macovei: „Sigur că sunt şanse. Sărăcia nu este un accident. Sărăcia este urmare a acceptării corupţiei sau a faptului că nu se recuperează banii din corupţie sau banii din fraudă, sau banii din furtul din bani publici, sau banii din spălare de bani. Când spunem corupţie, ne referim la toate. Eu aş spune furt din banii publici, că aceasta fac oficialii şi cei care au contracte cu statul din clasa politică, pentru că mulţi politicieni au contracte cu statul şi aşa îşi fac banii şi averile, pe seama noastră. Dacă ai contracte cu statul, înseamnă că ei bani din banii publici. Cum a spus Margaret Tatcher într-un discurs faimos, nu există bani publici, există banii noştri, banii cetăţenilor.”

Europa Liberă: Ideea că UE va ajuta Moldovei să scape de marii corupţi e o idee justificată?

Monica Macovei: „Este justificată pentru că Uniunea Europeană pune condiţii şi a pus de la început pe lupta anticorupţie. Şi aici s-au creat noi instituţii. Problema este să şi funcţioneze. Eu ştiu cât e de greu. Este cea mai grea reformă şi singura perioadă în care poţi să o faci este cea de preaderare. Pentru că în general nu există voinţă politică pe bune, reală a politicienilor să se lupte cu corupţia politică, fiindcă s-ar lupta cu ei înşişi. Adică ar adopta legi prin care s-ar trimite pe ei la închisoare sau şi-ar confisca lor averile. Dar sunt obligaţi să facă aceasta în perioada de preaderare, fiindcă e greu să-ţi imaginezi politicieni care ies în faţa poporul şi spun că mai bine nu ne integrăm în Uniunea Europeană şi rămânem corupţi şi eu cu banii întregi, şi voi furaţi ş.a.m.d.

Această condiţionare e foarte bună. Da, şi eu am folosit-o în România cât am fost ministru, în 2005 şi 2006, am făcut DNA, care, iată, a reuşit să ancheteze şi să aibă soluţii definitive date de judecători şi avem la închisoare miniştri, parlamentari, baroni locali, preşedinţi de consilii judeţene, primari, preşedinţi de cluburi sportive de care nu credea cineva că se va atinge vreodată. Funcţionează.

Dar tot aşa, ne-a cerut Uniunea Europeană, însă am şi vrut. Deci, trebuie să găseşti şi politicieni care să vrea. Şi apoi cum faci alegerea, cum găseşti acei procurori şi judecători profesionişti şi independenţi gata să-şi ia orice risc şi să nu le pese de cine e în faţa lor, indiferent din ce partid este.

Justiţia nu e de împărţit, nici Procuratura....

Aici mai e de lucru, pentru că eu am discutat şi cu cei din Republica Moldova, cu toate partidele, să nu-şi mai împartă justiţia. Justiţia nu e de împărţit, nici Procuratura. Când spun justiţie mă refer şi la parchete, şi la agenţii, la anticorupţie. Acestea nu sunt de împărţit, trebuie lăsate libere. Dar e un timp până se obişnuiesc cu acest lucru.”

Europa Liberă: Votul diasporei, miza e mare pe care o pun politicienii pe acest vot. Ce lecţie ar putea să înveţe autorităţile de la Chişinău în baza celor ce s-a întâmplat în cadrul prezidenţialelor din România? Şi migranţii moldoveni sunt o armată mare de alegători. De aceasta şi vă întrebam despre lecţia pe care trebuie să o însuşească şi guvernarea de la Chişinău.

Monica Macovei: „Să nu oprească cetăţenii moldoveni din diasporă să voteze, să pună secţii de votare mai multe, destule ştampile, destule buletine pentru că dreptul la vot este un drept. Şi dacă este un drept, statul, guvernul respectiv trebuie să facă totul ca oamenii să şi-l exercite. E foarte simplu. Nu trebuie să stau la coadă cinci ore ca să votez. Trebuie să stau şapte minute, zece minute, un sfert de oră, atât. Deci, lecţia este să le facă toate condiţiile ca să voteze civilizat şi repede. Fiindcă nu au plecat de bine din Republica Moldova, au plecat de rău, au plecat să muncească, au plecat să câştige bani pentru familiile lor.

Republica Moldova nu e o ţară bogată. Deci, oamenii aceştia chiar şi-au luat soarta şi viaţa în mâini şi sunt de toată admiraţia. Şi ei vin cu schimbarea, fiindcă ei văd cum se întâmplă în alte părţi. Şi mă refer mai ales la cei plecaţi în Vest. Pentru că a fi plecat într-o democraţie şi a lucra acolo, şi a se descurca, şi a lua-o de la zero, a vedea cum funcționează administraţia, care e răspunderea politicienilor, cum eşti tratat, ce înseamnă să fii liber, toate acestea contează foarte mult şi ei, practic, ajută la schimbarea ţării.”

XS
SM
MD
LG